ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Kabík Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 1/8/2010
PetoHr napsal:
Super! A to drevo je skvost! Kolko ti to trvalo, od odrezania nádoru po hotovú rúčku?

Asi 5 týdnů, možná 6. Měl jsem ovšem štěstí, že jsem vybral správný kousek nádoru. V půlce vaření jsem totiž nádor rozřezal na kousky a vařil dál, tenhle kus byl nejmenší. Na ostatních ještě seschla vrostlá kůra. Doporučuji před zpracováním další měsíc počkat.
P.S. Tu kůru jsem zpevnil vteřinovým lepidlem, pak jsem teprve olejoval.
Posláno:

Štamgast
Nůž pro neteř navrhla zase dcera. Navrhovala damaškovou čepel, jenže já damašek neumím, tak jsem se pokusil vyleptat hořčicí falešný. Nepovedlo se, zůstaly je ty dolíčky na čepeli.

Čepel: pila 8,5 cm
Ručka: nádor olše (chyba, počáteční načervenalá barva přešla do tmavě hněda, měl jsem tam dát švestku), kůže, kost, kůže, krušina olšová

Kabík vložil tyto přílohy:
šárka_L.JPG.jpg
šárka_P.JPG.jpg
šárka_v_pouzdře.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Aby žena neremcala, udělal jse jí pod stromek kuchyňák. Od té doby maká, už chytá patinu - hlavně od česneku.

Čepel: pila 11 cm
Ručka: jabloň, buk (stará násada od koštěte)

kuchy__L.JPG.jpg
kuchy__P.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/13/2011
Dík za odpoveď. Ty teda fičíš, japončík je parádny! Happy
Posláno:
Štamgast
Připojený: 6/8/2010
Ahoj,

líbí se mi tvůj styl, je to takový správně "syrový" a navíc s vybavením, s jakým to děláš je to naprosto úžasný. Držím palce a jen tak dál, chlape.
Když se ráno podívám do zrcadla, nechci aby mně ze mě bylo špatně. A tak asi zůstanu chudej.
Posláno:

Štamgast
Zásady jsou od toho, aby se porušovaly, Dřevo na ručkách zásadně nemořím, tady to ovšem potřebovalo ztmavit. Takže zásada porušena, dub namořen na tmavý dub. Čepel po noci strávené ve sklenici Coca Coly daky dostala zajímavý šedočerný odstín. A mám další zkušenost - tenhle způsob černění sice nejde dolů ani hřebíkem, ale nedostatky v povrchovce neschová, spíš zvýrazní.

Čepel: pila 14 cm, černěno v Coca Cole
Ručka: mořený dub, měděné trubičky

mates_P.JPG.jpg
mates_L.JPG.jpg
IMG_9553.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Tramtadadá, je to tady, můj první zavírák. Je samonosný a velmi lehký (5 dkg). Pojistka měla být původně Matova disková, ale Mat měl pochybnosti o vhodnosti jejího použití pro tento případ, tak jsem to změnil na l´aviroille. Péro pojistky je ze špachtle, doraz ze zlomeného vrtáku a čep je 6 mm mosazná trubička s vnitřním závitem. Zářez pro zavřenou čepel dlabán ručně. Nehetník se nevydařil, řezný kotouč měl moc velký průměr a trochu házel. Navíc není dobře umístěný, měl být blíž ke špičce. Naštěstí pro otvítání vlastně není potřeba.

Čepel: pila 9,3 cm
Ručka: samonosná, švestka 11 cm, ošetřeno lněným olejem a včelím voskem.

zavírák1.JPG.jpg
zavírák2.JPG.jpg
zavírák3.JPG.jpg
zavírák4.JPG.jpg
zavírák5.JPG.jpg
zavírák6.JPG.jpg
zavírák7.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/8/2003
Teda Kabíku Ok Jen mě napadá, proč jsem tenhle nůž neměl včera v hospodě v ruce? Shocked
Posláno:

Štamgast
Měl jsem ho tam už minule. Jestli chceš, tak ho příště vezmu.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/15/2007
Nehetník? Já myslel že to je žlábek na odvod krveWink
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 8/14/2008
Ahoj Kabíku, no, je vidět, že se postupně zlepšuješ.

Zavírák se mi líbí! Mám jen jednu výtku - ten šroub na mě působí nějak rušivě. Trochu to ten nůž sráží. Ale nenapadá mě, co by bylo vhodnější. Jestli torx, imbus, nebo jen plochá hlava místo vypouklé...

Každopádně nožík moc hezkej Ok A líbí se mi i ten hrubší nehetník.

Každopádně nejvíc mě ale vzala ta "tantolopatka" s dubem na ručce. Tanto nemusím, ale tady se mi to líbí!

P.S. Výheň z disku není bohužel můj nápad - vyčetl jsem to tady. A na spodku mám rošt z Peter Happy
...šak ono se to jednou povede...
Posláno:

Štamgast
Conane, díky za komentář. Šrouby jsem použil, jaké byly, jdou kdykoli vyměnit. Mě ovšem zářez připadá nejpraktičtější, závit jsem nezalepoval, aby se dal v terénu povolovat nebo utahovat podle vlhkosti, vím, co dělá mokro s Opinelem.

Tantolopatka původně neměla být tanto, taky ho moc nemusím, ale při řezání materiálu to tak vyšlo a nechal jsem to. Synovci se to líbí.

Rošt z Peter mám, díky za upřesnění.
Posláno:

Štamgast
Na Bulisovu, Bačovu (a dalších) radu jsem si koupil kotouč na výseky na suchý zip. Ohmatal jsem v železářství kotouče a jeden se mi zdál tvrdý, i když tenký, tak jsem ho koupil. Sice jsem na něm trochu vylepšil lamelákem zprasenou čepel finky, jenže u dalšího nožíku už to nebylo ono a u dalšího jsem jen zničil šavlový výbrus udělaný brusným kotoučem. Prostě kotouč používáním změkl a nedrží rovinu. Už asi vím, kde je chyba, ten kotouč má být přes centimetr silný, viděl jsem ho s jakýmsi barevným mezikružím, bohužel od firmy, které po použití jejího řezného kotouče nevěřím.

Tady je ta finka.
Čepel: pila 10 cm
Ručka: 11 cm běl jabloně, kůže, kost, kůže, nádor olše. Napuštěno horkým včelím voskem, tentokrát bez oleje, aby olše zůstala světlejší.

fin_L.JPG.jpg
fin_ručka_L.JPG.jpg
fin_P.JPG.jpg
fin_ručka_P.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/17/2010
Tak ta je zdařenáOk Dobře zvolená kombinace.
Sláva
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 1/19/2010
Olše vypadá parádně a finka celkově super. A hlavně je opravdu Hand made--Ok
Posláno:

Štamgast
Poslední ze zásob, příští už bude v reálném čase.
Nožík na otevírání mailů pro kamaráda ajťáka.

Čepel: pila 8 cm
Ručka: 9 cm sobí paroh, mosaz (stará fabka), jabloň

mail_P.JPG.jpg
mail_ručka_P.JPG.jpg
mail_L.JPG.jpg
mail_ručka_L.JPG.jpg
mail_hřbet.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/27/2009
Kabík napsal:

Nožík na otevírání mailů pro kamaráda ajťáka.

Laugh Laugh Laugh A s ktorej strany zacina parat ten hardiscLaugh
.
Vzdy ked vydim "Kabik" musim vstupit robis Wink bohovske veci a ked si predstavym tu kuchynodielnu a ten paletoponk s tou vrtackou tak klobuk dole.Musis mat neskutocny zapal pre vec takto bojovatOk
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 8/14/2008
Tedy, že nemusím finky, ale ta Tvá s olší je parádnáí! Ok Applause
Máš tu ručku krásně spasovanou a i ten finiš se mi líbí. Moc pěkné! Applause Admire

S tím šroubem - souhlasím, že z praktického hlediska, v lese, venku je to takhle hezčí... já na to koukal spíš z estetické stránky.
No a ta "tantolopatka" se nedivím, že se líbí. Mně se líbí moc. Je to moc krásná kudla. Tenhle "dark" styl mám rád. Můžu se zeptat, jak je tlustá čepel?
...šak ono se to jednou povede...
Posláno:

Štamgast
Conane, ta čepel není tlustá, jako všechno z pily na noviny (pro mě nejdostupnější a nejsnáze zpracovatelný materiál) má 2 mm. Nemám kde kovat ani kalit, jinak bych použil pérovinu.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/24/2006
Kabík napsal:
Na Bulisovu, Bačovu (a dalších) radu jsem si koupil kotouč na výseky na suchý zip. Ohmatal jsem v železářství kotouče ...

Pokud budeš pokračovat ve výrobě pomocí flexokotoučů, doporučuju vzít do obchodu svojí flexu a vyzkoušet, jestli náhodou není nepatrně křivě lisovaný a tudíž nemá-li vakl - z deseti kusů co jsem zkoušel jich osm házelo, což moc nevadí při vysokých otáčkách, při broušení barvy atd ale na ostří a na pomalo už to není ono - a navíc z toho znatelně víc bolí pracky...

.. zajímavá byla reakce "odborného" prodavače - zauvažoval hnědou kůrou mozkovou a potom z něj vypadlo, že mám jinou flexu než výrobce disků uvádí, tenkrát jsem mu jí málem natáh, naštěstí ta kravina přilákala majitele obchodu a ten křivý disk bez problémů okamžitě vzal zpátky..
Veslař se může třeba udřít - je-li kormidelníkem blb, loď stejně popluje špatným směrem.
Svobodu, spravedlnost nebo meč!!!
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum