ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Stroje, zařízení, technika I. Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Moderátor
Připojený: 12/20/2005
Petr Dohnal: a kdo se nebojí tak je rozesraný i se síní Laugh

Black: to je v pohodě.. než budu mít domek v pohodě a penízky na vybavení dílny tak bude Hefaistos další Wink
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 9/17/2005
Petr Dohnal napsal:
Ježiš chlapi, když mám ventil jaký má být, pojištěno protišlahovou pojistkou, hadice, jak mají být, když to hoří a nezhasíná, plynové výhně jsou vcelku běžné a na sporáku taky vaříte - tak o co jde? Kdo se bojí sere v síni ...
Naprostej souhlas, kdo se bojí sere v síni, když neutíká plyn nikde kde nemá, je bezpečnost stejná, jako u sporáku, jenom hořák se mi ještě nepovedlo vyladit přes 1350°C, aby v tom šel damašek, ale je to otázka času a zkoušení
Posláno:

Štamgast
ještě jednou, tohle je první stadium pokusů, jestli to bude fungovat, cihly jsou ze starejch akumulaček
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 3/11/2005
Black napsal:
Jsem sice total laik přes tohle,ale na Hefaistonu to nějaká bába prodávala.Malá pícka-výheň,hadice,a dole to mělo tu velkou flašku.Takže,někde je český výrobce.Protože jsem ...,tak nemám kontakt.
Jo, paní Jirásková. Jsou to ty výhně, co mám v nabídce.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/5/2005
Ti pecaři tam bejvaj každej rok,alespoń teda poslední 3 roky ani jednou neabsentovali.
Neposílejte mi prosím PM,ale mejly.Na PM nereaguji z důvodu rozstrkané korespondence.Díky L
Posláno:
Štamgast
Připojený: 1/27/2004
Viete ako hasiči hasia horiace plynové fľaše? Pyropatrónami, ili malými bombami. Ono sa to strčí do ohňa k ventilu, tam to buchne, spätný ráz zavrie poistku proti zašľahnutiu a odstaví tým prívod plynu k ohňu, a zároveň explózia spotrebuje uniknuté palivo a kyslík v okolí.
Nám už tiež vyhorela plná 2kg fľaša. Ktosi chcel premiestniť bombu inam pri horiacom horáku, zle chytil, strhol hadicu z ventilu a zášľah z hadice zapálil bombu. To všetko pod povalou plnou sena na zimu. Ešte že starký mal dobrý náprah a vykopol to na dvor. Vtci sa zaraz rozpŕchli a len občas vykúkali zo svojho krytu. Propán vyhorel za nejakú minútku v asi dvojmetrovom ohni. Mosadzný ventil na fľaši ostal celý, len plastové regulačné koliesko sa roztavilo. Fľaša nebuchla. Ale napríklad taký boiler, ten dokáže rozhodiť dom, či vybúrať stenu, keď ho roztrhne. Alebo kuchta - tlakový hrniec je tiež pomerne nebezpačná domáca "zbraň".
Jedna nám už buchla, napriek tomu, že mala dva pretlakové ventily. Výsledok: prerazený šporák, čiapočka ventilu asi 8 cm v strope zastavená oceľovým trámom, diera v sklenej výplni nábytku po nejakej črepine, pričom sklo sa nerozsypalo, kuchyňa omietnutá mäsom a mäsovým vývarom. Z asi kilovej šunky ostalo čosi ako rozžutý rezeň hodený kdesi v kúte.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/9/2002
lukr napsal:
Pokud máte k dispozici časopis USS tak v čísle 52 je návod na injektorový hořák na PB.
Ten návod je tady, kdyby ho někdo potřeboval:Wink
data1.edisk.cz/stahni/17090/horak.zip_8.06MB.html
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 12/15/2003
[quote=Honza J.]ještě jednou, tohle je první stadium pokusů, jestli to bude fungovat, cihly jsou ze starejch akumulaček

Neposlal by jsi prosím detail toho hořáku a popis jak je t udělaný? já jsem to zkoušel s obyčejným PB hořákem a ten se mi už začal tavit.
Posláno:

Štamgast
je to v podstatě plynovej hořák na PB, akorát udělanej z nerezi a aby jakeš takeš fungoval musí se do něj přifukovat tlakovej vzduch a to podle mě není ono, asi to bude chtít zkusit tu Venturiho trubiciWink
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 12/15/2003
Nešlo by třeba vzít klasickej autogenovej hořák,prdnout do něj na jednu stranu PB z lahve a na druhou vzduch z kompresoru?
Posláno:

Štamgast
určitě nešlo, hořáky na svařování propanem vypadají úplně jinak, mají přívod kyslíku přímo do špičky, jinak asi zkusím ten hořák na odkazu od Surga
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 7/28/2006
U nás na dílně, když potřebujou něco ohřát, maj "plamenomet". Taková ta rukověť s 2 ventilama (vypadá jak od autogenu) má označení U5 a je na ní znak chotěbořských strojíren. Pouští do toho zemní plyn z nízkotlaku a tlakový vzduch. Hubice na konci hořáku má průměr cca 35 mm a délku cca 50 mm.Také údajně z chs. Používali ji kdysi na kalení razníků do děrovacích hřebenů. Možná se někomu bude hodit i takovéto neodborné info.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/20/2005
lukr:
někomu bude hodit i takovéto neodborné info
Winka ještě víc by se hodilo fotoSad
Posláno:

Pokročilý
Omlouvám se, ale touto technikou nevládnu. Pokusím se v dohledné době to nějak zařídit.
Posláno:

Štamgast
Honza J. napsal:
...hořáky na svařování propanem vypadají úplně jinak, mají přívod kyslíku přímo do špičky...
Honzo, nechci Tě k ničemu navádět, nerozumím tomu, ale: Mám starší (asi 30 let) PB-kyslíkový mikroautogen z bývalé NDR. Plyn jde z obyčejné "bombičky do vařiče" - takový ten typ, co vypadá jako sprej, kyslík je v malé láhvi. V rukojeti na konci hadic se to nějak mísí - a teď pozor: na této rukojeti je jako hořák nasazená normální injekční jehla s rovným koncem délky asi 5-7 cm, kterou jde směs PB+O2 a na jejím konci hoří. Takže se (v tomto případě) kyslík a PB nemísí až u špičky.
Posláno:

Štamgast
vím co máš na mysli, to byly ty nejmenší hořáky sotva na pájení mosazí, ty větší soupravy měly normál 2kg propanovou láhev a 5l kyslíkovou a měly místo normální špičky takovou buclatější, s jednou tryskou uprostřed a asi šesti okolu, šlo s tím slušně pájet mosazí, svařovat tak plechy do 2 mmWink
Edit: jako paradox, protože za hlubokýho míru jsi nikde kyslík jako soukromník nekoupil a tyhle autogeny byly svýho času v každým železářství volně v prodeji byl součástí soupravy i přepouštěč na kyslík z velký lahve, takže soudruzi ti nepřímo radili kde "koupit" kyslík
Posláno:

Štamgast
Tak, tak, pájí se s tím mosazí a stříbrem - tenkými drátky, šperkařina. A ten kyslík - co jsem se ho napřepouštěl...LaughLaugh
Posláno:

Štamgast
jo, s kyslíkem není zrovna moc prdel, zvlášť teď když se dělá na 200bar, stačí trochu vomastku a dešSad
Posláno:

Pokročilý
Tak jsem se pokusil ten hořák vyfotit. Nevim jak to vyjde, je to focený telefonem.
Posláno:

Pokročilý
2
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum