ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
ZASKODNIK Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 11/21/2008

....no nerad se míchám do vaší diskuze , ale teď si myslím , že to Orme trochu přeháníš.......Sad (nechápavý + smutný smajlík...)

mysleli jsme to dobře, ale dopadlo to jako obvykle…
Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/15/2007
ZRZAVY ORM:
To myslíš vážne ? Ak áno, tak Ťa úprimne ľutujem. Asi nemáš ľahký život.
Kde si slúžil Ty ? Mal si možnosť si vyberať ?
...Možno Ti krivdím, a Ty si frajer, čo radšej išiel do basy ako na vojnu....

Ja som po 27-ich rokoch mal možnosť skontaktovať sa so spoluslúžiacimi záklaďákmi.
A mám z toho radosť.
Tie dve roky na čiare boli aj o spoločných zážitkoch - dobrých aj zlých, priateľstvách,
problémoch s vojakmi z povolania, atď, atď. Tebe, zdá sa , to nebolo dopriate.
....ach...a ešte aj tá alergia...
Posláno:

Štamgast
Připojený: 8/3/2007
Chápu pohled Zrzavého Orma a zároveň vím o čem hovoří cykloturista když říká "Mal si možnosť si vyberať ?" Tehdy a mluvím o době před revolucí si nikdo vybírat nemohl a jen málo zvolilo basu před službou pro "lid vedený KSČ" Takže Vás poprosím o zklidnění ovzduší. Tohle si musí každý obhájit především před svým svědomím. A tady by jakákoliv debata jen zbytečně jitříla atmosféru.
Devět desetin moudrosti je - být moudrý včas!
Cicero Marcus Tullius
Posláno:

Štamgast
Rozdiel medzi nami dvomi je ten, že nič, čo som kedy robil, čo som, ako vyzerám, kde bývam atď. - neutajujem. Či sa ja za niečo hanbím alebo nie, to Ty nemôžeš vedieť.
Na rozdiel od Teba mám v profile podstatné údaje a svoju tvár sa nehanbím prezentovať.

Už som raz použil výrok. :
MALOSŤ ĽUDÍ JE V TOM, ŽE KEĎ SA NAŠTVÚ NA BOHA, ZABIJÚ KOSTOLNÍKA.

Tiež ma predchádzajúci režim štval, ale preto nebudem tisíce ľudí urážať a brblať o blivajícím smajlíkovi...pretože ako si napísal, nebolo človeka, čo by nejakým spôsobom neslúžil režimu.

K tejto téme už nemám viac čo povedať...a dúfam, že keď budeš nabudúce chcieť hádzať kameňom, budeš mať na to skutočný dôvod.
Posláno:

Štamgast
ZRZAVÝ ORM až po následných reakciách dodatočne zmenil text. Text, na ktorý boli už reakcie.
Bolo to nielen doplnenie textu, ale zmena !
To urobil človek ktorý tu káže o morálke !
Každému musí byť jasné, že je to neférové a následné reakcie už nie sú reakciami na zobrazený text
Aby prípadní návštevníci získali pravdivý obraz, tu je pôvodná reakcia, ktorá bola dodatočne zmenená :

cykloturista vložil tyto přílohy:
VymazanyPrispevokZRZAVEHO_ORMA.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Tu vkladám list pre ZRZAVÉHO ORMA Predpokladám, že admini to aj tak odstránia, pretože už sa tu stalo pravidlom, že nie je dôležité, ČO bolo povedané, ale KTO to povedal.
A tu samozrejme ťahám za kratší koniec.

Uvedené odkazy Abyrlevovi som dával s dobrým úmyslom. Tvoja reakcia bola povýšenecká, urážajúca, a to nielen pre mňa, ale aj ostatných bývalých záklaďákov (a to nielen PS – každá služba u vojska bola v prospech režimu). Faktom je, že podľa absencie reakcií sa to nikoho iného nedotklo, alebo som tu jediný, čo za komunistov absolvoval povinnú základnú vojenskú službu.
Stále si nenapísal, kde si slúžil Ty. Bol si vôbec na vojne ? Kto Ti dal právo súdiť druhých ? Kto si ? Disident ? Za komunizmu si žil na inej planéte ?
Chápeš vôbec, že 18-ročný chlapec, ktorý narukoval v minulom režime, sa staral len o to, aby to bolo čím skôr za ním ?
Ty si dovolíš napísať, že pohraničníci strieľali do ľudí kôli opušťáku ? NIKTO, opakujem NIKTO, kto slúžil na čiare, si neželal nič iné, len aby počas jeho služby bol pokoj !
Čo Ty o tom vieš ?
Čo vieš o pocitoch, keď sme MUSELI odviesť chlapíka, ktorý sa z NOSTALGIE chcel pozrieť na miesta , kde slúžil, a potom ho celé hodiny ho vypočúvali kontráši !
Čo vieš o pocitoch hanby, keď sme MUSELI urobiť výjazd na zaparkované auto v hraničnom pásme, a baterkou sme zasvietili na sexujúcu dvojicu !
Myslíš, že sme si vtedy neuvedomovali tak ako aj dnes, že to nie je normálne, brániť ľuďom ísť tam , kde chcú ? Čo by si urobil Ty – hrdina ?! Nechal by si sa zavrieť ?
Vieš, aké boli tresty ? To neboli 2-3 dni ako za fajčenie na špaku (pozorovateľni), za to bol prokurátor !Vieš, pod akým tlakom sme tú službu vykonávali ?
Kde si bol vtedy Ty? Ty si odmietol slúžiť režimu ?Prezraď nám to. Použil si vetu na moju adresu
POCHOPILS, IVÁNKU ? Čo si tým myslel ? Pochopil si vôbec, čo som myslel tou nostalgiou ? Určite nie, pretože ani netušíš, aké priateľstvá vzniknú, keď si každý deň jednou nohou v base a jedna služba strieda druhú, namiesto spánku ideš prekopávať ochranný pás, pretože nejaký zasraný rotmajster Ťa nemá rád.
Prskáš tu jedovaté sliny o niečom, o čom nemáš ani predstavu a poznáš to len z nejakého rozprávania
Tá nostalgia nie je nostalgia za režimom, systémom, komunizmom – nazvi si to, ako chceš...
Je to nostalgia, ktorú pozná každý chlap, čo bol na vojne a po mnohých rokoch stretne kamaráta. Spájajú ich spoločné zážitky, spomínajú na miesta, kde strávili časť života.
Na bicykli som prešiel bývalé prístupovky pohraničnej stráže od Bratislavy po sútok Moravy a Dyje. Teraz sú z nich cyklotrasy. Stretol som po ceste niekoľko bývalých PS-ákov, ktorí tam v minulosti slúžili a urobili si tam výlet za spomienkami. Tomu Ty asi nerozumieš. A nikto z nich tam nešiel spomínať na vysťahovávanie, strieľanie do ľudí. Boli to ľudia, čo tu nechali kus svojho života a boli nadšení (rovnako ako ja), že teraz môžu slobodne chodiť, kade chcú. Poznáš Ty ten pocit ? Asi nie...Nechápeš, že niekto je pre ten pocit ochotný precestovať 700 kilometrov ? Nechápeš...
Viem, že ostré slová plodia len ďalšie ostré slová.
Ja sa im snažím vyhýbať. Zvádza ma použiť ich teraz, pretože to, čo si predviedol, to je ozaj silné kafe, čo Ťa k tomu viedlo, neviem. Hovorí sa ČISTÉMU JE VŠETKO ČISTÉ. Asi to platí aj opačne, a ty si nešťastný človek.
V tom prvom príspevku, ktorý si potom vymazal, si písal o zážitku s pohraničníkom v roku 1990. Koľko si mal vtedy rokov ? Povedz nám to. Alebo mi to aspoň napíš mailom, skutočne ma to zaujíma. Koľko rokov má človek, ktorý použije slová „POCHOPILS? IVÁNKU ?“ Ja som bol vtedy už 8 rokov v civile a moja dcéra mala 4 roky.
Tvoje povýšenecké správanie a výrazy, ktoré si na moju adresu použil...považuješ to za správne ? Vyjadroval som sa ja nejako vystatovačne, povýšenecky, chválenkársky ? Veď som len vložil odkazy s dobrým pocitom, že niekomu spravím radosť.
Možno by som toto nenapísal, keby táto Tvoja reakcia bola niečím výnimočným.
Koncom marca si podobne urážlivo písal na adresu člena menom GUDEA. Ten sa ale nebránil a so slovami...ach jaj...tak sa tu majte....sa už viac na fóre neukázal. Bol absolútne nekonfliktný a pohodový. Tebe prekážalo, že už je Štamgast. Podľa počtu príspevkov. Absolútne neprijateľným spôsobom si ho verejne ponížil. Hľadal som to, ale už to asi admini vymazali. Ktovie prečo ?! Asi aj viem...Čo slobodno bohovi, neslobodno volovi. Skrátka, neplatí na každého rovnaký meter.
Teraz sa hanbím, že som sa ho vtedy nezastal. Áno , hanbím sa za to, čo som neurobil.
Ale nie za to, čo som v živote urobil. Ani, za to, že som musel slúžiť u PS. Nie som na to ani pyšný. Jednoducho ma nezobrali k potápačom, kde som chcel ísť – a dostal som povolávací do Chebu. To je všetko.
Preto podľa Teba patrím k ľuďom, ktorým posielaš blivajícího smajlíka. Vďaka.
Môžeš mi poslať ďalšieho, pretože po návrate z vojny som sa stal členom Zväzarmu,
Práve kôli tomu potápaniu. Inak si splniť túto túžbu za komunistov nebolo možné.
Ty si vzor slušnosti, empatie , spravodlivosti a objektívnosti. Dokázal si to aj predtým, aj teraz. A tou zmenou textu si tomu nasadil korunu. Chrapúnstvo – tvrdé slovo – ale pravdivé.
Uvítam keď na niektorú z mojich otázok odpovieš, ja Tebe áno, ak budeš chcieť.
Ja nemám čo skrývať. Nikdy som nikomu neostal nič dlžný.
Ani v dobrom, ani v zlom. Druhé líce ale nenastavujem. Nikomu.
Posláno:

Štamgast
..mno cykloturisto , já za svou osobu veřejně prohlašuji , že vím o čem píšeš a z mý strany absolutní souhlas.Nechci se tu rozepisovat jako ty (je vidět , že nevhodné řeči Orma se tě velmi dotkly a na tom nejcitlivějším místě). Také bych se rozepsal , ale je tu dohoda o apolitičnosti , tak se raději kousnu do jazyka a držím ústa...........Myslím , že Ormova reakce byla velice nevhodná a neadekvátní ( to je ten nejjemnější příměr , jakej mě napadl...)........Cry
Btw: ...děkuji za odkazy....Wink
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/26/2003
Vidíš, ty sis nemohl vybírat. Já byl však tak nadšený vůl, že jsem chtěl k paragánům dobrovolně. Až na rotě ženijního průzkumu se mi vojna zhnusila. Ani na lidi, vyjma "špagátů" nevzpomínám rád. Tys musel něco dělat. To znám. Já nechtěl jít na PŠ na výkonného praporčíka. Nechal jsem se napsat i k veliteli útvaru. Ten mi řekl, že za nespnění přímého rozkazu bude basa. Do basy jsem nechtěl, tak ze mne byl výkoňák. ale zbytek vojny jsem tedy "nespolupracoval". Jak to šlo, tak jsem s gumama vykýval. Věděli to, a sralo je to. Tak mne "potrestali", že jsem nepovýšil. Cool
Udělejte co můžete, s tím co máte, tam kde jste.
(Theodore Roosevelt)
Posláno:

Štamgast
...nechcete někdo založit nový vlákno " my a vojna " ?????
Posláno:
Štamgast
Připojený: 1/23/2007
hrome, cykloturista je podle me nekonfliktni, a takhle po nem vystartovat je hlavne zbytecne.

on na tebe tehdy nemiril - nebo jo?

a kdyz se tomu klukovi klepaly kolena, tak si to asi neuzival. vybrat si podle letopoctu moc nemohl. kdovi jak by jsi to orme na jeho miste zvladnul ty... navic jen o chvili driv by jsi asi skoncil v base.

a to jsem ten posledni kdo by se sociku zastaval a obhajoval aktivni pohunky rezimu.

myslim ze pravda nenii na tve strane. osobne bych byt tebou volil smirci gesto. prestiz ti to muze jen zvysit.

ja vojnu kroutil u raketometu a kdyz jsem videl ukazku minometu dal sem s borcama profikama rec a kdyz jsem zjistil ze to je hodne podobne - neprima delostrelecka zbran se pocita stejne akorad ma jine baltaby - mel jsem z toho sentiment.

a to je dost podobne. a ver mi ze posledni co bych chtel by bylo zkusit si to na zivy panaky.

jo byt na vojne v 38-9 tak by to bylo predposledni. a prvni ze dvou moznosti. proste jina doba.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/22/2007
pre cykloturistu: precital som si par prihod na linku ktory si hodil a celkom som sa pobavil Orm bude asi patrit medzi priamo zasiahnute osoby ci uz bol vystahovany alebo emigrujuci viem pochopit jeho negativnu reakciu mam jednu "krasnu" historku moj spoluziak z gymnazia nemal tolko rozumu (ja som do tych prvych formularov tiez popisal pekne koniny no pocas vysky som si to s vojnou dokonale rozmyslel) co ja ked ho vysupli po prvom semestri (ja som uspesne dostudoval) a nedal si ziadost o civilku takze pekne narukoval asi sa mu na vojne velmi pacilo lebo tusim po pol roku ho nasli s prestrelenou hlavou gulka vnikla temenom zbran Sa vz.58 vysetrilo sa to ako samovrazda bol to tichy chalan dalo by sa na nom drevo stiepat co komu spravil sa uz nedozviem ale to sa stalo v roku 1997
v byvalej praci som mal starsieho (mal cez 50) kolegu ktory bol dlho vojakom a par historiek ktore zazil ako zakladak a hafo historiek ktore uz zazil ako profesional :D co som pocul bolo az privela aby som si spravil obraz o armade tiez mi ale povedal ze k pohraniciarom len tak hockoho nebrali rozumej brali len preverenych do 5. kolena oddanych a ja neviem co vsetko jasne 18rocny chalan este dost tazko moze byt napevno onalepkovany ale armada nanho musela mat pozitivne posudky ked ho supla na ciaru
moj bratranec (toho roku slavi 42. narodeniny) sluzil naprikad v zatci tiez mal zopar zabavnych prihod ale ked som sa ho pytal ci by na vojnu siel keby nemusel povedal jasne ze ani bohovi
tiez rukoval az po absolvovani VS
"There are three kinds of lies: lies, damned lies, and statistics."
Posláno:
Štamgast
Připojený: 9/12/2007
Pro cyklotoristu za prvé: děkuji napsal jsi to moc hezky a za druhé ono po bitvě je každý generálem
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 7/16/2005
Pravda!
A, uplna!
Jaro
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 11/3/2008
dost mi ten popis služby u PS připomíná něco z doby taky nedávné:
...........koncentrační tábory? O těch jsem nevěděl.........plnil jsem jenom rozkazy...ty židy jsem musel dát postřílet, jinak bych nepřežil......zvěrstva? Plynnové komory? Já se jenom staral aby už bylo po válce a já mohl domů ke Gertrudě...........tomu dítěti rozšlapal krk někdo jinej, já jenom plnil rozkazy, já na lidi nestřílel..................
Posláno:
Štamgast
Připojený: 1/23/2007
manfred, o tomle nezertuj.

mimochodem - kolik lidi zemrelo na cz hranici? srovnej prosim te obeti cz komunismu a adovych koncentraku...

jo skutecne gulagy a ruskou cestu jsme tu nemeli krome par temnych let - a pocet mrtvych se stalinove bilanci taky neblizi...

ale skutecne k*rv* se nasly, to mi ver. Vas, brozova polednova, grebenicek...

places pekne, ale na spatnym hrobe.

Posláno:
Štamgast
Připojený: 9/12/2007
Pro manféda a prosím aby to nebral ani jako urážku ani posměch, ale určítě když napíšeš něco takového tak si přečti něco z novodobé historie Evropy ale pěkně pohled z obou stran né jen to co je dnes zrovna módní
Posláno:
Pokročilý
Já nežertuji, nevím jak jsi na to přišel.Omlouvat něco tím, že mrtvých bylo jen pár set a jinde miliony je divný.Polemizovat by šlo donekonečna, já vzhledem k tomu , že se nemusím omlouvat..."plnil jsem jen rozkazy" to holz vidím jinak.............
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/5/2005
No to se to soudí s odstupem času a pozice "neotřesitelného".....Kdo z vás může říci co z hlediska univerza opravdu správné,kdo z vás má právo soudit veřejně druhého na jakém základě?Kdo z vás je v jeho kůži a MUSÍ s srovnat s tím s čím on?
Za sebe-ač jsem během vojny dost ztratil neměnil bych a šel do toho okamžitě znovu.Dalo mi to totiž minimálně 2 OPRAVDOVÉ přátele a pomohlo otevřít oči co se posuzování okolí týče.Tož asi tak.Cykloturistu plně chápu a je na každém jednotlivci na co vzpomíná-Na "zvěrstva" může se zalíbením vzpomínat jen psychopat .Lidská přirozenost velí vzpomínat na ty pěkné věci,hnusy zahrabat hluboko v duši.Lidi vždyť každá mince má dvě strany,tedy i zlá doba má své světlejší stránky a právě ty bývají předmětem vzpomínek .....
Co by bylo dobro bez zla?Wink
Neposílejte mi prosím PM,ale mejly.Na PM nereaguji z důvodu rozstrkané korespondence.Díky L
Posláno:
Pokročilý
Ještě mne napadlo jedno heslo který se hodí k tomu, jak se celá tahle doba "vyřešila": "hajzl nebo hrdina, všichni jedna rodina".....
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/5/2005
Co třeba ti správní hrdinové Mašíni?....(patří to do vlákna opravdu záškodníky byli)
Neposílejte mi prosím PM,ale mejly.Na PM nereaguji z důvodu rozstrkané korespondence.Díky L
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum