ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Z čeho dělat, kde shánět? Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 5/10/2002
Mám takové rydlo od Karla Boreckého, jenže to je spíš na mosaz. A je to fakt spíš rydlo, sundal jsem tomu dřevěnou rukojeť a ťukal jsem kladivečkem, Pořád jsem to musel brousit, protože to není určené na tvrdší matroše ... no ale vyťukal - rytec by se možná šklebil Wink
Damašek vyrobíme - ahoj Petr
pro více info a dostupnosti našich nožů mrkněte na naše stránky, díky
dohnalknives.com
Posláno:
Štamgast
Připojený: 1/27/2004
Petr Dohnal napsal:
Mám takové rydlo od Karla Boreckého, jenže to je spíš na mosaz. A je to fakt spíš rydlo, sundal jsem tomu dřevěnou rukojeť a ťukal jsem kladivečkem, Pořád jsem to musel brousit, protože to není určené na tvrdší matroše ... no ale vyťukal - rytec by se možná šklebil Wink
Damašek vyrobíme - ahoj Petr
Inak povedané, z rytka vznikol sekáč Wink Na podobné odrývanie sa dá použiť trebárs štvorcová tyč alebo kruhová rozmerov 5 až 8 mm, dlhá asi 15 - 20 cm (podľa šírky dlane...) vybrúsená do požadovaného tvaru, ako rytko, trebárs 19191 je vcelku tvrdá (až 65 HRC bez veľkého popúšťania). Alebo som si všimol, že na noži z 19314 máte 62 HRC. Ja som si nečo podobné vyrobil z D2. Plocháč narezal flexkou na tyčky, vybrúsil, zakalil. Hroty následne vyleštil...
Posláno:

Štamgast
Slone, Piku, kdokoliv - kdosi mi nabízí 19221, víte někdo, co je to zač? Nemůžu k tomu nic nejít.
dohnalknives.com
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/23/2002
Petr Dohnal napsal:
Slone, Piku, kdokoliv - kdosi mi nabízí 19221, víte někdo, co je to zač? Nemůžu k tomu nic nejít.
Jo, já z ní taky dělám. Je to uhlíkovka s asi 1,1-1,2% C - tedy docela dost. Ostří drží dost slušně, houževnatost taky jde - mám z ní bowie s čepelí přes 20cm a tvrdostí 58HRc. Navíc se dá kalit diferenciálně. Jenom rezne jak sviňa, ale to už tak ty uhlíkovky mají ve zvyku.
Tedy, pokud máš možnost ji získat za dobrou cenu v dobrém rozměru, ber ji. Já jsem sehnal pásovinu 35x5mm. Ale pokud to jsou nějaké tlusté tyče, tak myslím, že třeba O1 je o chlup lepší.
Posláno:

Štamgast
Měly by to být nějaké odřezky o síle 5 mm, tak jsem myslel do damašku. Cena je dobrá - grátis.

A s 19452 máte někdo zkušenosti?
dohnalknives.com
Posláno:

Štamgast
Petr Dohnal napsal:
Měly by to být nějaké odřezky o síle 5 mm, tak jsem myslel do damašku. Cena je dobrá - grátis.

A s 19452 máte někdo zkušenosti?
Jo, tak to ber. 19452 je v podstatě totéž jako 14260 - jenom má od všech legur o chlup víc a v trochu užším rozpětí.
Chtěl jsem ti odpovědět na mail, ale byls rychlejší. Happy
Posláno:

Štamgast
Tak k K390 - je to super, složení se ani po 25 ohřevech nezměnilo, uhlíku 3,5 % a prý tam nádherně vznikají slinutý karbidy wolframu ve vrchních vrstvách - houževnaté jádro. Tvrdost bez kalení 61,5 HRc, pan technolog říkal, že by to už ani dál tepelně nezpracovával, že je to takto úplně optimální konstalace - HURÁ - jen jak to leštit?
dohnalknives.com
Posláno:
Štamgast
Připojený: 10/29/2002
3.5% uhliku, co ja vim tak tam ma byt dle slozeni 2.47 cca . . . Co se tyce tepelneho zpracovani, nevim, radeji bych to dal do pocitacem rizene vakuovky, a udelat to presne tak, jak se ma. U tehle materialu zpracovani od oka je pro ne trochu skoda, ale muzu se mylit . . .

GK
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 3/22/2004
podla Petrovho prispevku vyzera, ze tomu robili aj metalografiu. ak je ta dobra, tak by som to nechal tak.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 7/17/2001
dokázal by chlapi nekdo vyrobyt neco podobného Happy) je to leteckej hliník Happy
Posláno:

Pokročilý
jeste jeden picture
Posláno:

Pokročilý
tak jeste jeden
Posláno:

Štamgast
No jestli je to nějaké "focení" tak jo Laugh
Nějak málo tomu rozumím.

K tomu uhlíku - taky jsem se tomu divil, ale je to firma, která je docela na úrovni, tak bych tomu i věřil.
dohnalknives.com
Posláno:
Štamgast
Připojený: 1/1/2000
Jsouk:

a este napis kolko amerikanci pytaju na tadgear za tuto zapalkovu skatulkuWinkRazz
Posláno:

Pokročilý
je to opravdu taková vodotesna skatulka na zapalky, kompas, atd... (neco jako dutinka v reeves nozich na preziti),
cena v usa je cca 30 USD /ks,
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 2/2/2005
Vie niekto niečo o oceli s označením US 2000 ?
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/9/2002
jsouk napsal:
dokázal by chlapi nekdo vyrobyt neco podobného Happy) je to leteckej hliník Happy
Já jsem si koupil v Armyshopu plastovou válcovou krabičku na sirky, nemá kompas, ale zato má ve dnu zapuštěnou křesací tyčinku. Nedá se zavěsit - nemá očko, ale to si jistě šikovný kutil dodělá. Hlavní je, že nestojí 30$, ale 45 KčWink Ovšem taková elegance jako tohle to není...
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 12/15/2003
Jen tak mě napadlo, jak se vlastně měří tvrdost u damašku?Musí to být asi docela problém.Shocked
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/1/2004
[quote]posted by rolf
[b]Jen tak mě napadlo, jak se vlastně měří tvrdost u damašku?Musí to být asi docela problém.Shocked[/quote]

No já sem damašek v živote nameřil ale podle mě byse mělo provest několik měřní a vypočítat pruměr,protože každá vrstva má jinou tvrdost.Měl by si získat průměřnou tvrdost. Nis jiního mě nanapadá.Happy
s železem to je jak plastelínou
Posláno:

Štamgast
Kenda napsal:
[bNo já sem damašek v živote nameřil ale podle mě byse mělo provest několik měřní a vypočítat pruměr,protože každá vrstva má jinou tvrdost.Měl by si získat průměřnou tvrdost. Nis jiního mě nanapadá.Happy
Jo, tak s tím průměrem by ses dostal možná tak na 40 HRc a to by dobrá reklama pro nůž nebyla. Proto se u damašku buď tvrdost neuvádí vůbec, nebo se uvádí pečlivě změřená tvrdost z vybraného místa tvrdší vrstvy, nebo tvrdost vypočítaná podle postupu při tepelném zpracování. Ovšem vypovídací hodnota je taková vachrlatá.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum