ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Volný Pokec Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 2/1/2011
Všechno Knife NEJ!! Růžo👍🙂
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/1/2014
Musel jsemOk Grin .

wrafan vložil tyto přílohy:
Screenshot_20250119_064832_Instagram.jpg.jpg

EM
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/21/2008
...položím nůž,vycvaknu,zastrčím telefon a jdu...bez nože,v klidu valím domůOh No Oh No ...jasně,že jsem se tam vrátil(když mi to při zouvání docvaklo) a jasně,že zbytečně...hotovo,vymalováno...ani žrát mi nechutná

EM vložil tyto přílohy:
1000017024_01.jpeg.jpg

"Nu, tu máš, poutníče, milý ten svět, na nějžs se podívati žádostiv byl."
Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/5/2012
EM napsal:
...položím nůž,vycvaknu,zastrčím telefon a jdu...bez nože,v klidu valím domůOh No Oh No ...jasně,že jsem se tam vrátil(když mi to při zouvání docvaklo) a jasně,že zbytečně...hotovo,vymalováno...ani žrát mi nechutná

To je teda sobotní horor jak víno..soucítím s tebou.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/5/2011
Na tv Nova poběží od neděle seriál "Král Šumavy".
Foto z tohoto seriálu viz níže.

Dotaz:
Jaké jsou to maskáče (maskovací vzor)?

Odhaduji že to budou italské maskáče převzaté Wehrmachtem.

Ví někdo něco bližšího?

Příloha / Přílohy:
ve59a.webp (108kb) staženo 160 time(s).

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 11/5/2014
¨podle mě to je o pokus napodobit maskáče vzor 60, protože google nic jinýho nenašel
Posláno:

Štamgast
Připojený: 8/18/2006
Jo, jo je to buršlak.
Zimní kabát wehrmachtu vyráběný z italské zabavené maskáčoviny. Naše armáda po válce používala zabavené buršlaky pro PS.
"Nůž je dobrá zbraň, nezastaví se, nezasekne, nedojdou mu náboje a na to, abyste ho použili, nepotřebujete výcvik"
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/9/2002
rak nožomil: Kořistní zimní kabát (bunda) Waffen-SS - máš ho třeba tady nebo tady..
Posláno:
Štamgast
Připojený: 9/15/2008
Tomáši a Pavle: přesně tak jak píšete. Dokonce jsem někde četl, že Radovan Lukavský ( pan herec) hrál v tomto originále kabátu ve filmu Král Šumavy od Karla Kachyni v roce 1959. A ostatní nosili německé celty jako ponča.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 8/18/2006
Mám to štěstí, že buršlak mám.
Kdysi jsem se o něm snažil zjistit víc a někdo mi říkal, že se jedná o záležitost z konce války. Kdy vázla výroba a dodávky německa, proto ta ukořistěná italská maskáčovina. Dokonce i dobových fotek wehrmachtu v buršlaku je jako šafránu.
"Nůž je dobrá zbraň, nezastaví se, nezasekne, nedojdou mu náboje a na to, abyste ho použili, nepotřebujete výcvik"
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/9/2002
rak nožomil: a když ses ptal na maskovací vzor, tak ten je taky zajímavý. Je to tzv. "M29 telo mimetico", což je první široce použitý maskovací vzor na tkaninách. Jak název říká, pochází z roku 1929 a používal se až do devadesátých let minulého století. Původně se používal na celty, až později na oblečení. Je to tedy a/první a za b/ nejdéle používaný maskovací vzor vůbec.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/3/2013
Tomáš napsal:
Mám to štěstí, že buršlak mám.
Kdysi jsem se o něm snažil zjistit víc a někdo mi říkal, že se jedná o záležitost z konce války. Kdy vázla výroba a dodávky německa, proto ta ukořistěná italská maskáčovina. Dokonce i dobových fotek wehrmachtu v buršlaku je jako šafránu.

Také jsme ho doma nebo spíš ve vinném sklepě měli. Výborně sloužil v zimě při stříhání vinohradu. Bohužel se na něm roky služby, zub času a řádění molů v králičí kožešině značně podepsali a tak skončil v propadlišti dějin...
EM
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/21/2008
..."telo minetico" znamená obecně "maskovací plachta/látka"vzor se jmenoval "san marco". Ta bunda je původně šedozelená německá bunda "kharkov" podšitá králičinou označovaná jako M43 ale i jinak...byla i v provedení anorak,ty jsou asi nesehnatelný,ale maskovanej buršlak bejval na čáře ještě za komančů ve skladech (akorát měl přešitý knoflíky) a používal se spíš jako deka na spaní...

EM vložil tyto přílohy:
IMG_20250201_134631.jpg.jpg
IMG_20250201_135127.jpg.jpg

"Nu, tu máš, poutníče, milý ten svět, na nějžs se podívati žádostiv byl."
Posláno:

Štamgast
Děkuji všem za odpovědi.
Už jsem v obraze.
Tak uvidím, jak to bude vypadat v neděli večer v tom filmu.
Happy
IRA
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 11/21/2014
Čs armáda po válce nováčky vybavovala výstrojí po wermachtu běžně. Jak o tom píše Jan Šmíd ve svě autobiografii " Můj kůň a já " kdy narukoval k jezdectvu, které bylo záhy zrušeno. Ale je to zajímavý počteníčko Ok
Posláno:

Štamgast
Nejenom výstroj, ale i výzbroj...

Na vojně jsem sloužil u dělostřeleckého pluku, a pamatuji si, že teprve v roce 1987 !!!
jsme z "úloženek" vyřazovali německé tažené houfnice, zvané "němky"... plus 2 obrněné transportéry "hakly"...

"Němky" byly originál...

Obrněné transportéry byly vyrobeny po válce v 50 letech podle německých "haklů" a vybaveny motorem Tatra...
Posláno:

Štamgast
Nepozná někdo co je to za stroj, dnes to profrčelo kolem mě, celkem nízko a krásně potichu. Dle barev to nebylo civilní.
Bohužel jen mobil

wrafan vložil tyto přílohy:
1000032312.jpg.jpg
1000032313.jpg

Posláno:
Štamgast
Připojený: 7/13/2015
[quote=wrafan]Nepozná někdo co je to za stroj, dnes to profrčelo kolem mě, celkem nízko a krásně potichu. Dle barev to nebylo civilní.

Včera po poledni jsem na něj koukal u kafe z Galerky v Úštěku. Letová výška odhadem 1 km, kondenz neviditelný. Podle tvaru zádě odhaduji na transportní s výjezdovou rampou.
Zítra zkusím kolem poledne sledovat FR24 co to bude.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/12/2015
Řekl bych, že je to CASA C 295 M v našich barvách.
Fotka nic moc, ale je zřetelné číslo na zádi.
Učím se z chyb lidí, kteří si ode mne nechali poradit.
Posláno:

Štamgast
Kluci díky za info, jen pro zajímavost, dnes letělo přes hřeben Ještědu právě jakoby někde směrem od Litoměřic, průlet nad Jabloncem, směr Krkonoše. Ale v letadlech se absolutně nevyznám, tak mě to jen zajímalo.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum