ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Kabík Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 1/8/2010
Ahoj lidi, na Knife jsem přihlášen něco málo přes rok a ve své nebetyčné drzosti jsem si dovolil založit vlastní galerii. Říkal jsem si, že počkám, jestli mě to nepustí a myslel jsem si, že se zatím třeba něco naučím. Nakonec jsem si jako kriterium pro založení dal dokončení zavíracího nože, a včera se povedlo. Přesto je toto vlákno myšleno spíš jako odstrašující příklad pro začátečníky, jak se to dělat nemá.
Mé strojové vybavení - vrtačka na kuchyňské lince, na začátku jen s měkkým gumovým kotoučem.

Kabík vložil tyto přílohy:
IMG_8345.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Kvůli tomuhle jsem objevil Knife, hledal jsem, jak tepelně zpracovat pérovinu na sekací kudle. Je to péro z trabanta, kované, nahrubo broušené a kalené u švagra v práci (od té doby mě tam nepustil, olej při kalení cákal po celé kovárně), popoušteno doma v troubě, načisto broušeno a opět popuštěno na měděnou barvu. Délka čepele 27 cm, tloušťka 5 mm. Ručka 20 cm jasanové topůrko k sekeře, ošetřeno šelakem. Nýty měděné, záštita patinovaná mosaz (jakási krytka k vodovodní baterii)

IMG_8347.JPG.jpg
IMG_8348.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/27/2009
No musim Ti napisat ze tvar toho noza je trocha divoky (asi ako vyslo) Laugh
A le ta dielna nema chybu to musis byvat sam alebo mas neskutocne tolerantnu spolubyvajucu lebo ten prach musi byit vsadeOk
Nech sa dari
Posláno:

Štamgast
A takhle vypadá po roce používání: měděná barva je setřená, čepel zúžená po vyštípnutí cca 1x3 cm překaleného ostří (viz Nožnění), šelak z ručky odchází do daleka. Budu to muset obrousit a napustit lněným olejem a navoskovat.

IMG_9473.JPG.jpg
IMG_9483.JPG.jpg
IMG_9478.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Motorkar napsal:
No musim Ti napisat ze tvar toho noza je trocha divoky (asi ako vyslo) Laugh
A le ta dielna nema chybu to musis byvat sam alebo mas neskutocne tolerantnu spolubyvajucu lebo ten prach musi byit vsadeOk
Nech sa dari

Máš pravdu, původně jsem chtěl tvar kukri, ale nezadařilo se a vylezlo tohle. Bylo mi líto ubrušovat tolik materiálu, tak jsem to nechal.

Manželku mám tolerantní, přesto se na další nože dělané v kuchyni tvářila kysele. Postupně napíšu, jak jsem se stěhoval.
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 9/18/2008
Nůž je to zajímavý a čím déle se na něj dívám, tím víc se mi líbí.Applause Začínám být k němu nějak přitahován.Razz Jinak manželka prohlásila, že by mě v té kuchyni zabila, pokud by mě tam takto viděla. Beating
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 8/14/2008
Mě se ten nůž docela líbí.

Ale kde jsou fotky toho zavíráku?

A co se týče dílny v bytě... jednou mě takhle drahá načapala v kuchyni. No, bylo zle Laugh Dokonce mám zákaz něco brousit na našem budoucím balkoně Laugh Ale tam stejně budu Laugh
...šak ono se to jednou povede...
Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/15/2007
Ahoj brachu, ještě že jsi na broušení v kuchyni manželce nesebral mixerLaugh, to by tě teprve pochválilaLaugh Laugh . Jinak "nožík" jsem měl v ruce a opravdu mě zaujal, je to taková mačeta s topůrkem od sekyrky, takhle to zní divně, ale kupodivu to funguje. Každopádně už se těším na další v galerii. Z
Mat
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/3/2006
To mi přípomíná dnešní ranní broušení na pásovce v sprchovém koutě, že to nejde....ale jde.

Hezká dílna, taková útulná, po ruce....s domácím zázemím.

Mat Happy
Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/30/2008
ahoj kabíku nuž jsem mněl také v ruce a kde je foto jak se vyštípnul na nožnění uš si ti přebrousil
Posláno:

Štamgast
Conane, dočkej času.
Emile, fotku dávat nebudu, najde se to tady: http://kraken666.rajce.idnes.cz/Zimni_Nozneni/#DSC09997.JPG

Další mé nože jsou bohužel jen vybrušované z pily na noviny, tloušťka 2 mm, 50 HRC (dle Gwecka). Divoké tvary některých větších kudel jsou dány snahou vykličkovat na pile mezi dírama na jedné straně a zubama na druhé.

Tady je ta pila:

pila_celá.jpg.jpg
pila_detail.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
S tou předchozí kudlou jsem se přihlásil na sekací nožnění, a abych nedělal ostudu s jedním nožem, udělal jsem novou sekyrovou jasanovou ručku svýmu starýmu nožiku. Dřív tam byl kus násady od krumpáče a bylo to funkční, ale hnusný. Nožik z pily je moc lehkej, smrk, borovice a čerstvé klacky seká dobře, ale tvrdší dřevo je opruz a blbě se odvětvovalo.
Délka čepele 30 cm, záštita a nýty hliník (bohužel), ručka 19 cm jasan napuštěný lněným olejem.

starý_nožik_P.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/16/2009
Ahoj Kabíku,pokud Ti budou "hanobit" tvar Tvého kukromachetosekáče,tak se nedej.On se sice nedá tvarově dost dobře zaškatulkovat do tvarů klasických,ale.............Grin Viděl jsem ho opakovaně při práci (i mohl ohmatat) a nelze mu nic vytknout.Sekáč je to excelentní a uplatnil by se i jako zastrašovadlo ApplauseA navíc :jeví se mi jako lascivně elegantní K.
S noži je to jako s lidmi,když jsou tupí,tak to za moc nestojí.N.N.
Posláno:

Štamgast
Díky za povzbuzení, Knajfíku.

Na to nožnění jsem jel s dětma, tak jsem ještě dělal nahonem něco pro děti. Nejdřív jsem udělal mladší holce (6 let) zmenšeninu tajgy - čepel 20 cm pila, dlátovitá špička broušená jednostranně, záštita hliník, ručka 17 cm jasan (násada na kladivo), líný olej, nýty z hřebíků. Té starší (8 let) pak cosi sekacího, co se mi po dohotovení nelíbilo a furt se mi nelíbí, ale co nadělám. Čepl pila 21 cm, ručka 16 cm bukové topůrko k sekerce, líný olej. Obě ječely, že se jim to nelíbí, mladší chtěla nůž té starší a starší si sama navrhla další nůž, Kostěj, čepel pila 23 cm, záštita hliník (v té chvíli jsem nic jiného neměl), ručka kost z vepřového kolena šunkového. Čepel je v kosti zalita do dentakrylu, cca do 2/3 délky, konec ponechán otevřený kvůli úspoře hmotnosti.

tajga_P.jpg.jpg
tajga_L.jpg.jpg
tajga_detail.jpg.jpg
Zuzy_velký_P.jpg.jpg
Zuzy_velký_L.jpg.jpg
kostěj_velký_P.jpg.jpg
kostěj_velký_L.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Kabíku, ty divochuLaugh když si představím jak to ocelové pometlo svírá malá, útlá dětská ručka..... Applause Applause
A holčičkám se to nelíbí? Co by ještě chtěli, snad né panenky??Laugh Laugh Laugh Laugh Laugh Laugh Laugh Laugh Laugh
Ahoj Z
Posláno:

Štamgast
To si nemusíš jen představovat.
http://karliq.rajce.idnes.cz/nozneni/#DSCF3675_1.JPG
Posláno:

Štamgast
Laugh Nebohá mládežLaugh
Posláno:

Štamgast
Tak zas nějaké pokračování. S vrtačkou jsem se přesunul z od dřezu do vany, ale moc to nepomohlo. Jen místo kuchyně byla zadělaná koupelna. Koupil jsem si různé kotouče a zkoušel, s čím to půjde nejlépe. Výsledkem je totálně domrvená čepel následujícího nesmukoidu, ale ono je to jedno. Kamarádka ho stejně používá jako kuchyňák. Proto je taky z pily, původně měl být z péra, ale požadavek dámy byla slabá čepel. A ono to taky tak rychle nerezne.

Čepel pila 13 cm, ručka fulltang, dřevo hrušeň (asi, možná taky třešeň, dostal jsem odřezek latě), napuštěno olejem, měděné trubičky.

Asi ho ještě po více než půlroce pojednám scotchbritem, snad se to nějak zatáhne.

son_dobrý.JPG.jpg
son_ručka.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Zároveň s nesmukoidem jsem páchal pro jejího syna finku. Výrobně v podstatě tentýž případ, čepel robená ve vaně převážně lamelovým kotoučem 80 grit. Pak na filcu hnědou brusnou pastou a nakonec zelenou lešticí. Dopadlo to trochu lépe, ale jen o trochu. V sebeobraně jsem ze staré kabelky urobil i futrál, vím, že to neumím, funkční je, tak co.

Čepel pila 11 cm, ručka mosazný plech a nahnilá bříza, napuštěno olejem a voskováno.

Na černým podkladu už fotit nebudu, slibuju.

pip_L.jpg.jpg
pip_P.JPG.jpg
pip_pouzdro.JPG.jpg
pip_v_pouzdře.JPG.jpg
pip_hřbet_blesk.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/30/2008
nevipadá tak hrozně to pouzdro ale ta kuže kup jednou lepší v kutilovi a uvidíš sám že to pude držim ti palce Ok
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum