ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
zavíráky Možnosti
Posláno:

Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 1/9/2005
chtěl bych poradit při výběru nože mám své favority ale nemůžu se rozhodnout.
A)spyderco endura čepel vg-10, rukojeť frn
hladké ostří
B)sog flash 2
C)m16 - 03z
D)sog pe2

nuž budu boužívat k dením potřebám, na žádný boje to nevidím. Do dnešní doby jsem používal victorinox a byl jsem s ním spokojen ale potřebuji nůž s klipsem.
A druhá otázka je, že bych si ho chtěl objednat ze zahraničního serveru a nemám s tím žádné zkušenosti. Takže co k tomu potřebuji (kromě waty). Dix za rady
Hi, Joker!
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/5/2005
mq1200 napsal:
chtěl bych poradit při výběru nože mám své favority ale nemůžu se rozhodnout.
A)spyderco endura čepel vg-10, rukojeť frn
hladké ostří
B)sog flash 2
C)m16 - 03z
D)sog pe2
...
osobne by som uprednostnil Enduru (aj napriek jej zancnemu veku Happy ), podla mna je sogPE2 tvarom skor "bojovo" ladeny noz okrem toho rozmerovo a hmotnostou je zo spominanych najvacsi, CRKT M16 Zytel je lacnejsia varianta modelu m16 no podla mna by na pracu mal v pohode vystacit

zhrniem to, okrem SOG Flash som mal v ruke vsetky spominane noze (aj ked M16 len verzie military) a na kazdodenne nosenie a obycajnu pracu mi najvhodnejsia pripada Endura, v pripade ze by som chcel lacnejsi noz tak by som siel aj do toho M16-Z.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 11/3/2004
taky bych se priklanel k endure, jestli muzes taky zvazit Benchmade 550 Griptilian - uz jsme o tom jednou tady diskutovali co je lepsi, zda endura ci griptilian, i kdyz to je stejne asi hodne subjektivni
www.knife.cz/diskuze/philboard_read.asp?id=507
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 1/5/2005

Mozem prispiet svojou troskou :

Predcasom som riesil otazku aky noz si kupit na bezne nosenie, ale aj ako bojovy a univerzalny pevny noz. Napokon som kupil M16 14 LE. Mam ho uz skoro rok a som spokojny. A to rezem prilezitostne lepenku, kable a vselico mozne. Odkedy mam tento noz, us skoro do lesa nenosim noz s pevnou cepelou. Ma dobre istenie, je pevny a vdaka vystupku na chrbte sa dobre otvara. Mozem odporucit.

Peto
Posláno:

Začátečník
díky za rady asi půjdu do tý endury - prostě se mi dost líbí, ale do budoucna budu přemýšlet o některém z řady m16
Hi, Joker!
Posláno:

Začátečník
máte někdo desert cruiser od crkt? zajímal by mně Váš názor na něj
Hi, Joker!
Posláno:
Začátečník
Připojený: 1/12/2002
no mam ho a jsem spokojen je to sice jen aus8 ale pracuje se sním dobře a ostří je jen jednostrané .
obecně mám nože od crtka v oblibě (jen používání zavíracího nože místo páčidla nedoporučuji není to ono
Dav
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 12/7/2001
Máte někdo nůž z oceli CPM S30V nebo S60V ?
Můžete srovnat tento materiál např. s 440C nebo ATS 34 ?
Díky za názory. Dav
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 10/17/2001
No, mám Spyderco Native v S30V i v S60V, Benchmade 710 v oceli 154 CM a v M2, nože vlastní výroby z D2 a z Elmaxu. Vlastnil jsem i nůž z ATS 34, což je ekvivalent 154CM. Pokud mohu srovnávat, tak při zhruba stejném úhlu broušení ( ostří brousím na 35-40 stupňů podle oceli) se nejlíp jeví M2(62 HRC), hned za ní Elmax a S30V ( 59 HRC), potom D2 a 154CM a S60V jsou v podstatě srovnatelné,nejsou tam nějaké zásadní rozdíly v držení ostří, i když S60V mám kalenou jen na 55-56 HRC, jinak by to bylo asi o něčem jiném. Bohužel M2 není nerezová. V současné době je můj favorit Elmax, naporosto suprový materiál, ale hrozně špatně se z něj něco vyrábí.
Posláno:
Štamgast
Jirka napsal:
No, mám Spyderco Native v S30V i v S60V, Benchmade 710 v oceli 154 CM a v M2, nože vlastní výroby z D2 a z Elmaxu. Vlastnil jsem i nůž z ATS 34, což je ekvivalent 154CM. Pokud mohu srovnávat, tak při zhruba stejném úhlu broušení ( ostří brousím na 35-40 stupňů podle oceli) se nejlíp jeví M2(62 HRC), hned za ní Elmax a S30V ( 59 HRC), potom D2 a 154CM a S60V jsou v podstatě srovnatelné,nejsou tam nějaké zásadní rozdíly v držení ostří, i když S60V mám kalenou jen na 55-56 HRC, jinak by to bylo asi o něčem jiném. Bohužel M2 není nerezová. V současné době je můj favorit Elmax, naporosto suprový materiál, ale hrozně špatně se z něj něco vyrábí.
Muzes to srovnat jeste 440kou, jak to vidis Ty osobne...

dikes
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 10/17/2001
Ocel 440 je široký pojem. 440A je celkem průměr, oproti třeba D2 nebo 154 CM tak 40-50% co se týče držení ostří. 440C je tak na 80-90% oproti 154 CM, běžný uživatel v podstatě nepozná nějaký rozdíl. Na bladeforums.com byla svého času recenze na BM 710 HS, podle pisatele bylo držení ostří u oceli M2 zhruba 5x lepší než u 440A.
Posláno:
Štamgast
Jirka napsal:
Ocel 440 je široký pojem. 440A je celkem průměr, oproti třeba D2 nebo 154 CM tak 40-50% co se týče držení ostří. 440C je tak na 80-90% oproti 154 CM, běžný uživatel v podstatě nepozná nějaký rozdíl. Na bladeforums.com byla svého času recenze na BM 710 HS, podle pisatele bylo držení ostří u oceli M2 zhruba 5x lepší než u 440A.
dik, ja samozrejme vim, ze jsou ruzny typy 440ky, napsal jsem to tak obecne, abys zminil prave vsechny typy ( ikdyz Bcko jsi vynechalHappy. Diky ale za info, docela me prekvapuje tak velkej rozdil mezi 440a a 440c co se tyce drzeni ostri, myslel jsem, ze je mensi...holt clovek se furt uciHappy
Posláno:
Začátečník
Připojený: 6/20/2004
Hodně se tu teoretizuje o parametrech ocelí, ale neřeklo se tu to hlavní: že kvalitní nůž automaticky nedělá určitá ocel, ale vhodný tvar, rozměry čepele i rukojeti a celkové zpracování výrobce.Třeba 440A od Kershaw má dost dobrou trvanlivost ostří, a pro lidi, kteří preferují minimální údržbu je vhodnější než třeba na povrch.korozi háklivá ATS-34, je spousta lidí, kteří chtějí nůž opravdu používat, nešetřit ho, zohledňují tedy i cenu nože.
Zavítal jsem na Knife po dlouhé době, ale je to pořád stejné, samé teorie o materiálech, ale skoro žádná hodnocení konkrétních nožů, asi proto, že kvalitní drahé nože málokdo opravdu používá, spíš se jen nosí a hýčkají.
Potenciální zájemci se tu ptají na konkrétní nože, a odpovídá se jim ve stylu "jedna ocel déle drží ostří než jiná", což vypovídá o noži zoufale málo.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 4/16/2004
Tak aby tu nebyly jen prázné kecy o ocelíchHappy
Vlastním CRKT M16-04Z (AUS-6) a PE-2(AUS-8).
Oba noze mají zytelové střenky co se úchopu týče žádnej zázrak ani trága....
M16 ku jsem měl dřív , masivní nůž čepel deset čísel , so se ostří týče , obešel bych se bez tanta ale budiž.Jak jsem jí koupil rozpáral jsem plechovku od fazolí.....ostří samozřejmě otupený ale tímhle "testem" neprošel ani nůž z Dé dvojky....
Prostě nůž který holí nepáře , bez ztráty kytičky, železoHappys PE dvojkou jsem to nedělal páč se zoubky blbě brousejLaugh
Co se užitnejch vlastostí týče neshledal jsem rozdíl mezi AUS-6 a AUS-8 oba nože používám na denní nošení (resp. co mám PE-2 tak nosím ten)
PE-2 má čepel spíš na bodání nemá tak dobré řezné vlastnosti jako M16 protože má oněco tupější úhel ostří ale přezto jsem sním na vandru bezproblémů vyřezal lžíci.... co mě ale u PE 2 sere , je malá tuhost střenek Sad prostě ho zmáčkuSad ale na funkci to vliv nemá (nezkoušel jsem s ním páčit - na to zavíráky nejsou ať si různé firmy říkaj co chcou! - dokázal bych zlomit jakýkoliv zavírák....)
Oba nože jsou poměrně těžké , někomu to při denním nošení vadí (to by mluvilo pro Spyderco) mě ale ne Happy páč som silny ako byk a aj tak chytryHappy
PE - 2 má navíc zubatou část ostří , bohužel standartně dementně umístěnou na konci.Dementně říkám kvůli tomu , že když jsem pižlal honě tluste špalík narážel jsem střenkou a nevyužil jsem celou dýlku zoubků Sad , bohužel jsem se dostal do situace kdy jsem musel řezat bezpečností pásy v autě..... bez problému možná že opravdu o něco snadněji než hladkým ostřím.
Jak už jsem pals od doby co mám PE-2 nosím ho denně ale spíš kvůli tomu že se mi líbí a je to zbraň Happy(čepel skoro třináct číselHappy) ale také kvůli umístění klipsu PE-2 má klips na konci střenky a né učepu ,takže se při vyndavání z kapsy a otvírání nemusí otáčet v ruce.M16ka se zase dá otevřít i v palčácích a dle mého názoru má trvanlivěší povrchovou vrstvu na ostří a na hrubou práci jí víc věřím (kvuli pojistce pojistkyHappy)
M16ku jsem koupil za dvasto novou a PE-2 za dvašest z druhé ruky ale nový nepoužitý.To je cena za kterou oba nože v reálu stojí.....viděl jsem prodávat PE-2 i za čtyři tisíce a ty bych byl asi trochu zklamanej(viz. malá tuhost střenek.... to by se u tak drahého nože stávat nemělo....)
Tak to je snad vše na případné další dotazy rád odpovím...
Tony napsal:
Hodně se tu teoretizuje o parametrech ocelí, ale neřeklo se tu to hlavní: že kvalitní nůž automaticky nedělá určitá ocel, ale vhodný tvar, rozměry čepele i rukojeti a celkové zpracování výrobce.Třeba 440A od Kershaw má dost dobrou trvanlivost ostří, a pro lidi, kteří preferují minimální údržbu je vhodnější než třeba na povrch.korozi háklivá ATS-34, je spousta lidí, kteří chtějí nůž opravdu používat, nešetřit ho, zohledňují tedy i cenu nože.
Zavítal jsem na Knife po dlouhé době, ale je to pořád stejné, samé teorie o materiálech, ale skoro žádná hodnocení konkrétních nožů, asi proto, že kvalitní drahé nože málokdo opravdu používá, spíš se jen nosí a hýčkají.
Potenciální zájemci se tu ptají na konkrétní nože, a odpovídá se jim ve stylu "jedna ocel déle drží ostří než jiná", což vypovídá o noži zoufale málo.
Posláno:

Pokročilý
Ještě fotka.Na M16 je třeba vidět poškrábání klipsu po roce a půl nošení....
Posláno:
Štamgast
Připojený: 1/1/2000
Hrobnik:

to puzdro na noz od p. Dohnala, to je kydex?
Odkial si zohnal material? A za kolko priblizne?
Posláno:

Pokročilý
Zdar je to opravdu kydex.
Trochu mi ho prodal Pavel Švanda na fóru se objevuje jako Slon.

224477 napsal:
Hrobnik:

Posláno:
Začátečník
Připojený: 6/20/2004
Moje zkušenost s SOG PE-2 je podobná, ještě mi přišlo, že nůž je náchylnější na povrchovou korozi a to i při časté údržbě.Osobně mi ani nevyhovuje tvar čepele, sice efektní, ale na běžné použití mi přijdou praktičtější třeba tvar Spyderco, nebo bowie, na druhou stranu, na obranu je to přece jen kus nože Happy
Posláno:
Štamgast
Připojený: 1/1/2000
hrobník napsal:
Zdar je to opravdu kydex.
Trochu mi ho prodal Pavel Švanda na fóru se objevuje jako Slon.

224477 napsal:
Hrobnik:

pytam sa, lebo v SR som to nezohnal, z USA nemam chut si to posielat za tisice a rad by som sa s tym skusil tiez pohrat.. inac neskusal si robit puzdra na zatvaraky, videl som na nete pekne pre spyderco..
Posláno:
Začátečník
Připojený: 1/20/2005
Máte někdo zkušenosti se zavíráky Richartz?
Německá firma, na adrese www.richartz.com
Díky
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum