ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Kulinářský koutek II. Možnosti
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 5/26/2008
Jardah napsal:
Mmmm; to musela být vůně po celým baráku👍

Jó, kdyby! Happy Při pražení to žádná vůně není, spíš tak trochu smrádek. Ty správné vůně se rozvinou až tak druhý nebo třetí den. Ale nejlepší je počkat jeden týden, to je kafe uzrálé akorát a opravdu pěkně voní.

Teď piju tu první várku a docela si to užívám. Wink
Posláno:
Štamgast
kamzik napsal:
...Vitaj v klube 😊 Brasil Cerrado Doce Diamantina, zatiaľ len v lete jedna várka, odvtedy som sa k tomu nedostal 😟

Nabudúce dám nižší plameň, niektoré sa mi stihli pripáliť, ale šak vypila sa aj taká 😂 Stále lepšie ako Lavazza.

Určitě lepší než Lavazza! Ok Koukám, že jsi hrdina a pražíš zřejmě na pánvi. Tak to já jsem proti Tobě lenochod.Razz Než bych u toho čtvrt hodiny stál a míchal to, maká za mě popkornovač. Jedna várka pět a půl minuty + nějaký čas na ochlazení, ale je to jednoduché a jediné, co člověk musí hlídat je čas, protože přístroje pracují za nás.Laugh
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/4/2018
Sidney napsal:
kamzik napsal:
...Vitaj v klube 😊 Brasil Cerrado Doce Diamantina, zatiaľ len v lete jedna várka, odvtedy som sa k tomu nedostal 😟

Nabudúce dám nižší plameň, niektoré sa mi stihli pripáliť, ale šak vypila sa aj taká 😂 Stále lepšie ako Lavazza.

Určitě lepší než Lavazza! Ok Koukám, že jsi hrdina a pražíš zřejmě na pánvi. Tak to já jsem proti Tobě lenochod.Razz Než bych u toho čtvrt hodiny stál a míchal to, maká za mě popkornovač. Jedna várka pět a půl minuty + nějaký čas na ochlazení, ale je to jednoduché a jediné, co člověk musí hlídat je čas, protože přístroje pracují za nás.Laugh

Hej, veď preto som sa k tomu už odvtedy nedostal 😂

kamzik vložil tyto přílohy:
20240621_161709.jpg.jpg

Posláno:
Štamgast
kamzik napsal:
[quote=Sidney][quote=kamzik]...Hej, veď preto som sa k tomu už odvtedy nedostal 😂

Zkus ten popkornovač. S ním je to pohoda. Akorát mám prcka, do kterého se toho moc nevejde, tak jsem dneska pražil na čtyřikrát. Výsledek je 165 gramů kafe.

Navedl mě na to tenhle človíček: https://www.youtube.com/watch?v=oGjimfwWv9E
Posláno:
Štamgast
Sidonius.Fortis napsal:
Tijgerbrood. Poprvé.

Vypadá to moc dobře!Ok
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/4/2018
Sidney napsal:

Navedl mě na to tenhle človíček: https://www.youtube.com/watch?v=oGjimfwWv9E

Ďakujem, znova som sa niečo nové naučil a dozvedel 😊

https://blogokave.sk/ake-bolo-stretnutie-s-valerianom-hralom/
Posláno:
Štamgast
kamzik napsal:
...https://blogokave.sk/ake-bolo-stretnutie-s-valerianom-hralom/

Za ten článek díky! A co se týče videa o Kopi Luwak, plně s panem Hralem souhlasím. Kdyby nadšení konzumenti této kávy věděli, v jakých podmínkách se chovají a žijí cibetky, které tuhle kávu "vyrábějí", myslím, že by je chuť přešla. Každé kožešinové zvíře, které žije v kleci v Evropě, si podle těch chudáků cibetek užívá jak v pětihvězdičkovém hotelu... Myslím, že nebýt filmu "Než si pro nás přijde", pes by po téhle kávě neštěk´.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 12/28/2019
Žena to viděla ve Vietnamu...... Už ji taky nechci.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/20/2005
Sidney napsal:
kamzik napsal:

Zdar Sidney...
Ty ...máš čas... Když ale já musím každou minutu, ve svém volném čase "otočit dvakrát", abych stíhal všechny hmotné i "nehmotné" požitky, tak si dám i tu odsuzovanou Lavazzu, pil jsem daleko horší ..a taky tomu říkali káva, nebo si zajdu pro dobré kafe za klukama tady:
https://www.motmot.cz/omotmot-onas/
nebo tady fajn kafe i obsluha Wink
https://www.kavovahvezda.cz/kontakt/
Posláno:
Štamgast
Připojený: 1/7/2013
Miloslav Zítek napsal:
Žena to viděla ve Vietnamu...... Už ji taky nechci.

Mílo, nebuď na ženu tak přísnej, tak to viděla no, snad se tolik nestalo. Příště už to určitě neudělá…..😥
K vítězství zla úplně vystačí nečinnost dobrých lidí.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 3/30/2011
Skoro 3 měsíce jsem na ty 3 veverky chodil koukat do lednice. Konečně nadešel ten den. Laugh

samael vložil tyto přílohy:
20250126_100026.jpg.jpg
20250126_103236.jpg.jpg
20250126_104704.jpg.jpg

Posláno:
Štamgast
St.Nicolaus napsal:
...Zdar Sidney...
Ty ...máš čas...

To jsou ty výhody i nevýhody věku, Štefane. Máš na všechno čas, ale většinu toho, na co máš čas, už nemůžeš dělat.Laugh Laugh Laugh
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/20/2005
Sidney napsal:
St.Nicolaus napsal:
...Zdar Sidney...
Ty ...máš čas...

To jsou ty výhody i nevýhody věku, Štefane. Máš na všechno čas, ale většinu toho, na co máš čas, už nemůžeš dělat.Laugh Laugh Laugh

To jsou pane moudrá slova..Admire , nějak moc rychle "to..protéká" mezi prsty ...
Posláno:

Štamgast
Připojený: 8/28/2021
28. 1. proveden výsev těchto druhů.
Cayene Chocolate
Cayene Orange
Habanero Mustard
Habanero Ugandian Red
Habanero Hot Lemon

Zdeník vložil tyto přílohy:
IMG_9911.jpg.jpg

Čas není něco co máš a nebo nemáš, ale něco co si buď uděláš nebo neuděláš.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 8/31/2012
Žádná kulinařina, ale🤤

Kapol vložil tyto přílohy:
IMG20250125162821.jpg.jpg

Posláno:
Štamgast
Připojený: 10/6/2020
Lehká večeře Wink

Sidonius.Fortis vložil tyto přílohy:
IMG_4636.jpeg.jpg

Posláno:
Štamgast
Připojený: 7/13/2015
Kapol napsal:
Žádná kulinařina, ale🤤

M+M? Moravské múúúúsli? Ok
Posláno:

Štamgast
Připojený: 8/31/2012
dagger napsal:
Kapol napsal:
Žádná kulinařina, ale🤤

M+M? Moravské múúúúsli? Ok

Šak také su jak poleno🪵
Posláno:
Štamgast
Trošku (delší) povídání pro ty, kdo by chtěli vykročit v mých stopách a pražit kafe v popkornovači. Tak za prvé: fáma nelže, jde to!

Zelené kafe se dneska sehnat dá celkem bez problémů, jen výběr druhů je poněkud omezený. Tedy pokud chcete koupit 1 kg a méně. Kdybych chtěl brát po žocích, výběr se velmi rozšíří, ale žok kafe v popkornovači fakt pražit nechcete. Happy

Popkornovač musí mít příkon nejméně 1200 W, abyste měli dost výkonu po celou dobu pražení. Dále. Musíte si hlídat čas. Vůbec není od věci, zapnout si stopky a hlídat to na stopkách. Před ústí popkornovače, kudy normálně plive rozpukanou kukuřici, si dejte nerezovou, porcelánovou či skleněnou mísu dostatečné velikosti, anžto z toho létá dost bordelu. Bacha, určitě ne umělohmotnou! Vzduch z toho fouká hooodně horký a natavili byste si jí.

Po cca půl minutě po zapnutí začínají vyletovat jemné slupky a to tak, že dost. Když tam nedáte mísu, máte čurbes v celé kuchyni. Po cca 3:45:00 min. dojde k prvnímu pukání zrna. Je to jasně slyšitelné, nespletete se. V té době jsou zrnka již skoro čtyřnásobné velikosti než původně byla a protože ztratila většinu vody, jsou už lehká a v popkornovači začínají dost létat a občas některé vyplachtí ven. Ta nechte být, většinou jsou nějak vadná, stejně by Vám káva s nimi nechutnala. Po prvním pukání už pečlivě hlídejte barvu. Ta záleží na Vás, podle toho, jaké kafe máte rádi. Zda víc s lehkou aciditou a chutěmi čokolády a ovoce nebo raději hořké. Pak pražte až k druhému pukání. Já mám rád to první, takže vypínám po cca pěti a půl minutách. Tohle se bude trochu lišit podle použitého přístroje a také podle druhu kávy. Chce to vyzkoušet.

Pak kafe okamžitě vysypejte do vychlazené mísy, trochu pokropte vodou a míchejte a míchejte a míchejte. To kvůli rychlému zchlazení, protože jinak se budou zrna samovolně pražit dál. Popkornovač berte do rukavic a kafe v míse míchejte vařečkou, protože, jak Vám říkala maminka, když jste byli malí, je to hajs! Ale chladne to rychle. Pak vemte papírové utěrky a mněte to kafe, abyste ho zbavili vlhkosti a pak ještě chvilku míchejte. Tím je to podstatné hotovo. Jen to kafe občas promíchejte a nechte v míse do druhého dne. Je potřeba, aby se vydýchalo, budou se z něj uvolňovat plyny, které v něm vznikly během pražení. Druhý den už si kafe můžete umlít a udělat, ale není to ono. Kafe potřebuje po pražení dozrát a rozvinout chutě a vůně a to trvá nejméně dva dny v uzavřené nádobě bez přístupu světla a ideálně i v trochu chladnějším místě, než je pokojová teplota. Tedy, do lednice bych ho necpal, takže nemáte-li chladnější místnost, nechte nádobu klidně v kuchyňské skříňce. Po dvou dnech už kafe docela voní, ale nejlepší vlastnosti získává po týdnu. Já se na něj většinou vrhnu čtvrtý až pátý den po pražení.

Protože všechno má své stinné stránky, jak řekl ten chlapík, co za ním přišli, aby jim zaplatil za pohřeb jeho tchýně, i tady není všechno jenom růžové. Kdo si představuje krásnou vůni kávy, kterou si během pražení užije, bude šeredně zklamán. Nevoní to. Tedy, spíš to páchne. Můžete-li při pražení větrat, udělejte to. Jinak si zamoříte celý byt "vůní", která nemusí být každému příjemná.

Druhá stinná stránka je to, že si postupně trochu polikvidujte ten popkornovač. Na tuhle práci ho nepostavili. Motor vydrží určitě dost, toho bych se až tak nebál. Ale plastové díly, což je ten nástavec, co z něj má lítat popkorn a dávkovací nádobka, která se na tom nástavci nechává, aby šlupky nelítaly ven nekontrolovaně, se postupně poněkud nataví. Takže místo dávkovače dávám do krytu kovové sítko. Nicméně na fotkách je dobře vidět zub času a horka. Záruku na to uplatnit nepůjde.

Samozřejmě by se dala koupit domácí pražička kávy, ale není to právě levná záležitost a pokud u pražení nevydržíte, budete mít doma zbytečný a dost velký gerét, který bude zabírat místo, dokud ho neprodáte.

Tak, to je asi všechno. Pražení zdar a pití kafe zvlášť! Těm, co to budou chtít zkusit, přeju hodně zdaru! Mějte se a já si jdu udělat kafe. Razz

Fotky postupně: použitý popkornovač, upražené kafe dle mého gusta a natavené plastové díly. Takhle to vypadá po dvanácti praženích.
P.S. Fotka kafe klame, ve skutečnosti je o něco méně tmavé.

Sidney vložil tyto přílohy:
IMG_20250130_215628.jpg.jpg
IMG_20250130_215446.jpg.jpg
IMG_20250130_215458.jpg.jpg
IMG_20250130_215507.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/23/2008
Jahňacina

venco vložil tyto přílohy:
20250201_072842.jpg.jpg