ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Z čeho dělat, kde shánět? Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 5/10/2002
No to sou vědci Wink Takže u damašku by se to dalo použít vcelku bez rizika? Pokud tedy nepoužívám jijak obzvlášť legované oceli - je to tak, nebo opět s výhradami? Wink
pro více info a dostupnosti našich nožů mrkněte na naše stránky, díky
dohnalknives.com
Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/27/2001
To je právě výhoda damašků z málo legovaných uhlíkovek - jednak se kovou za nižších teplot, takže je pomalejší oduhličení a navíc můžeš zkusit zredukovast přívod vzduchu do výhně - teplota bude možná o něco menší, ale na kování to bude stačit.
Ale doporuručil bych to nauhličovat až ke konci, nejlépe po skončení kování, protože se vzrůstem obsahu uhlíku ti rostou teploty pro kování a zhoršuje se možnost kovářského svaru.
Posláno:

Štamgast
No na kování třeba, ale na spojení toho moc nenaredukuješ, tam ta teplota prostě musí bejt a jinak, než vzduchem ji tam nenaprdíš, každopádně valit to tam ostopéro taky není cesta, chce to nahřejvat pomaleji, prohřát ... bla bla bla.

Ahoj
dohnalknives.com
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/23/2002
No jo, je to tak. Při kování damašku běžným způsobem ztratíš docela dost výchozího obsahu uhlíku - kolik přesně, to záleží hlavně na tom, na kolikrát to svařuješ. To oduhličení postupuje logicky z povrchu, takže u damašků s menším počtem vrstev si můžete všimnout tenkých stříbrných linií mezi jednotlivými vrstvami. To je právě oduhličená ocel.
Koneckonců, na tomhle principu vzniká vzor u damašku z ocelového lana. To je celé z jednoho druhu oceli, takže by tam správně žádná struktura vzniknout neměla. Ale ona jo - tvoří ji právě oduhličený povrch jednotlivých vláken.
Prý se tomu dá odpomoct tak, že se do tavidla přidá trochu práškového uhlíku, ale ještě jsem to nezkoušel.
A zajímavé je, že zatímco oduhličení valí za vysokých teplot fakt docela rychle, nauhličení jde mnohem pomaleji (jak psal Slon, max. 1mm/hod.), takže při běžném kování se vůbec naprojeví.
Posláno:

Štamgast
Tak kulatinku K390 mám u sebe, dnes jdu dělat pokusy, mám docela strach z oduhličování, tak to budu nahřejvat v el. peci, do klasické výhně se mi to strkat nechce a pro sichr ani do plynovky - tak dám vědět, jak se to chová.
dohnalknives.com
Posláno:

Štamgast
No tak jsem doma z dílny a musím Vám říct, že to je teda slušnej porod. Něco tak houževnatýho jsem ještě nedělal. Makali jsme na tom se synkem, řezal mi do toho 10ti kilovým kladivem ale heureká - zvítězili jsme. Je to ale tak - udělat placku a na nějaký nakování trnu a špice se vyprdnout, zbytečně další ohřevy a stejně to skoro nejde. Kladivo od toho odskakuje jako blázen, je to vážně prdel. Ale jinak blbuvzdorný, nepraská to, jen to prostě skoro nejde Wink Mít po ruce buchar, nebude to tak hrozný, ale ke kámošovi se mi dnes nechtělo a taky jsem to chtěl nahřívat v tý el. peci, což on nemá ...
dohnalknives.com
Posláno:

Admin
Skupiny: Admin
Připojený: 7/16/2001
Tím "mít po ruce buchar" jsi myslel něco takového? Happy

Petr Dohnal napsal:
Mít po ruce buchar, nebude to tak hrozný, ale ke ...

.
Posláno:

Štamgast
Ty bláho, to je slušnej kousek (ten buchar), kde to je a kdo to je?
dohnalknives.com
Posláno:

Admin
Skupiny: Admin
Připojený: 7/16/2001
Podívej se na tento odkaz www.bladesinternational.com/generalarticles/ancientartdamforg.php jsou tam i zajímavé vzory damašků...

Milan

Petr Dohnal napsal:
Ty bláho, to je slušnej kousek (ten buchar), kde to je a kdo to je?

.
Posláno:
Štamgast
Připojený: 10/29/2002
Petr Dohnal: Tak top gratuluju, jsem rad, ze se to nejak nelame, nedrti apod . . . To, ze to bude odolny jako prase se snad dalo i cekat, ne Wink

Dej vedet, jak to pokracuje . . .

GK
Posláno:

Štamgast
Jo jo, to jo, jen dnes jsem s tím zkoušel něco dál dělat, brousí se to vcelku dobře ale dá se s tím škrábnout do D2 zakalená na 60 HRc, tak nevím, patrně se to zakalilo na vzduchu a to asi docela na dost Sad
Kurňa to je matroš, to jsem nečekal.
dohnalknives.com
Posláno:

Štamgast
Volal jsem se svým "poradcem" přes K390 a ten mi potvrdil, že tohle se děje. Dokonce říkal, že z toho po kalení dostali 72 HRc, nadělali z toho nějaký protlačovací raznice a ty drží jako krava. Zkusíme změřit spektrometrem, jak se změnil obsah prvků po kování - museli jsem to totiž asi 20 - 25 x nahřát, než jsme to rozmlátili na placku. (nahříval jsem na 1000°C)
dohnalknives.com
Posláno:

Štamgast
K tomu broušení ještě, na brusu by to vcelku jakeš takeš šlo, ale na šmirglech moc ne - přirovnal bych to k Elmaxu.
dohnalknives.com
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/23/2002
Ahoj Petře, gratuluji ke skvělému vítězství. Jen myslím, že plynová výheň by byla na ten ohřev lepší než elektrická pec. Pokud je plynovka správně vyladěná, tak se veškerý kyslík spotřebuje na hoření plynu, kdežto v elektrické peci ti to při těch 1000st. leží v úplně normálním vzduchu.
Posláno:

Štamgast
Ajo, nojo, ale ta mrška moc nedá a žere jak blbá.
Takhle jsem měl pec nahřátou na 1000 a vždy jsem to tam strčil jen na chvilku a bylo to.
Dnes jsem to zkoušel dobrušovat šmirgly a je to naprostá tragedie, chtělo by to vyžíhat, protože jak třeba D2 po zakalení jde, tohle prostě nejde.Angry Po dvou hodinách broušení naprosto žalostný výsledek. Sad
dohnalknives.com
Posláno:

Štamgast
připojím obrázek, ať vidíte ... Sad

dohnalknives.com
Posláno:

Štamgast
Ale radost jsem si včera udělal - chtěl jsem vyrobit nůž s klasickým skandinávským tvarem, ale s neskandinávskou full tang montáží a večer jsem ho doladil - je na světě - tak mrkněte.
(RWL34, 60 HRc, amboina, nerez nýty)

dohnalknives.com
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 11/10/2004
[quote=Petr Dohnal]Ale radost jsem si včera udělal - chtěl jsem vyrobit nůž s klasickým skandinávským tvarem, ale s neskandinávskou full tang montáží a večer jsem ho doladil - je na světě - tak mrkněte.
(RWL34, 60 HRc, amboina, nerez nýty)

Móóc pěknej nožík. Vidím, že se změnilo logo....
To je leptáno nebo laserem vypáleno ???

Bylo by možno se domluvit na nějaké zboží v Brně ( četl jsem, že jedete ) ???
Posláno:

Štamgast
.. logo se nezměnilo, to je vlastnoručně vyryto .. do Brna jedu něco ssebou vezu ... více nožů, než materiálu ...
Každopádně dík za pochvalu, ahoj
dohnalknives.com
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 7/19/2003
čím jsi to ryl, Petře? Vypadá to fakt parádně... To na to máš nějaký rydla?

PS: Už dokončuju ty zbývající dva elmaxy... a chtěl bych si pak od tebe objednat nějakej vykovanej damašek... bylo by to možný?
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum