ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Volný Pokec Možnosti
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 7/13/2015
Dospěl jsem, tak jsem koukl za záclonky v galérce Úštěk.Laugh

dagger vložil tyto přílohy:
IMG_20250303_130353_172.jpg.jpg
IMG_20250303_143408_394.jpg.jpg
IMG_20250303_143414_912.jpg.jpg

Posláno:
Štamgast
Připojený: 5/26/2008
Je to už dost dlouho, co jsme s Jitkou a pár kamarády seděli u Wáti pod pergolou a zpívali, až se hory zelenaly. No, je to život! Ale její písničky tu budou s námi dál a dál si je rádi budeme zpívat!

https://www.novinky.cz/clanek/kultura-hudba-zemrela-zpevacka-jitka-vrbova-40511452#utm_content=freshnews&utm_term=zem%C5%99ela%20jitka%20vrbov%C3%A1&utm_medium=hint&utm_source=search.seznam.cz

R.I.P. Jitko!
Posláno:
Štamgast
Připojený: 1/7/2013
Dokument….

https://www.ceskatelevize.cz/porady/15732801684-20-dnu-v-mariupolu/?
K vítězství zla úplně vystačí nečinnost dobrých lidí.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/29/2009

Výbornej dokument (někdy pro silnější nátury) Shocked
Kontakt pouze email,PM ne.Děkuji
Posláno:

Začátečník
Připojený: 10/31/2023
Kdyby dnes něco vypuklo, půjdu dobrovolně a budu sloužit císaři pánu až do roztrhání těla....
„Všichni víme, že světlo putuje rychleji než zvuk. Proto někteří lidé vypadají chytře, dokud je neslyšíte mluvit.“
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/3/2015
Zdravím pánové. Rád bych se zeptal, zdali tu máte někdo znalosti o zinkových výparech a respirátoru. Našel jsem kdeco, ale každá tabulka uvádí, co je třeba, jinak. Některé uvádí, že stačí filtr P2, jiné, že P2 s aktivním uhlím.

Osobně používám na většinu prací jemnější filtry P3. Rád bych však věděl, zda je třeba na zinek to aktivní uhlí.

Že otrava zinkem není kumulativní a tělo se nadbytku zbaví vím, ale i tak nechci raději ani zkoušet.

Jde mi o občasné odlévání mosazi. Sice budu lít venku, a dýchat to aktivně určitě nebudu, ale i tak chci udělat pro ochranu zdraví maximum.
,,Všeliké kvaltování pro hovada jest"...J. A. Komenský; Nechceš-li vyrobit svůj 20. nůž, nevyráběj ten 1.!
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/9/2002
honzajbanzaj: Podle toho, co já o tom vím (ale nejsem expert!), nejde o otravu, ale o "inhalační syndrom v důsledku vdechnutí respirabilních (vdechnutelných) oxidovaných částic a dýmů". Totiž nevdechuješ páry zinku, ale tyto páry se okamžitě ochladí a vzniknou velmi drobné částice kovového zinku a snad i kysličníku zinečnatého ("zinková mlha"). Podle mých informací by měl stačit respirátor FFP2, trojka zcela jistě. Zachycení (adsorbce) chemických škodlivin aktivním uhlím by nemělo být nutné ("pásek a kšandy").
Toto se ale týká "zinkové horečky" při svařování pozinku. Jak je to s odpařováním zinku z mosazi při slévání, nevím. Pokud by se zinek odpařoval nějak více, znamenalo by to, že odlitek má jiné složení než vsázka (?). Slon by asi věděl, jestli je roztavená mosaz azeotropní směs (?). Ale i tak - případné páry zinku se opět rychle ochladí a...-viz výše.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/27/2001
Mosazi rozhodně nejsou eutektika a nepředpokládal bych, že ani azeotrop. Pokud budeš odlévat za teplot do 1000°C, tak se zinek odpařovat moc nebude. Teplota varu čistého zinku je 910°C, ale v mosazích se moc odpařovat nebude, měď si ho bude držet.
Posláno:

Štamgast
Díky moc za pěkné odpovědi.

Utvrdily mě v dosud nejistém rozhodnutí použít filtry P3, akorát si koupit druhou masku jen na odlévání, ať mám víc jistoty.
,,Všeliké kvaltování pro hovada jest"...J. A. Komenský; Nechceš-li vyrobit svůj 20. nůž, nevyráběj ten 1.!
Posláno:

Štamgast
Tak jsem opět zde s dotazem.

Máte někdo znalosti o tom, z čeho je olej na šici stroje? Povedlo se mi najít pár zmínek o tom, že by mohl být identický jako medicinální parafínový olej, ale vždy to bylo takové nějaké ne úplně jasné.

Lékařského parafínu mám litr, takže kdyby byl použitelný, byl bych rád. Minimálně na použitelnost v rámci čistění a rozhýbání starého nalezeného stroje ve stodolovém stavu, kdy bude potřeba asi pořádný proplach všech dílů.

Pozn. Stroj je dost pohyblivý, aby šil, jen je v něm bordel za desítky let.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 10/8/2011
Je to klidne mozne, ja mam pocit, ze na lahvicce bylo neco jako "olej z ropnych frakci" nebo tak neco. Kdyz si vzpomenu, tak se vecer podivam, jestli je etiketa jeste citelna.
Posláno:

Štamgast
Myslím, že otázka je špatně položená. Složení oleje na šicí stroje Tě vlastně nemusí zajímat, i když v reklamách opakovaně najdeš, že dnes to je "medicinální bílý olej" (= parafinum liquidum, to, co máš. Dřív to býval řídký netuhnoucí minerální olej). Podstatné je, jestli je lékařský parafínový olej na šicí stroj použitelný - a to je, protože je to olej řídký, netuhnoucí a nejedovatý, jak nakonec v těch reklamách píšou.

Pokud je o to rozhýbání: viděl jsem několik strojů, které majitelky mazaly stolním, dokonce i olivovým olejem - "krásně" to zatuhne. Na to rozhýbání a vyčištění vezmi petrolej (drahé) nebo naftu, klidně i starou nebo topnou. Mašinu tím prolej a pak ji do toho na týden nalož a občas přečisti kartáčkem nebo štětcem. Spolehlivě to rozpustí veškerá starší maziva a uvolní případný rez. Po rozhýbání vezmi naftu nebo petrolej půl na půl s Jarem (tedy totéž, co byla bývalá Arva), dobře to roztřepej a štětcem všechno dobře natři. Pak to ostříkej hadicí a hned vysuš horkovzdušnou pistolí nebo fénem. A nakonec namaž, co je potřeba, tím tekutým parafínem... Happy
Posláno:

Štamgast
Díky moc za skvělou odpověď i s návodem na pročištění Admire

Zatuhlý není, spíš jsou tam nalepené žmolky prachu, protože dlouho stál. Jede hezky, jen mi to nepřijde k němu šetrné ho provozovat takhle plný nepořádku. Ale zmíněný způsob vypadá, že bude na všechno, co lze. Díky moc.
Posláno:

Štamgast
honzajbanzaj napsal:
...spíš jsou tam nalepené žmolky prachu...

V tym przypadku to nejdřív profoukej tlakovým vzduchem - ideální je pistole s Venturiho tryskou.

Surg vložil tyto přílohy:
1___copy.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Díky, želbohu nemám, ale klasická ofukovací snad též zvládne.

Ještě jeden dotaz k šicímu stroji.

Z mého pohledu je to, že je možno stroj omylem rozšlapat opačně, obzvláště, pokud nemá operátor (já) dost cviku docela zásadní špatná vlastnost. A i když si dám pozor, když jsem zkoušel simulovat "nouzové" rychlé zastavení přidupnutím pedálu (má to vůbec jít?) bez řemene, spodní kolo se mi vždycky místo zastavení pootočilo o kousek zpátky. Ani ne o čtvrt otáčky, ale na stroji samotném by to jistě 2-3 otáčky byly.

Vím, že to je dáno hlavně mnou, jako nezkušeným šlapačem, ale napadlo mne, že by mohlo být dobré vyměnit ložisko osy spodního kola za jednosměrné?

Osobně mi to přijde jako dobrý nápad. A tím, že bude mezi takto omezeným dolním kolem a vrchem řemen, nemuselo by ani při případném prudkém "nouzovém" zastevení dojít ke zvýšenému namáhání stroje samotného, jen k drobnému prokluzu řemenu.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/27/2001
Pokud potřebuješ zastavit šlapací stroj, tak to neděláš tím, že "přišlápneš" šlapací desku, ale tím, že přestaneš šlapat a pravou rukou chytíš to "setrvačníkové" kolečko, kterým stroj před šlapáním roztáčíš.
A pokud máš velmi starý stroj bez zpětného chodu, tam se zpětný chod dával roztočením na druhou stranu. Pokud to zkusíš u novějšího stroje roztočit obráceně, tak okamžitě zacucháš nitěRazz.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 11/11/2013
,,vyměnit ložisko osy spodního kola za jednosměrné,,??
Myslím že tam žádné ložisko néni
Jsou tam špičky do důlku a v těch sa to točí.
Aspoň tak sem to viděl.
Jasně že se brzdí pravou rukou a taky se tak rozjíždí, že si pravou rukou pomůžu kolečko roztočit
a tím rozpohybovat páky a soukolí stroje.
Je to o cviku.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 7/13/2015

Ještě jeden dotaz k šicímu stroji.

Kdysi dávno jsem taky zápasil s rozjezdem na zpátečku. Tak jsem jednou narazil ve frcu na motorek DDR Veritas za 20Kč. No nekup to za ty peníze. Pomalu jsem padl na perdel, když jsem zjistil že to pasuje na starou litinovou singrovku i pfafku bez žádných dalších úprav. Pfaf s horizontálním člunkem mám dodnes a s modrou jehlou na 4 vrstvy denimu ňama problema.
P.S.: na kůži jsem si ještě netrouf.Grin
Posláno:

Štamgast
Koukal jsem na spoustu videí, jenže mi přijde, že vynechávají spoustu detailů.

Třeba to brždění. Aneb dopomoc rozjezdu rukou zmíní skoro vždy, ale brždění rukou nikdo nezmiňuje. A přitom rychlé zastavení mi přijde vemi důležité u jakéhokoliv stroje... Takže za toto opět velké díkyHappy

Mám už tu trochu novější variantu s vertikálním člunkem. Je to Lada 77 (1936-1952?). Má to zpětný chod a manuál (pdf sken nalezený na internetu) uvádí, že nesmí jet obráceně, jinak že se lámou jehly a motají/trhají nitě. Ale brždění jsem si tam také nevšiml.

Dole u hnacího kola myslím, že jsou ložiska. Na klice je kuličkové, kdy kuličky jedou přímo po klice v ohybu, takže tam nic nevymyslím. Na koncích osy je v rámu na každé straně červík. Takže tam je určitě něco vsazeno a zajištěno. Myslel jsem, že jehlové ložisko, ale může to samozřejmě být i kluzné pouzdro. Je tam vidět takový gumový lem vzdáleně na pohled připomínající gufero (pokud to není jen olejem slepený kus prachu). Chci to rozdělávat až bude venku dost teplo na lakování, ať to po rozdělání co nejdřív složím. Takže zatím nevím, co uvnitř je. Na špiškách do důlků je jen pedál samotný.

Ale nikde nenajdu úplně všechno. Třeba výstupek na stojanu po rámem olejničky a jeho účel. Ale to nepovažuji za kritické.
Posláno:

Štamgast
No jo, mně se to komentuje...Grin Moje babička měla ještě šlapací a já jsem se na něm učil, až potom si máma koupila motorovej.
Podívej se sem a od cca 4:45 si všímej její pravé ruky.¨Dělá to úpně automaticky, protože ví...

Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum