ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Volný Pokec Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen , Moderátor
Připojený: 6/19/2007
Příspěvky: 2,992
No musíš hlavně vědět, co kupuješ. Bio neznamená živé, ale to, že není chemicky ošetřené ani to mléko, ani ta kráva (nebrala antibiotika a nežrala sračky, žila v dost přísně definovaných podmínkách.)

No a pak kupuješ buď Syrové mléko, nebo pasterizované mléko, nebo UHT mléko.

Je to rozdíl asi jako mezi jablkem, kompotem uvařeným jen tak na plotně v hrnci a zavařeninou. (To všechno se dá udělat jak z nestříkaného bio jablka, tak z jablka ze supermarketu...)Rozdíl je v tom, jak dlouho se to dá uchovávat...


Nejlepší nůž na světě je ten, který si pro sebe vyrobíš vlastnoručně.
Pište mi prosím pouze na mail.
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 5/26/2008
Příspěvky: 2,311
Hejkal von Sovinec napsal:
...


Vím, co znamená BIO, ale s tímhle označením končím někde u ovoce, zeleniny, kafe a čajů. Jakékoli zpracované potraviny mě netáhnou. Já to nekupoval, Hejkale. To si pořídil brácha a mě to zůstalo na krku. Když už si někde kupuju mlíko, tak je to na farmě od doopravdický krávy. Tekutina zabitá pomocí UHT je něco, co bych nekoupil ani za zlatý prase.

BIO je vůbec slušně zavádějící označení. Minulý týden se mi "pochlubila" sousedka BIO jogurtem, který obsahoval škrob. Od kdy krávy dojí škrob, je pro mě záhadou. Tohle nebyl jogurt, ale nastavovaná kaše. Jenže lidi to koupí jenom proto, že je na tom napsané to kouzelné slovíčko.

Mimochodem, obnovil jsem styky s farmou, kterou mám 1,5km od baráku. Litr čerstvě nadojeného mléka za 16,-Kč. Kromě mě a pár místních tam kupuje mlíko už jen koncern Müller. Laugh
Posláno:
Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 7/22/2009
Příspěvky: 380
A přesto může pasterizace mléka za velké snížení úmrtí - zejména dětí a důchodců. Ono přes mléko se umí přenášet spousta chorob a dřív to bývala docela riziková potravina. Dneska je riziková tím spíš, že lidi mají obecně slabší imunitu, protože už prostě nežijí, jako ve středověku. UHT mléko je nakonec stejně jen prostě rychle ohřáté a schlazené. Utrpí tím prý možná tak vitamin C (kvůli kterému mléko nikdo stejně nepije). Pokud chcete vědět víc, tak tu je o tom celý jeden podcast.

https://www.youtube.com/watch?v=OkMftOqUvQU

Jinak bio prostě znamená, že vstupní suroviny byly zpracovány podle nějaké legislativy. Pokud někdo nečte složení, tak se nemůže divit. Bio ne-bio.
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 5/26/2008
Příspěvky: 2,311
xxviktor napsal:
A přesto může pasterizace mléka za velké snížení úmrtí - zejména dětí a důchodců. Ono přes mléko se umí přenášet spousta chorob a dřív to bývala docela riziková potravina. Dneska je riziková tím spíš, že lidi mají obecně slabší imunitu, protože už prostě nežijí, jako ve středověku. UHT mléko je nakonec stejně jen prostě rychle ohřáté a schlazené. Utrpí tím prý možná tak vitamin C (kvůli kterému mléko nikdo stejně nepije). Pokud chcete vědět víc, tak tu je o tom celý jeden podcast.

https://www.youtube.com/watch?v=OkMftOqUvQU

Jinak bio prostě znamená, že vstupní suroviny byly zpracovány podle nějaké legislativy. Pokud někdo nečte složení, tak se nemůže divit. Bio ne-bio.


Pasterizace O.K. Ta je nutná, aby člověk neriskoval nějaké nepříjemné breberky. Na co jiného se používaly "mlékovary" s píšťalkou, ve kterých se mléko tepelně upravovalo, jen se přineslo domů. Jenže i takto pasterizované mléko dovede projít přirozeným procesem zkysnutí a lze ho použít na výrobu tvarohu a následně některých sýrů.
Vzhledem k tomu, že díky UHT se z toho stane téměř nezničitelná tekutina, nevěřím tomu, že to ztratí jenom vitamín C, protože se z toho stane mrtvá hmota, která se dál upravovat nedá. Leda vylít na kompost, ale to bych se docela bál, že to zabije všechny bakterie a dešťovky.

To je podobné jako jogurty, které podle reklam obsahují živé kultury a na obalu mají datum spotřeby za tři týdny ode dne výroby. Rád bych viděl živou kulturu, která tohle ustojí. Jogurt si žena dělala dlouhá léta naočkováním pasterizovaného mléka bakteriální kulturou a doba spotřeby byla s odřenýma ušima týden.

Ono teď vůbec vládnou v potravinářství stachanovské metody. Prazdroj dříve při nízkých teplotách zrál minimálně 90 dnů. Dneska se výrobce chlubí, že ta perla mezi českými pivy zraje celých pět týdnů. Jak toho asi dosáhl? Výsledný produkt je senzoricky i stupňovitostí někde jinde. Ta euro (s přihmouřením oka) jedenáctka dávno není žádné pémiové pivo. Kde kdo se u nás diví, že se v Německu prodává o tolik levněji. Důvod je jednoduchý. Tam Prazdroj berou takový, jaký doopravdy je. Jeden z mnoha ležáků v řadě, který už dávno není ničím výjimečný. Za české ceny by ho tam nikdo nekoupil.

Inu, nová doba! Host vyhazuje vrchního! Happy
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 8/21/2013
Příspěvky: 1,716
Ahoj.Otec shání krbovky na pelety. Bez výměníku. Může někdo doporučit nějaké dobré. Nejlépe vlastní zkušenost. Děkuji
Za nocí nejtmavších na slunce pamatuj
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 12/28/2019
Příspěvky: 1,532
Ke krbovkám je dobrý vedlejší přívod vzduchu. Jinak se musí dost větrat, anžto se spaluje kyslík z místnosti. Já si to přivedl z 2., nepoužívaného sopouchu komína. Tak větrám i sklep.
A topím dřevem......
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 8/21/2013
Příspěvky: 1,716
Miloslav Zítek napsal:
Ke krbovkám je dobrý vedlejší přívod vzduchu. Jinak se musí dost větrat, anžto se spaluje kyslík z místnosti. Já si to přivedl z 2., nepoužívaného sopouchu komína. Tak větrám i sklep.
A topím dřevem......


Jasný. Doposud používali klasické krbovky. Jenže rodiče už mají nějaký ten pátek za sebou. Tak potřebují něco pohodlnějšího. Je to jen na přitápění když se netopí v kotli.
Za nocí nejtmavších na slunce pamatuj
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 8/22/2011
Příspěvky: 155
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 10/8/2011
Příspěvky: 1,259
Tohle na me vypadlo z prehledu zprav: https://www.novinky.cz/clanek/internet-a-pc-ifa-2024-cesi-vyrobili-nejostrejsi-nuz-vyuziva-ultrazvukovy-system-40486759

Ale co jsem se zbezne dival, tak v comentarich ke kampanim se nikdo nevyjadril k pouzitelnosti. Kazdopadne jsou tam nejake obrazky a videa, kdyby to nekoho zajimalo
https://www.kickstarter.com/projects/369sonic/cordless-ultrasonic-cutter-45000-movements-per-second/description
https://www.kickstarter.com/projects/369sonic/the-first-ultrasonic-kitchen-knife/description

Treba to nejake prakticke vyuziti ma, ale za devitku radsi koupim neco od nektereho mistniho mistra, jakkoliv mam takovehle vychytavky rad.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 6/27/2015
Příspěvky: 2,052
já bych to nechtěl ani za kilo Confused
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen , Moderátor
Připojený: 6/19/2007
Příspěvky: 2,992
Hm, takže přidělat čepel na rukojeť ultrasonického zubního kartáčku...
.... a bude to řezat jen to hvízdne.

Pobavilo a přeju jim ať toho prodají co nejvíc než to Číňan vykrade.
Nejlepší nůž na světě je ten, který si pro sebe vyrobíš vlastnoručně.
Pište mi prosím pouze na mail.
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 8/12/2013
Příspěvky: 1,231
To je pěkná píčovina. Strkat nože do nabíječky,aby začaly řezat 🙄
Kdo neumí trochu obtáhnout kudlu,klidně i kuchyňák z Lidlu za 150 na tom brousku s kolečkama, ať radši neleze do kuchyně a zavolá DámeJídlo.😁
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 5/26/2008
Příspěvky: 2,311
Tak jsem se na to video podíval a představil jsem si, že tímhle tempem krájím v hospodě suroviny na guláš. V pondělí začnu, v pátek bude na jídelníčku.Laugh
"Pardón, pani, ten bifteček vám ukrojím a udělám, jen co nabiju nožík!" Laugh
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 10/8/2011
Příspěvky: 1,259
Me teda video v praci nebezi, musim se podivat doma.
Ale rikam si, pro zoubkatou cepel bych to jakz takz chapal, ale pro rovnou?
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 5/7/2010
Příspěvky: 540
germanicus1 napsal:
já bych to nechtěl ani za kilo Confused


No tvl ... na to budou "určitě" fronty Oh No Na štěstí moje!!! nerad čekám ve frontě. NoNoNo A máš pravdu: za kilo drahý, asi tak o 99,- Kaček.
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 9/28/2010
Příspěvky: 852
Dobry den nože na baterky sou tu snama uz hodne dlouho takze nic novyho a proc brousit cepel kdys amerycani mislim tim mislivce a rybare pouzivaji noze v vimenitelnimi cepelemi jako maji zalamovaci noze ze to neni ekologycke a hospodarne nevadi?
Jsem dyslektik. Mějte pochopení pro to, jak píšu. Děkuji
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 1/3/2018
Příspěvky: 371
Lidi, kteří tyhle jednorázovky používají jdou převážně za účelností. Eko je až v závěsu za spotřebou a nějaký nůž mají spíš na cvakání, nebo někde v šuplíku. Nakonec i ta jednorázovka se dá přetavit v rámci kovoodpadu.
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 3/13/2013
Příspěvky: 1,637
aktuální informace 13.5.2024, Akce, Ozzyman81 Výstava nožů Tak to stojí na stránce Knife .
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 3/13/2013
Příspěvky: 1,637
To tu opravdu není nikdo kdo by prezentoval výstavu nožů v Příbrami ??
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 6/12/2007
Příspěvky: 351
Dobrý den, mám na vás dotaz ohledně čepele ukryté v deštníku. Sháním takový deštník, který by byl kvalitní, žádný pouťový nesmysl. Když byste věděli, dejte prosím vědět.

Diky
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum
Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete editovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete vytvořit anketu v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v průzkumech v tomto fóru.

RSS - hlavní fórum : RSS

  
Reklama
Terms Of Use | Privacy Statement | Copyright 2006 by Milan Pokorný | Připomínky: support@knife.cz Souhlas s nastavením osobních údajů Powered by Progris