ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Z čeho dělat, kde shánět? Možnosti
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 4/11/2019
Zelená je nerez, žluté jsou pevnostní 8.8.

Posláno:
Začátečník
Připojený: 1/10/2023
Ahojte, rad by som si vybuchal vlastnoručne prvy nož, avšak na začiatok nechcem investovať do premiovej ocele. Našiel som na dielni po otcovi nejaké stare sustružnicke nože, ktore sa už nebudu používať a jeden neidentifikovatelny nož. Vie mi niekto poradit, či je to material vhodny na vyrobu noža? Samozrejme len pre vlastne učely a učenie sa :) Ak by to bola dobre kalitelna ocel, dal by som to do kaliarne, kde však asi budú potrebovať vedieť materialove zloženie ocele. Vďaka vopred.

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 1/3/2007
Krásný den přeji
deliqvent: chtěl sem napsat, že to není nůž, ale vlastně tak daleko od pravdy s tím názvem nejsi. Je to nožové pravítko. Ale v hodně bídném stavu, což u něj zrovna dost vadí.
Ondřej
Posláno:
Začátečník
Připojený: 1/10/2023
Vdaka za odpoved. Skor som mal na mysli, ci z toho pojde spravit noz aspon priemernej kvality, nech sa s tym zbytocne netrapim 🙂
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/27/2001
Soustružnické nože jsou hodně blbý nápad. Buď je to celé z rychlořezné oceli, která je na kování velmi náročná a pokud neznáš přesné složení, tak odhadem nezakalitelná, nebo to má jen pájenou břitovou destičku a pak je to tělo celkem měkká ocel.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/18/2018
Sežeň si listovou pružinu z auta a můžeš kovat co hrdlo ráčí. Materiál je většinou 14260 zakalíš si jej sám stačí výheń a popustíš taky sám v troubě na 200°C. Až pak bych se začal dívat po materiálech začínajících 19xxx. Třeba 19312 je potřeba po kování vyžíhat jinak při kalení praskne a to chce žíhací pec. 19573 (D2) se zase popouští na 500°C a takovou troubu asi doma nemáš atd. Jediné ze soustružnických nožů by přicházelo v úvahu radeco ,ale to jsem nezkoušel (19830 kalí se z 1200°C což je dost). Ať se ti daří.

FerdaHL vložil tyto přílohy:
listova_pruzina.JPG

Posláno:

Pokročilý
Připojený: 11/11/2001
Tak já taky přispěji troškou informací.

Pružiny se dají sehnat poměrně snadno ale že většina pružin je z 14260 není tak docela pravda.
V dnešní době se spíš používá evivalenty 15260 - 50CrV4 . Že se může narazit i na oceli tř. 12 a 13 je taky potřeba vzít v úvahu. Kdo někdy koval 14260 a 15260 tak mi musí dát za pravdu že druhá zmíněná se kove daleko lépe a i tepelné zpracování je víc na "pohodu" .
Neznámá pružina = sázka do loterie .

Já bych doporučil nějaký velký kotouč do cirgulárky ideálně značky Pilana .
Bude to na 99% ocel 19418 resp 75Cr1 která je skoro blbuvzdorná dá se kalit do oleje a čepel z ní bude úplně v pohodě.

Nebo ložisko z 99% 14109 - 100Cr6 atd ale to už je trochu choulostivější materiál.

Vykoveš zhruba tvar čepel necháš jí zvolna chladnout v popelu nebo ideálně vyžíháš.
Vybrousíš a pak nastuduješ alespoň minimum informací jak to zakalit a nebo to někam pošleš .

pozn.: Radeco je zcela jistě 19810 . 19830 se označovala dle Poldi Maximum special Mo5 . A kovat bych ani jednu z nich ručně důrazně nedopouručoval. Z 19830 se dělaly většinou listy do strojních pil ne soustružnické nože.

Taky držím palce Ok

Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/12/2017
Pánové, nemá někdo něvíc na prodej RIT DYE ??? Chci obarvit rudou střenku od hinderera, je mi asi jedno čím Happy

jakákoliv volná barva se vítá

Díky
Dan
“Můj bůh je Crom. Sedí na vysoké hoře. Po smrti před něj předstoupím a on se mne zeptá na Tajemství oceli. Neodpovím-li správně, srazí mne ze své hory!”
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/11/2018
Ahoj, chystám si zase ušít pouzdro. Chtěl bych něco ve stylu Bark river a zajímalo by mě, kde se dají sehnat ty dlouhé tmavé průchodky pro přichycení různých věcí za pomoci chicago šroubů.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 8/1/2007
Ahoj, poradíte mi někdo prosím, kde bych sehnal nějaký materiál -

může být fíbr, g10, nebo nějaký plast v tl. 1,5-3mm na vložení do kožené rukojeti..... Potřeboval bych bílá, modrá, červená.

Ideálně v jednom obchodě všechny 3 barvy).

Prolezl jsem všechny obchody co znám i neznám a nenašel jsem 😖. Tedy v nabídce jsou, ale skladem ne.....

Díky Jirka.

Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/28/2014
Trikoloru myslim občas dělá na nožích Wajgy, třeba by poradil, nebo prodal Wink
Když se kácí pes, tak lítaji řízky.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 5/5/2013
Pokud nemáš problém koupit z Ali, tak tam je toho dost, kvalitní a za rozumnou cenu.
Posláno:

Štamgast
Ahoj, díky,

Z chiny jsem zadal přibuznému ať mi to objedná...... Našel jsem tedy jen HDPE, ale to by mi mělo na můj účel snad vyhovovat.... Akorát si tedy holt počkám......

Zatím jsem to zbastlil z toho co jsem měl..... Foto u mne.....

Díky Jirka.
Posláno:

Štamgast
Jirko, já bych s těmi plasty opatrný - zrovna HDPE patří k nelepitelným plastům. takže ti to tam nebude držet a teoreticky to oslabí konstrukci rukojeti. Třeba tady je co by se ti mohlo hodit v G10.
Posláno:

Štamgast
Díkec,

Jinak já to chtěl na koženou rukojeť..... Tam dělám přesnou díru na trn, takže pootočit se to nemůže a kůže je stažená maticí (hlavicí). Tam by to problém neměl být 😉.

A ta g10 na lepení asi taky nebude žádný zázrak, nebo? Ještě jsem to nelepil......

Jinak jako g10 je vlastně sklotextit....... Našel jsem na netu českého výrobce, který má uvedené oba názvy u svého materiálu....

J.
Posláno:

Štamgast
G10, sklotextit, barevný skelný laminát, Kuprexit (za základní hmota, na které je nalepená měděná vrstva) je totéž. A určitě to bude mít i spoustu jiných obchodních názvů.
A s lepením není problém.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum