ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
zavíráky Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 12/28/2010
A čo tak tuja ? Wink

hidalgo vložil tyto přílohy:
IMG_20201006_163318_2.jpg.jpg

Cesta do pekla býva dláždená dobrými úmyslami.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/14/2020
Olivovu Campanu mam a je to vcelku velky a lahky nozik. Moc sympaticky. Akurat ma stve ten ostry chrbat.
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 2/27/2021
Údajně zatím nejstarší nalezený zavírací nůž, datovaný do období 500 - 600 let před naším letopočtem, období hallstattské, tedy starší doba železná. Nalezen přímo v Hallstattu.

Na fotce je nález a vedle jeho rekonstruovaná podoba.

Nachtlauf vložil tyto přílohy:
oldest_known_pocket_knife.jpg

Carpe noctem: run - bike - at night
EM
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/21/2008
...jak bonbón Ok Ok Ok

"Nu, tu máš, poutníče, milý ten svět, na nějžs se podívati žádostiv byl."
Posláno:

Štamgast
Co to ma legionar za rybicku?

Evenk vložil tyto přílohy:
20220428_075653.jpg.jpg

EM
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/21/2008
...takový jakože "nový starý" nebo jak to popsat...moderní,ale žádný takový ty kosmický kreace...pojístka,klip,fliper,ale učesaný trochu jako tradiční slipjointkudlyOk

"Nu, tu máš, poutníče, milý ten svět, na nějžs se podívati žádostiv byl."
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/19/2010
Dnes som privítal tohto scrimshaw prcka. Má 2x toľko dier ako Spyderco Laugh a rovnaký pôvod. Je menší od Dragonfly, ale čepeľ má rovnakú, ostrie dlhšie. Síce mi nie je k ničomu, ale hanebne dlho trčal v inzercii, tak som ho adoptoval. Happy Je milený.

outdoorman vložil tyto přílohy:
P1040158.JPG.jpg
P1040159.JPG.jpg
P1040160.JPG.jpg

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 9/6/2014
Písmeno Z jej v mém pohledu trochu diskredituje. Ikdyž není to ShirogorovGrin
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 4/29/2020
Před dvěma týdny mě Chloupek ponoukal k sepsání recenze na nůž Nieto Campaña, ale nějak jsem se mi tomu pořád nedařilo dát kloudný tvar. Stále to odkládat též nechci, tak vás tedy obšťastním aspoň několika chaotickými postřehy.

Campaña je klasický lockback s dřevěnými střenkami, já mám s olivovými. Čepel 9cm (ve specifikaci píšou 9.5) z oceli N695, továrně poctivě nabroušená na vrcholový úhel cca 40˚. Už takto řezal nůž výborně, ale nedalo mi to, a po čase jsem to stáhl na přibližně 35˚. Stačily na to hrubé keramické tyčky od jan03, takže jsem předpokládal, že ocel nebude kalená na přiliš vysokou tvrdost, přesto drží ostří dobře - a ze začátku jsem i řezal kartóny. Někde jsem četl, že N695 je přímý ekvivalent oceli 440C, a skutečně mi přijde, že se chová podobně. Ostří obtahuju na kůži se zelenou pastou, případně na keramickém brousku, co prodával jan03. I ten nejjemnější nechá mikrozoubky, a to téhle oceli vyhovuje, takže pocitově fakt jako 440C.

Nůž mám od loňských Vánoc, a protože se mi líbí tak moc, používám ho teď téměř výhradně už jen na jídlo v práci. Tláču, klobásu, pečivo, a nějakou tu zeleninu samozřejmě zvládne levou zadní. Takže aby bylo o čem psát, vzal jsem ho dneska ven, kde uřízl dva klacky psovi na házení. Oba tak průměr palce. Jedno napůl suchá bříza, to jsem ani nevěděl, že něco řežu. Druhé byla dost tvrdá suchá smrková větev, do toho už bylo potřeba se opřít. A tady bych vyzdvihl, že čepel se ani nepohnula, nulové zhoupnutí. Asi díky preciznímu slícování pojistky s čepelí, jak je vidět na jedné z přiložených fotek. Nůž se mi drží velmi dobře, mám spíš menší ruku, velikostně je pro mě přesně akorát. Vzhledem ke tvaru rukojeti předpokládám, že i pro větší tlapu se místo najde. Nikde nic netlačí, ale kousek výše ve vlákně si Evenk postěžoval na ostrý hřbet. Asi ty zoubky na příložkách? Jsou vidět na fotce pojistky shora, na mém noži nijak nevadí, naopak bych řekl, že zlepšují jistotu úchopu.

Po příchodu domů jsem si na letácích z kauflandu zkusil, že ostří větve nijak nepoznamenaly, to by jich muselo být více. A pak jsem kudlu neprozřetelně poprvé rozebral, a ztratil pár iluzí o preciznosti firmy Miguel Nieto Wink

Zvenku působí nůž jako velmi dobře zpracovaný. Příložky nemají ostrou hranu, do ruky neřežou. Střenky lícují přesně, i když drobná škvírka se najde (viz fotka dle mého soudu dobře vycentrované čepele). Slícování pojistky jsem už zmínil, čepel nemá vůle. Otvírání-zavírání je tužší, ale chod je hladký, příjemný. Střenky jsou v místě pod čepem nesymetricky zbroušené - takový ten "náznak záštity", je to vidět na poslední fotce. V reálu to ale až tak do očí nebije. Šrouby nejsou torxy, nýbrž imbusy, na čepu H2, ostatní asi H1.5 (tuhle velikost nemám očíslovanou, a H1.3 je málo). A teď pozor, pod střenkami je ale nůž snýtovaný, takže úplně rozebrat nejde. Nýty teda na můj vkus zrovna pěkně rozklepané nejsou, a hrany příložek směrem ke střenkám jsou ostré jak ďas. Aspoň že čep se dá vyndat, a vyčistit. V čepeli je mosazná vložka (kluzné ložisko), mezi čepelí a příložkami nic, a funguje to dobře. Vrátit čep zpět jde poměrně blbě, páka pojistky se snaží čepel vytlačit, a má mrška docela sílu. Trochu mě otrávilo, že po složení už čepel není vycentrovaná, s tím si budu muset ještě pohrát.

Tož tak, za mě krásná kudla.

(+) pevná a přitom lehká
(+) dobrá ocel
(+) dobře se drží

(-) nedá se úplně rozebrat
(-) zpracování vnitřku bídné
(-) smontování po čištění trochu obtížnější

hpmickey vložil tyto přílohy:
DSC06911dt.jpg.jpg
DSC06934dt.jpg.jpg
DSC06936dt.jpg.jpg
DSC06940dt.jpg.jpg
DSC06942dt.jpg.jpg
DSC06956dt.jpg.jpg
DSC06959dt.jpg.jpg
DSC06960dt.jpg.jpg
DSC06964dt.jpg.jpg
DSC06973dt.jpg.jpg

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 2/3/2019
Hezká recenze i nožík 👌
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/4/2009
Přemýšlel jsem jaké zavíráky nejčastěji používám a tohle jsou ty po kterých jsem letos většinou sáhl když bylo potřeba. Jeden nebo 2 tam chybí, protože se mi nechtělo je vytahovat z B.O.B.

Jaké používáte nejčastěji Vy?

Jirka80 vložil tyto přílohy:
DAC40392_FA1E_4777_9F9E_5287A0B030FB.jpeg.jpg

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 5/8/2012
Ray Laconico + WE Ok

Vogysan vložil tyto přílohy:
20230330_093431.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Campaña je velmi fajn

Evenk vložil tyto přílohy:
IMG_20230402_171006737_HDR.jpg.jpg

Posláno:
Pokročilý
Souhlasím :)

hpmickey vložil tyto přílohy:
DSC02451dt.jpg.jpg

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 6/10/2011
Jdu si pro radu. Sháním zavírák, který by měl krom čepele ještě pilku. Žádný švýcarák, ale moderní kudlu asi s linerlockem, G10kou a jednoduše rozebiratelný kvůli čištění (myslivost). Ocel nějaký průměr aka sandvik 12,14, n690, 440ka, aus-8 atd.
Něco podobné tomuto ale ideálně aby byla čepel a pilka na protilehlých stranách a bez otvíráků a dalších zbytečností. Ideální by byla Rat-1 s pilkou...

http://www.noze-nuz.com/sanrenmu/SRMK912.php

Napadá Vás něco?
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 5/27/2014
tak třeba nožířství bareš, ale nesplňuje to podmínku snadné rezebíratelnosti http://nozirstvibares.cz/zaviraci-noze/9-zaviraci-nuz-s-pilkou.html
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 6/10/2011
o něm vím a snadno nerozebiratelných jsou mraky....
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/12/2007
Obávám se, že moc rad nedostaneš. Zvlášť pokud je požadavekem mít hlavní čepel a pilku každou na jiném čepu (proč by to někdo dělal, pokud se nejedná o "švýcarák" s více nástroji a součástí nože je jen čepel a pilka?).

Za mě nejjednodušší řešení je poprosit hanese nebo mydlinku o novou čepel do velkýho švýcaráku a předělávku do G10 a na šrouby.

Nebo koupit to SanRenMu z odkazu a nechat z něj jednoho z borců vyházet zbylé nástroje a přehodit pilku na opačný konec, jestli je to vůbec reálný.

Z továrních nožů mě napadá jen řada Dyad od Spyderca, ale ty jsou takový... ehm 😎
"Thin is sharp."
"Jsou místa, na který se nesmí, a na nich se možná rodí vesmír."
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 4/6/2017
Napadla mě jedna konina, co se u pana Šulce pořát tváři jako objednatelné.
Boker plus optima. Je to jeden čep a jedna pojistka, ale čepel jde vyměňovat za pilku. Jestli to půjde ještě objednat, třeba by to vyhovovalo.

http://www.noze-nuz.com/boker/BOP02456.php
Posláno:
Pokročilý
rainier wolfcastle napsal:
Jideálně aby byla čepel a pilka na protilehlých stranách

Pokud by ti ta pilka stačila krátká, tak co třeba Randy Newberg DTS Gerber. Ale není to linerlock. A žádného Gebera jsem nikdy neměl, a nelovím, takže to ber jako hodně divokou kartu ;)
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum