ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Čím brousit? Možnosti
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 5/26/2008
Příspěvky: 1,550
fatter napsal:
.......KMFS je to co by som nerad, cosi podobne mam a treba na tom rucne makat:)
Ten stroj Ken Onion..mate s tym niekto skusenost? Ak to funguje, 100E nie je az tak hrozne vela


Jestli si myslíš, že na takový mašince se ta kudla nedá zmršit, tak Tě ubezpečuju, že dá. Všechno je to o rukách a o praxi. Žádná mašina není samospasitelná, pokud u ní nestojí někdo, kdo jí ovládá.

Co se týče toho ručního makání, měly naše babičky takové přísloví: "Bez práce nejsou koláče." Takže jako vždy jsou tu dvě volby: buď si ty koláče upečeš sám, nebo si je necháš upéct. A vo-vo-vo tom to je! Wink

Hezký den! Zdenek

edit. Mimochodem, co se týče broušení kudel, výborný "koláče" peče zrovna sandor. Zd.
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 9/1/2016
Příspěvky: 19
Bohuzial, nemam cas venovat hodiny bruseniu nozov, ani to neviem, nie som ziadny znalec ale amater, nozov mam kopu ale nie som fanatik. Na Tormeku (nie mojom) som brusil jeden noz 35min aj s vymenou kotucov, ktory som potom za jednu rybacku vytupil za jeden vecer a bol som tam kde predtym. Nech je ako chce, len som dufal, ze v r.2019 existuje nejaky user friendly stroj, ktory laikom ako som ja, usetri namahu plus nahradi nemohucnost majitela teda mna, a vy tu na fore mate kopec skusenosti, preto sa pytam tu..
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 3/25/2013
Příspěvky: 1,399
chefschoice - by mohla byt cesta
Edit - na filetaky bude urcite stacit
PRAJEM PEKNÝ DEŇ
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 5/26/2008
Příspěvky: 1,550
fatter napsal:
Bohuzial, nemam cas venovat hodiny bruseniu nozov, ani to neviem, nie som ziadny znalec ale amater, nozov mam kopu ale nie som fanatik. Na Tormeku (nie mojom) som brusil jeden noz 35min aj s vymenou kotucov, ktory som potom za jednu rybacku vytupil za jeden vecer a bol som tam kde predtym. Nech je ako chce, len som dufal, ze v r.2019 existuje nejaky user friendly stroj, ktory laikom ako som ja, usetri namahu plus nahradi nemohucnost majitela teda mna, a vy tu na fore mate kopec skusenosti, preto sa pytam tu..


fatter - neber to, prosím Tě ve zlým, ale všechno stojí nějakou námahu. Pokud jde o to, že nemáš na broušení svých nožů čas, cest je několik:
a) nebudeš mít kupu nožů, ale jen tři až čtyři podle způsobu používání, ale z kvalitních ocelí, které něco snesou a vydrží. Pak nebrousíš tak často, ale broušení kvalitní oceli určitý čas vyžaduje.
b) budeš mít nože z nějakých obyčejnějších materiálů, například nějaké uhlíkovky, které, když je ztupíš, nabrousíš pár tahy třeba na keramice a jedeš dál.
c) najdeš si schopného a ne příliš drahého brusiče a jednou za čas mu přineseš kopu nožů na nabroušení. Ve výsledku Tě tohle řešení za poměrně krátký čas bude stát tolik, co slušný brusný systém.

Ideální je nenechat nůž ztupit do motyky, ale průběžně ho při práci přibrušovat. Pak to moc času ani námahy nesežere.

Na Tormeku nedělám, takže nemůžu posoudit, jestli je 35min. hodně nebo málo. Ale vzhledem k tomu, že na smirku jsem za 35min. růčo nabrousil hodně ztupenou kudlu ze 440C, myslím, že třeba na KMFS bych bych to musel mít do deseti minut nejvýše. A to se mi nezdá jako kdovíjaká doba. Na Internetu (například) denně většina z nás tráví i hodiny a za ztracený čas to nepovažujeme. Kupodivu. Laugh

User friendly je u broušení jen jedno - zadat to někomu jinému. I když třeba pro mě je údržba nožů a nástrojů vůbec relax a ten čas mě nemrzí ani trochu.Wink Ok

Zdenek
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 9/1/2016
Příspěvky: 19
Dakujem za vycerpavajucu odpoved:) A co toto napriklad? Ma s tym niekto skusenost?
https://profikuchar.sk/c/elektricke-brusky/chefschoice-elektricka-bruska-na-noze-2stupnova-m130
Posláno:

Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 4/14/2016
Příspěvky: 99
fatter napsal:
Dakujem za vycerpavajucu odpoved:) A co toto napriklad? Ma s tym niekto skusenost?
https://profikuchar.sk/c/elektricke-brusky/chefschoice-elektricka-bruska-na-noze-2stupnova-m130


Kukni na Šandorovo vlákno, má tam test.
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 11/11/2019
Příspěvky: 34
lamonida napsal:
Já si tedy nechávám brousit nože od profesionálů z ostreposty a jsem spokojená. Vše vyřeším z pohodlí domova, oni mi pošlou speciální obálku, na základě objednávky na jejich stránkách. Až mi dojde vložím do nich nože, pošlu jim je zpět a do dvou dnů mi je poslali nabroušené.


Přiznám se, že jsem se ze zvědavosti podíval na stránky "Ostrá pošta" a také na video, jak nože brousí na těch brusných mašinách. Popravdě kdybych tam na zkoušku poslal 3 kuchyňské nože, abych zjistil jak mi je tam nabrousí, zaplatím 3 x 330 = 990 + 310 pošta = bratru celkem 1300 kč. Shocked

Za to máte některou ze zde zmiňovaných sad z Aliexpresu, nebo pětinu KMFS. A to ještě nevíte, v jakém stavu Vám dojdou nože. Surprised

Přestože jsem tu nováčkem (dosud pečlivě pročítající fórum) a naprostou lamou co se týká broušení a nožů, tuto cestu bych určitě nevolil. Ať už je to pan Tupý z Brna, nebo ostrá pošta - ta radost, když se Vám podaří poprvé dobře nabrousit nůž - tu Vám přece nikdo nenahradí. NoNoNo A je úplně jedno jestli kameny z "Ali", nebo profi systémem od p. Lamberského Ok

Spíše to vypadá (nováček - 1 příspěvek) vážně na skrytou reklamu Ostré pošty, která asi nemá tolik zákazníků, kolik by si přála (i přes masivní reklamu na FB a dalších webech a těžce podcenila inteligenci zdejších diskutujících. Laugh
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 1/27/2013
Příspěvky: 1,253
taky mi to nedalo a jsem rád, že jsem se podíval, věci jsou zdá se úplně jinak, než si tady malujeme Confused

nejdřív jsem jim napsal dotaz, na který samozřejmě neodpověděli, protože asi nepřetržitě brousí ... možná i nehty.

V sekci "Nebyl jsem 100% spojen s broušením" se mi potom otevřel zcela nový pohled na věc (pouze výběr):


Nejčastější důvod nespokojenosti je, když zákazník očekává vyšší ostrost. Nabrousit čepel ostrou jako žiletka není tak těžké. Avšak my se snažíme co nejlépe reprodukovat původní úhel ostří. Čím menší je úhel, tím ostřejší nůž bude. Pokud nabrousíte ostří pod příliš malým úhlem, tak okamžitě získáte neuvěřitelně ostrou čepel. Avšak typický evropský nůž je z měkké oceli a malý úhel na ostří se příliš rychle otupí. Japonské nože se typicky vyrábějí z velmi tvrdé oceli a proto se brousí pod menším úhlem, jsou ostřejší ale zároveň křehčí. Pokud si budete přát broušení pod menším úhlem, rádi Vám vyhovíme, ale riskujete, že nůž vydrží ostrý pouze chvíli.

Čepel běžného nože má tvar “V” a čím více opotřebuje ostří, tím silnější bude čepel ve spodní části. Aby se při broušení zachoval správný úhel ostří, je nutné čepel ve spodní části ztenčuje. Výsledkem samozřejmě bude “vyšší” ostří než jste byli zvyklí. Čili pokud jste například měli ostří do výšky 1mm, po broušení to mohou být 2-3mm.

Mnoho běžných nožů je vyrobeno z válcované oceli a nejsou dělané ručně. To znamená, že žhavá ocel je tlačena mezi válce a takto je ztenčovaná. Taková ocel není dokonale rovná, a může být zvlněná (pouhým okem těžko pozorovatelné). Pokud takový nůž brousíme, výsledkem je na pohled zvlněné ostří. Ve skutečnosti je ale ostří dokonale rovné (část, kterou řežete). Ale pohledová čára ostří (tam kde se setkává ostří a čepel) se může jevit jako mírně zvlněná. S tím se nedá vůbec nic udělat a není to závada.

Vždy chceme zachovat původní tvar čepele/ostří. V některých případech je však vhodnější tento tvar mírně změnit v zájmu zachování co nejvíce materiálu. Stává se to zejména tehdy, když je nůž příliš poškozen (má vylomenou ocel nebo ulomenou špičku). Pokud si přejete zachovat původní tvar čepele/ostří, rádi Vám vyhovíme, ale musíte počítat s větším odběrem materiálu.

Ne, každý nůž je broušený specificky. Mistr vždy zhodnotí každý nůž zvlášť na základě svých znalostí. Náš hlavní mistr, Leif Kohlström, má za sebou již 27 let zkušeností a je již 3. generace brusičů. Samozřejmě dodržujeme všechny standardy a zohledňujeme originální úhel nože a jeho použití (kuchyňské, lovecké, apod.) Obvyklý úhel pro evropské kuchyňské nože je 18-25 stupňů na každé straně. Japonské nože jsou obvykle broušeny pod ostřejším úhlem 15-18 stupňů. Pokud si přejete broušení pod jiným úhlem, napište nám.


Mimořádně mě zaujala zmínka o způsobu otupování evropského nože z měkké oceli, o válcované zvlněné oceli a o 50° na kuchyňáku, určitě je tam ještě spousta podnětů ... jen by mě zajímalo, jestli se leif vyučil v Brně a co na to jan tleskač? Laugh













Nejsou žádné velké věci, jsou jen malé krůčky na cestě ...
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 11/11/2019
Příspěvky: 34
Nejsem až tak technicky na výši co se týká správných procent úhlů při broušení toho, nebo kterého nože, a nebo přímo druhů oceli. Investovat ale budu rozhodně raději do své manuální zručnosti a adekvátního brusného systému (kameny, KMFS) než do takto předraženého broušení.
Tím pochopitelně neříkám, že kdo není patřičně zručný, nemůže si tam nechat nabrousit své nože. Může, ale současně musí být poměrně finančně "na výši", jinak bude mít sice ostré nože, ale holý zadek. Happy
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 4/1/2014
Příspěvky: 1,361
[quote]Čili pokud jste například měli ostří do výšky 1mm, po broušení to mohou být 2-3mm./quote]
Já si zas v reálu nedokážu představit totoLaugh . Třeba u Esee 4, když by mi někdo zvednul výšku fazety výše popsaným způsobem, o obyčejném kuchyňáku od KDS ani nemluvě.
Dotyčný z té firmy asi na základce chyběl na maticeLaugh .
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 1/27/2013
Příspěvky: 1,253
no a teď si představ, jak tu fazetu zvedají u nože z evropské měkké a ještě zvlněné oceli ... lepí se jim to na pás, když přitlačí, tak se zvlnění ještě nařasí Shocked Laugh Laugh
Nejsou žádné velké věci, jsou jen malé krůčky na cestě ...
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 11/11/2019
Příspěvky: 34
[quote=wrafan][quote]Čili pokud jste například měli ostří do výšky 1mm, po broušení to mohou být 2-3mm./quote]

Je mi jasné, že se ptám hloupě, ale proč je fazeta dobrá, když je 1 mm a 2-3 mm už je moc?
Pokud to chápu správně, je fazeta (ostří) pouze malá část výbrusu čepele?
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 11/18/2017
Příspěvky: 714
Nic extra, ale aspoň něco.. Happy

https://www.top-armyshop.cz/magazin/casti-noze

..jinak.. Chtěl bych vidět úhel a výdrž toho ostří, když by byla faseta 2-3 mm např při tloušťce na fasetou 0,8mm..Grin
..kdyby byli všichni stejný, byla by to pěkná nuda..
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 1/27/2013
Příspěvky: 1,253
to není o tom, že je dobrá, když je malá ... výška fazety je kombinace vrcholového úhlu a tloušťky čepele nad fazetou, takže na tenčích čepelích může být 30° fazeta nižší než na tlustších čepelích 40° a je to o optimálním výběru úhlu fazety pro daný nůž a použití Happy

když se ale u stejného nože zvedne fazeta z 1mm na 3mm, znamená to velmi výrazné zmenšení vrcholového úhlu, což už u některých nožů problém být může, takže v kontextu těch jejich žvástů to je dost bizár

eSDeo to převedl do reality ... já taky Grin
Nejsou žádné velké věci, jsou jen malé krůčky na cestě ...
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 11/18/2017
Příspěvky: 714
Ano, občas jsem experimentoval při návrhu čepele, pak pomohly obyč. vzorečky na délky stran a úhlů trojúhelníku..Laugh
Zvlněný ostří, tak jak popisují, taky asi nebude úplně košer. Přeci jen, aby zvlnění bylo znát na fasetě, muselo by být znát už i po délce čepele. Přeci jen oko není pi*a, oko vidí.. mrGreen
EDIT:
Na druhou stranu chápu, že každý chce vydělat, takže nemají čas a prostor na mazlení-se s každým nožem, jako jeho majitel. Taky ne všichni požadují žiletku.. Ale jak už bylo psáno, broušení patří k nožofilii a takovej správnej pacient si u broušení odfrkne od běžných činností.. Wink
..kdyby byli všichni stejný, byla by to pěkná nuda..
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 4/1/2014
Příspěvky: 1,361
Marty McFly napsal:
[quote=wrafan][quote]Čili pokud jste například měli ostří do výšky 1mm, po broušení to mohou být 2-3mm./quote]

Je mi jasné, že se ptám hloupě, ale proč je fazeta dobrá, když je 1 mm a 2-3 mm už je moc?
Pokud to chápu správně, je fazeta (ostří) pouze malá část výbrusu čepele?

Budu- li vycházet z rozměrů běžného kuchyňáku, výška čepele 30mm, šířka ve hřbetu 2mm, teoretická síla nad 1mm fazetou 0,5mm a tu výšku fazety zvednu na 2 až 3mm. Už takhle napsané to zní šílené, stačí si to představit nebo nakreslit.
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 11/11/2019
Příspěvky: 34
[/quote]
Budu- li vycházet z rozměrů běžného kuchyňáku, výška čepele 30mm, šířka ve hřbetu 2mm, teoretická síla nad 1mm fazetou 0,5mm a tu výšku fazety zvednu na 2 až 3mm. Už takhle napsané to zní šílené, stačí si to představit nebo nakreslit.
[/quote]

OK, už je mi to jasné - asi si to člověk musí umět představit v souvislosti právě s rozměry nože Ok

Pokud tedy ale uvádí na svých stránkách tyto nesmysly, tak ty nože asi těžko brousí profíci, spíš amatéři, nebo kdo má zrovna čas a jde okolo brusky Surprised
Ještě je možné, že nože skutečně brousí lidé od fochu, ale aby se vyhnuly odpovědnosti a záruce za nabroušení kdejakého "bláta", které jim zákazník pošle nabrousit,napíšou na stránky tyto bláboly. Ať už platí kterýkoliv z důvodů, důvěru (alespoň moji) si tato společnost opravdu nezaslouží. KO
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 12/31/2019
Příspěvky: 2
]Měl bych takovou prosbu. Používá někdo diamantové brousky z Číny? Objednal jsem si tyto https://www.aliexpress.com/item/32849585753.html?spm=a2g0s.9042311.0.0.185a4c4dknK6Ti
a chtěl bych si s předstihem vyrobit ten rybinový držák na ty konce brousků. Nikde jsem ale nenašel přibližné rozměry. Byl by někdo ochoten mně poměřit ty konce? Děkuji.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 2/16/2008
Příspěvky: 1,290
Snad Ti brousky přes ten čínskej Novej rok v pohodě dojdou.


Raďas vložil tyto přílohy:
IMG_20191231_231922.jpg.jpg


" a všichni tam nasávali jak tepláky hozený do potoka "
Hlavně nenápadně, jakože nic!
Posláno:
Začátečník
Skupiny: Člen
Připojený: 12/31/2019
Příspěvky: 2
Moc děkuji za výkres. Doufám, že na ně nebudu čekat věčnostGrin
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum
Nemůžete zakládat nová témata v tomto fóru.
Nemůžete odpovídat na témata v tomto fóru.
Nemůžete mazat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete editovat své příspěvky v tomto fóru.
Nemůžete vytvořit anketu v tomto fóru.
Nemůžete hlasovat v průzkumech v tomto fóru.

RSS - hlavní fórum : RSS

  
Reklama
Terms Of Use | Privacy Statement | Copyright 2006 by Milan Pokorný | Vaše připomínky pište na support@knife.cz Powered by Progris
pendik escort
ankara escort
antalya escort bayan
antalya escort
gaziantep escort gaziantep escort
beylikduzu escort lara escort istanbul eskort bayan maltepe escort pendik escort
erzurum escort
sikis
porno
sincan escort
istanbul escort maltepe escort
replica watches