ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Stroje, zařízení, technika I. Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 12/18/2007
Děkuji.
Je to z 12 let starého kompresoru značky Gude.
POKUD MÁTE DOTAZ PIŠTE NA MAIL
Posláno:
Štamgast
Připojený: 9/12/2007
Tak to asi bude rozběhový kondenzátor pokud kompresor nefunguje tak je špatný bud ten kondenzátor a nebo spálené rozběhové vinutí na motoru. Zamená to převinout motor a já bych tam dal motor na 400 V tedy pokud by to šlo.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/9/2002
Jirko, rozběhový kondenzátor, není ale zrovna laciný. Koupíš třeba tady nebo tady.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/18/2007
Děkuji za radu.
Surg: myslím že tu cenu ještě zvládnu. Čekal jsem že to bude stát mnohem víc.

Luboš: rád by jsem to předělal na 380 ale bohužel to nejde kompresor je součástí motoru. Vím že by to bylo lepší taky to mám raději než tu složitosti co jsou u 220ti.

POKUD MÁTE DOTAZ PIŠTE NA MAIL
Posláno:
Začátečník
Připojený: 9/16/2011
ahoj, rad bych vás požádal o radu jsem začátečník, udělal jsem zatím jen několik nožů a chci si koupit pásovou brusku s tou flexsou mi ta práce přijde taková .... amatérská nedokonalá.... asi víte co mám na mysli. Samozřejmě se mi nechce utrácet moc peněz počítal jsem tak do tech 3 tisíc. cosi jsem si našel
http://www.grandic.cz/brusky-excentricke-vibracni-pasove-prime-einhell-bts-400-150-1-bruska-kombinovana-einhell
http://www.noto.cz/dilna-naradi/elektronaradi/brusky/pasove-brusky/elektricka-kombinovana-pasova-bruska-bp-100-proma.html
http://www.rucni-naradi.cz/ferm-bs-702n#technicke-parametry
http://www.noto.cz/dilna-naradi/elektronaradi/brusky/pasove-brusky/kombinovna-bruska-einhell-bt-us-400-blue-line.html
http://www.noto.cz/dilna-naradi/elektronaradi/brusky/pasove-brusky/pasova-bruska-scheppach-bts-900x.html
http://www.eva.cz/zbozi/39535/bruska-stolni-gude-bts-4000-viceucelova/
poraďte mi, kterou a nebo jestli to má vůbec cenu nebo jestli jsou úplně nevhodné. Nebo jestli neznáte nějakou lepší/vhodnější v podobné cenové hladině. moc děkuji za každý názor a reakci.
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 9/18/2008
No tak všechny tyto brusky jsou dobré, ale tak maximálně na ručky, nebo pouzdra. Na čepele jsou pomalé a slabé. Raději si ještě ušetři peníze a kup pořádnou. Nebo si ji postav. Pak tě vyjdou náklady tak cca 5000kč, pokud máš přístup k dílně a materiálu.
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 3/31/2009
Javůrek napsal:
Děkuji za radu.
Surg: myslím že tu cenu ještě zvládnu. Čekal jsem že to bude stát mnohem víc.

Luboš: rád by jsem to předělal na 380 ale bohužel to nejde kompresor je součástí motoru. Vím že by to bylo lepší taky to mám raději než tu složitosti co jsou u 220ti.

Vyzkoušej jako rozběhový kondenzátor ten z vraku staré zářivky. Před mnoha lety jsem tak opravil kotoučovou brusku...dodnes slouží v mé dílně.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 9/16/2011
engys napsal:
No tak všechny tyto brusky jsou dobré, ale tak maximálně na ručky, nebo pouzdra. Na čepele jsou pomalé a slabé. Raději si ještě ušetři peníze a kup pořádnou. Nebo si ji postav. Pak tě vyjdou náklady tak cca 5000kč, pokud máš přístup k dílně a materiálu.

Jakou by mela mit rychlost pasu a vykon. Jinak myslis, ze by to byla spatna koupe?
Posláno:
Štamgast
Všechny informace které scháníš najdeš tady na vlákně Pásové brusky jen číst !!!! Je tam i tabulka doporučených rychlosí pásu dle broušeného materiálu od plastu až po nerez.
Rychlost pásu na železo je kolem 30 m/s Dá se od 20m/s to považuji na spodní hranici Výkon motoru min.1 kW při 2800 ot . ale to je skutečně min.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 8/31/2012
Cauko.. v podstate tento tyzden by som chcel zacat s vyrobou niecoho podobneho ako je toto http://img8.rajce.idnes.cz/d0803/7/7388/7388323_6dc550d4bcf5e4d143a68bdb1609ae2a/images/079.jpg?ver=2

problem je ze neviem aky silny motor bude postacovat, pri akej vahe toho barana alebo ako sa to vola.. zaroven ze ako to sprevodovat - teda na aku pfrekvenciu uderov ... nejake rady? pripadne udaje z nejakeho tovarenskeho stroja?
facebook.com/PeterSzaboWeaponsmith FACEBOOK PAGE
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 11/12/2008
Ahoj, napřed musíš mít představu na jaké práce chceš stroj využívat.Podle toho volit váhu beranu a od toho se odvíjí všechno ostatní.Počet úderů u pružinových bucharů zavisí zejména na váze beranu.Čím je vyšší, tím méně úderů.Např.Ajax 1kolem 300, Ajax 2 už jen cca220.S malou hmotností je možno jít i přes 300 úderů za min., ale pak už je otázka, jestli na to stihneš reagovat .Vyšší počet úderů je dokonce dovolen i u fabricky stavěných bucharů při výhradním kování do délky.(Vrazíš to tam a koveš, nic neobracíš, nehlídáš...)
Motor Ti doporučuji volit s co nejmenšími a převod potom třeba vyjde 1:4, což Ti dává dobrou možnost volby velikosti řemenic vzhledem k opásání řemenem. S tím souvisí i možnost využití převodu jako prokluzové spojky.Hodně malé hnací kolo může prokluzovat i s napnutým řemenem.Předpokládám, že váha beranu bude do 25kg spíš menší, takže tato možnost není úplně hrozící, ale stát se to může.
Výkon motoru Ti bude stačit kolem 2kW.Přesněji je třeba to stanovit výpočtem.Motory s nižšími otáčkami mají větší sílu a větší záběrový moment .
Kdesi jsem viděl do konstrukce bucharu zakomponovanou spojku z auta.Moc se mi to líbilo, vypadalo to takové konstrukčně čisté, možná by to stálo za úvahu.
Posláno:

Pokročilý
To ako poriesit spojku, tak to este nemam domyslene.. ale mozno podobne ako je na tom predoslom obrazku..

motor mam 1420 otackovy 2,2 kW s remenicou na jeden remen. Buchar praveze chcem koli tomu aby mi ulahcil hrube prace - ked mam napirklad material valec 6cm hruby a potrebujem z neho hranol 3x3 cm .. prosto na hrube prace - napr vykovat priblizny tvar sekery alebo tak... ved tie kovatka sa budu dat menit za rozne tvary . Teda ta rychlost by mala byt asi taka aby som to stihol napriklad otocit alebo strcit presne tam kde potrebujem.

Asi sa neda spravit tak, ze nedat spojku ale dat remen napevno a prosto len spustat motor ked chcem buchat.. ci? ale asi skor nie.. spojku nejako domyslim.

skor to ze asi o kolko väcsiu remenicu ako na motore dat na ten druhy hriadel a asi ake zavazie pojde v pohode na tom 2,2 kW motore

kazdopadne myslim ze v pohode by stacilo aj nejakych 150 uderov asi..
Posláno:
Pokročilý
Ahoj, nevím, jestli je rozumné stavět buchar na tak těžké práce.Kulatina o pr.60mm je docela dost i pro buchar Ajax 2 a ten má beran 70kg. Buchar s menší hmotností beranu takovou tyč ani neprokove a vytahuje jakokdyby plášť válce a jádro zůstává neprokované.I s použitím tvarových kovátek je taková práce docela na nic.Kromě toho, že budeš mnohokrát ohřívat na vysokou teplotu a tím si ocel docela oduhličovat, tak budeš podstupovat riziko vzniku různých přeložek a zakovaných vrubů.
Další vecí při stavbě takového stroje je šabota.Potřebuješ tak asi 10 až 20ti násobek hmotnosti beranu, cca kolem 800kg pro beran 70kg.
Tak silný stroj určitě konstrukčně nebudeš moci řešit stojanem z plynové láhve.I ten svazek pružnic bude mnohem větší.
Jestli chceš dělat takové práce, osobně Ti doporučuji sehnat nějakého Ajaxe, nebo Prákováka, pokud možno velikosti 2.
Posláno:

Pokročilý
noz.. vidim to na 25-30 kg barana .. tam by mi mal hadam stacit aj ten spominany motor.. viem ze 5 cm hrubu gulatinu kludne zvladnem dvojrucnym 3,5 kg kladivom.. len to da zabrat... myslim ze buchar s 25kg baranom to zvladne min imalne tak ako ja.. je sice pravda ze ja sa rozozeniem poriadne s tym 3,5 kg kladivom ale aj tak..

takze myslis ze v pohode by ten motor utiahol do 30 kg barana? pripadne aj 25 by bolo v pohode, kedze buchar sa neunavi a vie buchat rychle. Frekvencia 2x za sekundu je hodne lepsia ako rucne kutie a zaroven sa da material aj otacat a posuvat na presne miesta - s trochu cviku :)

sabota moze byt aj ocelova hrubostenna velka rura vyliata kvalitnym zelezobetonom? na tom samozrejme dobry masivny ocelovy vrch...
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 1/13/2006
Postavit vlastní buchar, který by se jenom vzdáleně dal srovnat s tovární výrobou
je podle mě nereálné. Ještě když se občas dá slušný ajax nebo prako
koupit za cenu šrotu.
Posláno:

Pokročilý
keby som vedel nieco podobne za cenu srotu za posledneho pol roka tak si to urcite kupim :) a ak nieco podobne vies kludne mi napis do spravy.. mile rad sa na to pozriem :)

a ohladom robenych bucharov - videl som viacero fakt peknych kuskov roznej konstrukcie... pekne funkcne, takze nemyslim ze sa nieco take spravit neda aby to splnalo svoj ucel
Posláno:
Štamgast
Tady je tabulka od Pneumatické buchary Anyang kde je maximální kovatelný rozměr dle hmotnosti beranu. Jen pro orientaci.
Při rozměrech které uvádíš už je to docela velká mašína a když si spočítáš jen cenu materiálu a další problémy tak se ti vyplatí buchar koupit. , tedy pokud to s kovařinou myslíš vážně.

Příloha / Přílohy:
Technický_popis.doc (64kb) staženo 123 time(s).

Posláno:

Pokročilý
5cm - 25 kg baran.. to je pohodicka - aj ked zaratas vsetkok material co potrebujes na stavbu bucharu a to myslim z dobreho materialu tak ta cena toho bucharu vyjde tak na 10-15% oproti tovarenskemu staremu bucharu.. to ani nahodou nehovorim o pneumatickom alebo nejakom novom.

Ja skor hladam cestu ako sa to da, a som vdacny za kazdu dobru radu a moc nehladam ako sa neda alebo dovody preco nie a preco radsej teraz vyvalit 1500 euro za vec ktora sa da vyrobit za najviac 200 euro.. kedze motor uz mam a keby aj bol nedostacujuci tak motor si viem lacno zohnat aj silnejsi

Takze skor poprosim nejake konstrukcne a podobne rady a vychytavky... solidny tovarensky buchar budem riesit tak mozno o rok.. Teraz dokoncujem pasovu brusku na 2 m pas... rovno idem do bucharu a potom pojdem do lisu.. este len to bude problem :D lebo do tych hydraulickych veciciek sa vobec nevyznam

Posláno:
Pokročilý
Ahoj, neměl jsem v nejmenším úmyslu Tě od stavby zrazovat.Spíš, Ti ukázat co všechno stavba skrývá a jak je náročná, abys potom nebyl zklamán, v porovnání s nákupem dlouhodobě vyzkoušeného.
Takže k věci-srovnávat charakteristiku kování pružinového a vzduchového bucharu je poněkud zavádějící.To, co zvládne pneu.buchar díky rychlému nástupu energie úderu je u pružinového mnohem horší.Ručně 50mm kulatinu neprokovu ani 5kg kladivem.
Hlavně záleží na tom co máš k dispozici.Stojan bych Ti navrhl svařit z profilů U14.Excentr uložit na válečková ložiska.Na třecích jsou zbytečné silové ztráty(Hydrodynamického klínu asi nedosáhneš)Pružnicový svazek ze slabších pružnic, ale více kusů k dosažení potřebné tuhosti.Svazek bude dynamičtější.Pro eliminaci vyšších harmonických vznikajících ve svazku navrhuji starý recept-do středu svazku dát slabou (5mm) jasanovou destičku,vyzkoušeno na rovných svazcích.Spojku rozhodně třecí, ať už prokluzem řemene, nebo hnacího kola, nebo, jak jsem psal, z auta.Stačilo by něco malého, třeba Maluch. Šabotu z něčeho těžkého. Nejlepší ocel,nejsnadnější asi železobeton.Má ale malou měrnou hmotnost(2400kg/m3)Snad by se dala zvýšit nalitím betonu do nějakého sudu a prokládat ocelí.
Jestli chceš nějaké konkrétní věci, napiš mi na email.
Posláno:
Začátečník
Připojený: 10/2/2009
Zdravíčko

V Hodoníně v Kovosteelu stojí bokem stará menší pilka na železo.
Něco jako toto:
http://dum.bazos.cz/inzerat/20860377/Strojni-pila.php

Chybí snad pouze motor.
Někdo to za 12/kg kupte, je škoda aby to skončilo v hutích.

Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum