ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Z čeho dělat, kde shánět? Možnosti
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 4/16/2004
Zdar
Mám obdobnou zkušenost.Špona jde odříznout takřka z čehokoliv.Plechovka od fazolí jde rozpárat (zkušenost AUS 6 ,D2 a něco no name) nůž přestane holit ,ale ostří pořád obstojně řeže.Vyříznutí drnu (D2) a vykopání ohniště ,výsledkem mikrozoubky ,ale dá se stim furt řezat.Pokus o dseknutí odpáčení nejtu na kůži (D2) zuby Sad ....
vůbec se netěšim na to přebroušení Sad
Sekání , štípání ( a stím spojené páčení) velký nůž z D2 špalky smrk cca 35cm v průměru dub něco podobnýho bez poškození.
Za svůj život jsem zlomil dva nože.Oba při házení.Jedalo se o mikovák (celkem krátká čepel asi 10cm ,ale pomětně tlustá cca 3,5mm ocelová záčtita ,černá plastová rukojeť , montáž "na trn") po pár hodech se u záštity zlomil ,to druhé byla no nane dýka typ stileto cca 14cm čepel ,rukojeť hliník , montáž na trn ,ke zlomení došlo po několika letech házení (prežil spoustu dopadů na šutry)- blbě hozenej do řeva.... čepel zlomená u záštity.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/23/2002
Myslím, že důležitý (ba až nejdůležitější) je úhel výbrusu. Majzlem jde taky přeseknout leccos bez funkčního poškození a není to důkaz, že by se majzly vyráběly z nějakých hvězdných materiálů Wink.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 10/29/2002
BTW: Tata rikal, ze nejlepsi majzliky byly ty, co se delali ze starejch ruskejch lozisek, tzn, lozisko se vysypalo, vykoval a zakalil se ten vnejsi krouzek a byl prej majzlik jak vino.

A jeste jedna kuriozita, ruske nakladaci lopatky na razicim kombajnu jsou podle analyzy udelany z 440C (ekvivalentu), prej hardox 400 s tvrdokovovejma navarama (elektrody 505) odchazej a tohle je prej porad jak novy. Tak az se nekomu dostane tohle do ruky, tak at to nevyhazuje Wink
FMJ
Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/13/2004
Totéž prý platí i o čepech z tankového pásu. Mám z toho majzlík a je to tvrdé jak štolverk. Přemýšlím, že si z toho nechám udělat nůž. Někdy.

Kdo je příliš zvědavý, ten nebude nikdy moc starý.....
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 3/29/2004
My ho mame doma taky. Mám takovej dojem, že majz z tankovýho pásu má doma snad každej 3. nebo 4. čech LaughLaughLaugh
Posláno:
Začátečník
Připojený: 10/22/2004
hrobník napsal:
Sekání , štípání ( a stím spojené páčení) velký nůž z D2 špalky smrk cca 35cm v průměru dub něco podobnýho bez poškození.
.
Jak jsou takové špalky dlouhé - 1cm? Chtěl bych vidět nůž, se kterým jdou štípat špalky o průměru 35cm Laugh
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/1/2004
ja když jsem udělal první nůž bylo to z nějakého vlnitýho katru který jsem našel v kovošrotě,s ním jsem zkousel sekat do 1mm plechu a v plechu byl pomalu 1cm zásek a na noži nepatrný zoubek.Happy
s železem to je jak plastelínou
Posláno:

Pokročilý
Ty spalky měly tak dvacetpet az třicet na dylku.
Ten nuz vazi pul kila tloustka cepele pet a pul milimetru delka cepele dvacet cm......
Nektery sly jednou ranou neco jsem musel zaseknout a pak obratit a prastit (jako kdyz stipes sekyrou)
Je to ten dolni

Lada-ova napsal:
hrobník napsal:
.
Jak jsou takové špalky dlouhé - 1cm? Chtěl bych vidět nůž, se kterým jdou štípat špalky o průměru 35cm Laugh
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/23/2002
Kenda napsal:
ja když jsem udělal první nůž bylo to z nějakého vlnitýho katru který jsem našel v kovošrotě,s ním jsem zkousel sekat do 1mm plechu a v plechu byl pomalu 1cm zásek a na noži nepatrný zoubek.Happy
Jo, tak ten "nepatrný zoubek" je přesně to, oč tu běží. Je to už funkční poškození, nebo ne? Já myslím, že je, a tudíž se sebelepším nožem do plechu nesekám. Ale to už se opakuju.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/1/2004
Nevim jak bych definoval funkční poškození,ale byl tam 0,5mm zoubek.A taky už do plech nesekám ,pak dodělávat ostří je okorát strátá času,ale kdo to nevyskouší neuvěří.
s železem to je jak plastelínou
Posláno:

Štamgast
Připojený: 5/10/2002
Jasně, že zoubek je funkční poškození, co by to bylo, řekni mi ale Piku, jaký uhel by ostří uselo mít, aby se neudělal. Pokud tam udělám majzl, můžu sekat hřebíky, ale krajíc si neukrojím. Podle mě je krávovina seknout do šutru aniž by to nenechalo na normálním ostří stopy, to prostě není možný, ať by to bylo z čehokoliv a tepelně zpracovaný jakkoliv - podle mě, ale třeba se pletu ...
pro více info a dostupnosti našich nožů mrkněte na naše stránky, díky
dohnalknives.com
Posláno:
Štamgast
Připojený: 11/3/2004
souhlasim s Petrem, rozseknout nozem sutr aniz by se alespon castecne poskodil je videt pouze ve filmu Souboj Titanu (tady teda mecem, coz ale v nasem pripade prast jak uhod), kdy Perseus presekne od Dia darovanym mecem blok mramoruHappy
Posláno:
Štamgast
Připojený: 10/29/2002
Ne kazdej ma nuz z mytrilu, ze Happy

Ne, jde o to, ze kvalitnejsi material vydrzi pri beznem zachazeni mnohem dele (naprikald drzeni ostri pri rezani beznych materialu) a pri extremni zachazeni vykazuje mensi znaky poskozeni. Jakykoliv material lze poskodit. Jde o to, ze kdyz na nozi "zavisi zivot", tak budu mit radeji material, co vydrzi 5xdele nez material, co vydrzi "normalne", i kdyz vim, ze ho tak nebo tak muzu vylamat, zlomit apod.

Proc nemit nuz z materialu, co ma pevnost v ohybu 5100MPa a ne z materialu, co ma 2900MPa, proc nemit nuz z materialu s faktorem odolnosti proti oteru 80 oproti nozi s faktorem 3. Proc ostrit po kazdym vyvrzenym a rozporcovanym jelenu, kdyz muzu ostrit po 20 jelenech treba . . .

To je muj pohled na vec . . .

GK
jex
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 1/29/2002
Petr Dohnal napsal:
Jasně, že zoubek je funkční poškození, co by to bylo, řekni mi ale Piku, jaký uhel by ostří uselo mít, aby se neudělal. Pokud tam udělám majzl, můžu sekat hřebíky, ale krajíc si neukrojím. Podle mě je krávovina seknout do šutru aniž by to nenechalo na normálním ostří stopy, to prostě není možný, ať by to bylo z čehokoliv a tepelně zpracovaný jakkoliv - podle mě, ale třeba se pletu ...
šutr je krávovina podle toho jakej - bejvala v 9 třídě taková stupnice tvrdosti mastek, sůl kamenná, kalcit, kazivec...
pokud jde o hřebíky, taky jsem si vždycky myslel, že zub uděláš vždycky - nedávno jsem na nějakým fóru (možná dokonce na tomhle) o tom psal, ale asi nějakej dobrej úhel existuje - zrovna nedávno jsem to viděl na vlastní oči u pana Brixiho. Měl takovou velkou kudlu z nějaký dobrý uhlíkovky, ta sice při holení vzala každej pátej chlup a tahalo to, ale hřebík přesekla a nebylo to na ní vidět ani pod lupou... jestli jseš s ním zadobře, tak se ho někdy zeptej, jakej v tom je trik. Určitě záleží i na tom, jak sekneš - jakou silou, rychlostí (to není totéž) a jak přesně kolmo...
Posláno:

Štamgast
Jak velký hřebíky sekal? Respektive tlustý?
A jak tvrdý? Wink
Vím, že používá (nebo používal) hodně Tenax (19733), což mě ale vždy zaráželo, když se podíváš na složení (C-0,55 Si-1,0 Cr 1,1 W-1,9). Používá ho i Kliment a oba svorně tvrdí, že strašně důležitý je tepelný zpracování.
Jinak jsou ale oba tajuplný jak společnej nočník a víc nevím.
dohnalknives.com
Posláno:

Pokročilý
Mramor by se mozna i dal (samo ze hoooood ne nadnesene-kalcit ma tvrdost tri) ale co takova zula slozena z kremene 6 zivce cca 6,5 slidy ta je sice meka ale zas ji tam neni tolik o cedici ci kimberlitu ( to je ten sutr co se v nem schovavaj diamanty Happy )radsi nemluvimLaugh
Me to pripada jako pohadky kdy chytrej pasacek macka z kamene syrovatku a obr utikaRazzLaugh
Jasne ze blok sadrovce rozseknes jako nic a muzes machrovat Wink

teoretic napsal:
souhlasim s Petrem, rozseknout nozem sutr aniz by se alespon castecne poskodil je videt pouze ve filmu Souboj Titanu (tady teda mecem, coz ale v nasem pripade prast jak uhod), kdy Perseus presekne od Dia darovanym mecem blok mramoruHappy
Posláno:
Štamgast
Připojený: 1/1/2000
Pani,

na margo tejto temy: so Star Wars Light Saber("neonovy mec, star wars ste iste videli..) sa urcite da preseknut aj kamen, do ktoreho je zatlceny titanovy klinec a sedi na nom drak!
LaughLaughLaughLaughLaugh
a nic som si neslukolHappy
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/14/2002
Když už jste, chlapi, vymysleli takovouhle krásnou ptákovinu s tim sekánim šutrů Shocked, taxi taky přisadím.
Ono kdyby se zvolil vhodnej šutr, tak by to podle mýho mohlo jít i bez poškození. Kdysi jsem se trichu vrtal do mineralogie, a eště si něco málo pamatuju. Pokud se nemýlím, tak do pětky podle Mohse se ještě dá rýt ocelí. To nám omezuje tvrdost shora. Další věc, která bude podle mýho hrát dost zásadní roli, je štěpnost. Takže třeba u mramoru bych se bál podstatně víc než u krystalickýho kalcitu (chemicky je to přitom totéž), protože kalcit je štěpný, a když půjdu ve směru krystalových ploch, tak by mi měl stačit podstatně menší tlak Razz. Pak se šutry (minerály i horniny) liší taky v houževnatosti - některý jsou křehký, jiný jako houžev. Něco podobnýho je i u některých hornin - třeba břidla. Po vrstvách se štípe bezvadně, kolmo na vrstvy je to daleko horší. Křehkej šutr by asi reagoval taky líp než houževnatej.
Věřím že se najde nějakej démon, kterej to začne zkoušet Wink - výsledky doufám budou zveřejněny, aby zde se slejzající komunita mohla předvádět ostatním neuvěřitelný kousky.
Lenost - matka pokroku
Posláno:

Štamgast
To jsme nevymysleli, jen debatujem, je-li to vůbec možné, protože na stránkách pana Hofmana je o tom zmínka - jeho nože to umí. Ale samurajský meče prý taky přepůlí šátek, když na něj volně dopadne. Zapíchnutý meč do dna potoka (kterej vůl by to dělal) přepůlí volně plujíci list atd. Je pěkné přikládat věcem nadpozemské schopnosti ale všeho s mírou.

dohnalknives.com
jex
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 1/29/2002
Petr Dohnal napsal:
Jak velký hřebíky sekal? Respektive tlustý?
A jak tvrdý? Wink
Vím, že používá (nebo používal) hodně Tenax (19733)... Používá ho i Kliment a oba svorně tvrdí, že strašně důležitý je tepelný zpracování.
Jinak jsou ale oba tajuplný jak společnej nočník a víc nevím.
No, vlastně jsem trochu kecal. To co jsem svejma vočima viděl bylo, že 150ku hřebík nasekl víc než do půlky. Že by takovou 70ku přesek jsem si domyslel, ale možná to není pravda. Podle mě při sekání hodně záleží na tom, čím ten hřebik podložíš, když to bude na obyčejným prkně tak se asi do něj trochu zaboří a sevře břit čepele, kdybys ho měl na kovadlině, tak se rozskočí, ale kudlu odděláš na tý kovadlině pod ním. Proto možná sekal do tlustýho na plechu a ne do tenkýho na dřevě. Jak byl tvrdej nevim, barvu měl normální, že by ho před tím nějak vyhřejval kvůli šou si nemyslím. Ale že dělá trochu šou je evidentní - má taky jeden nůž z nějakýho damašku, špičkou s ním rejpe do skla a pak ho pouští z 1,5 metru na betonovou podlahu a ta špička se ani neohne, ani neuštípne, a tak. Nic proti tomu, marketing je marketing a pokud můžu posoudit, tak dělá kudly velmi kvalitní a cenám odpovídající, i když se ne každému musí líbit, a na rozdíl od jinejch nožířů který to jenom okecávaj aspoň něco ukáže, i když je pravděpodobný, že to nejsou vlastnosti který by měly všechny jeho nože. Že svý triky netroubí do světa taky není nic proti ničemu, vždyť ho to živí...
U toho sekacího nože materiál výslovně označil jako dobrou uhlíkovku, kdyby to byl tenax, tak mi to určitě řek.
No, a pokud jde o Klimenta, tak na jeho tenaxový čepeli zub spolehlivě uděláš, to mám vyzkoušený poněvač jsem předloni nožem od něj štípal starý prkno na polínka a hřebik v něm jsem přehlíd, ale on má to ostří dost vytažený a fakt je, že ta kudla bezvadně řeže a dobře se drží, typickej příklad nože se kterým bych si troufnul podstoupit test 10cm fošny Wink, a na hřebíky a dráty jsou štípačky.... Víc ze mě nevyrazíš. čau j.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum