ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Stroje, zařízení, technika I. Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 12/20/2011
Leon napsal:
Lorde prosimtě jak to teda je s tím Elmaxem ? Petr Dohnal před časem psal že vůbec nejni potřebný dodržovat co píšou v materiálovým listu vohledně tepelný úpravy. Elmaxáky že kalí a popouští doma podle svýho a nože jsou prej dost dobrý. Pan B.Weston zas psal že kalit čepelky nechává u profíků ve vakuovce ale popouští si je doma v malý peci sám přesně podle mater. listu ( určitě ví proč to dělá když se popouští 2x2 hodiny s meziochl. na pokojovou teplotu. V kalírně by se s tím asi takle nepárali, nebo by to bylo drahý jak sviňa) Ty Elmaxáky od Dohnalů jsou podle vohlasů dobrý nože ale možnosti materiálu tam budou nevyužitý tak pak nebude rozdíl mezi Elmaxákem a kudlou z N690 pokud de vo vlastnosti. Rozdíl bude asi jen v ceně a pocitu.

http://halfarknives.cz/documents/elmax.pdf

No do jistý míry má Dohnal pravdu. Ale....
Pokud jde o nože, tak když to zakalíš podle svýho, tak pokud si nenecháš udělat laboratorní testy, tak rozdíl nepoznáš, zakalení není pohledem poznat. Jde o pnutí po celé délce materiálu atd. Prostě bude to tvrdý, když to popustíš, bude to mít plus mínu, co to má mít. Když to uděláš podle materiálovýho listu, tak dodržíš postup, tak jak má vyzkoušeno pro optimální podmínky výrobce oceli. Je to jako když si koupíš třeba epoxyd. když tam dáš jedné složky víc, nebo míň, také to vytvrdne. Ale když z toho vyrobíš např. kluzné pouzdro, nemusí to vydržet.
U té oceli stejně. Na noži plus mínus jedno. Ale když to neuděláš u něčeho jiného, může se to posrat..Nedávno jsem si nechal dělat vstřikovací formy na plast. Cena přes dva mio.
Ten výrobce zaručuje statisíce cyklů/rozuměj rozjetí a sevření formy./Dělá to hydraulika a když ty plochy dosednou, tak to o sebe klepne a stlačí se to. Dává doživotní záruku, že se neomačkají kraje a že dělící rovina bude stále jako nová. Tam se to prostě musí udělat podle mat. listu, jinak je průser. To samé kalírna. Může a nemusí to udělat dobře. Dělají tam jen lidi. Když tam je omastek, co na to sere, tak to zkurví a je to horší, než doma zakalené. Pokud u něj nestojíš, tak nevíš. Kamarád vyrábí meče pro šermíře. Ale nedovolí si to kalit doma. Protože to může být také průšvih. Dokonce jednou i z kalírny při vystoupení na meči při souboji uletěla špička a zranila diváka, Řešilo se to a měl papír z kalírny tak problém přenesl na ně. Takže pokud chceš udělat kalení optimálně, jak má být podle várobce, určitě podle mat. listu. Já když to posílám do Medinu, tak ten nůž vždycky přidají ke vsázce chirurgických nástrojů, takže tam si prostě nedovolí to odfláknout. Navíc tam mám kamaráda.
Ale kdyby to stejně neudělal jak by měl, stejně to nepoznám. Nebudu si hrát na hrdinu, co pozná jak je to tvrdé. Prostě to vezmu a používám s pocitem, že je to dobře. No a když je to tupé, tak to nabrousím, když se to zlomí, tak jsem si to zkurvil a můžu si za to sám.
"ALEA IACTA EST"
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 3/17/2011
Lorde díkes za fundovanou vodpovědOk mám vo tom teď víc ánunk.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/18/2007
Rád by jsem vás poprosil o radu nebo spíš pomoc.
Koupil jsem tuhle pilu doufám že už konečně poslední a taky že zůstane doma.
Hledal jsem i nějaké info na netu, ale nenašel jsem k pile vůbec nic.
Made in germany.
Je sice škoda že ještě nemaká protože ji musím komplet rozebrat. Nějaký chytrák ji nechal venku na dešti a motory jsou KO.

Javůrek vložil tyto přílohy:
P1140886.JPG.jpg
P1140887.JPG.jpg
P1140893.JPG.jpg
P1140894.JPG.jpg
P1140896.JPG.jpg
P1140913.JPG.jpg

POKUD MÁTE DOTAZ PIŠTE NA MAIL
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/18/2007
Prosím nenarazil někdo na tu pilu?
A ještě nevíte co to je za jazyk na tom kompasu krom němčiny?
POKUD MÁTE DOTAZ PIŠTE NA MAIL
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/5/2005
Jirko na mně to působí jako nějaký jihoslovanský jazyk(chorvatština?)Pila vypadá na velice schopného pomocníka.Ok
Neposílejte mi prosím PM,ale mejly.Na PM nereaguji z důvodu rozstrkané korespondence.Díky L
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 4/13/2012
zdravim pani, uz sa tu parkrat riesilo take mackatko, povodom z nemecka, ak sa nemylilmHappy kedze strojarina je mi vzdialena na hony a nemam s kym sa pobavit, prosim o par mudrych rad a odpovedi k mojim amaterskym otazkam:

1. ma vyznam kupovat k motoru prevodovku alebo domace sprevodovanie cez napr. dve remenice ma rovnaky efekt v podobe zvyseneho krutiaceho momentu?
2. na take mensie kovanie ma vyznam pouzit 1,1kW motor (ktory mam nevyuzity doma?)
3. da sa nejako vypocitat alebo aspon priblizne odhadnut sila, ktoru vyvinie ten excentricky umiestneny valec na samotne kovane zelezo v zavislosti na sile motora, prevodovky/krutiaceho momentu, priemeru valca a velkosti excentru?
4. ma vyznam pouzit na hriadel v hornej casti nejake tazke koleso (napr. 20kg) ako zotrvacnik? alebo si nekomplikovat zivot a urobit to len cez prevodovku a retaze?

hm, asi tolko zatial co ma chaoticky napada... ak ma niekto cas a chut, skuste mi poradit... vdaka...

Posláno:
Štamgast
Připojený: 1/10/2008
Právě jsem na Cyklobazaru Happy narazil na nabídku kotoučů, třeba jsou ještě k mání..

Pavel Vích vložil tyto přílohy:
brusné_kotouče.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 4/9/2006
Jirko, mám podobnou, akorát trochu větší. Říkám jí Všechnořez, protože řeže úpně všechno, od oceli po dřevo. Vyráběla to jugoslávská Pobeda. Tu svářečku pásů jsem jí demontoval, měla úplně rozteklý dráty. Bohužel z ní někdo odstranil i variátor, takže jedu jen na tři kvalty, co má převodovka a stačí to. Je to strašně bytelná mašina a když si dobře seřídíš horní i dolní vodítka, nemáš absolutně problém. Kdyžtak mi zavolej.
Všechno dobré je k něčemu dobré
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/12/2009
Chlapi, pokročil tu už niekto s hľadaním drážkovacieho pilníku? Riešilo sa to tu kedysi na strane 116-7, a nejako to tu zapadlo... Chcel som si ho dať vyrobiť, ale u strojárov som každú chvíľu a už im leziem na nervy, takže s týmto by ma asi hodili cez plot.

mototechna vložil tyto přílohy:
2261441.jpg

kontakt: mototechna zavináč mototechna.net
og
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 1/8/2011
Zdravím pánové, nevím zda to tu už nebylo zmíněno, ale zajímavý bazar strojů, elektromotorů, nářadí a nástrojů je v Chrudimi
http://www.veran.cz/kovoobrabeci-stroje.aspx
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/2/2007
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/12/2009
Gonzo, díky!
kontakt: mototechna zavináč mototechna.net
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 4/7/2010
Pěkný den přeji, pánové, prosím o radu. Je to takový nemilý problém. Pořídil jsem buchar, Ajax 1 předělaný na třecí spojku. To je samo o sobě parádní Laugh Teď začíná problém. Dílnu mám ze starší garáže. Je pod ní hodně slušný základ. Obvodové základy mají 1,5m do hloubky, podlal by měla být hluboká cca 70cm až 1metr. Betonová.Podloží je jíl. Nejbližší stavby v blízkosti jsou vzdálené asi 3metry od zdí dílny.
Buchar je usazený na betonovém soklu. Je asi 40cm vysoký, s tím soklem jsem ho již koupil, bohužel je součástí bucharu, takže kdybych ho chtěl ododělat tak musím překopak třecí spojku a uložení motoru atd. No prostě se mi do toho vůůůůbec nechce. Jde o tohle, teď ho mám uložený provizorně, abych mohl dělat, ale potřebuju to líp vymyslet. Betonový sokl je jenom pod tělem, pod šabotou není. Pod betonový sokl jsem hodil nařezané pneumatiky, a pod sokl vyskládal dřevěný špalek ze smrkových trámů. Soused včera přišel že se mu třepou skleničky v obyváku. Což je extra problém. Máme dobré vztahy, ale nechci moc provokovat. Navíc mám strach že to může ovlivnit statiku jak jejich, tak našeho baráku.
Můj nápad je dát pod betoový sokl 20mm této gumy http://www.gumex.cz/elaston-eltec-vysoce-houzevnate-tlumici-elasticke-desky-typ-fs-700-24807.html a pod šabotu vyskládat špalek taky z této gumy na střídačku s deskama. Jaký na to máte názor ? Myslíte že ty gumy pomůžou ? Nechci se pouštět do kopání betonové podlahy v dílně a tak. Beru to jako poslední variantu.

Děkuji za každý názor Happy
Prosím o emaily na kovarna.drak (zavináč) gmail (tečka) com. Ne na ten tlačítkový.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/20/2009
...DrakM...nevím,jak fungují tyhle desky,ale myslím si,že budeš muset (hlavně kvůli sousedským vztahům) udělat pod ten buchar základ...já koupil Ajaxe II a dodneška mi tady stojí ve stodole,protože mám souseda,kterýmu vadí i broušení flexou na dvorku...jinak se koukni sem http://www.kovarstvi-jen-tak.estranky.cz/clanky/neco-o-bucharu/uzitecne-pro-buchar.html ,je tam něco rozměrů toho základu...
...kovařina je krásná proto,že z ničeho vznikne něco...
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/31/2006
nebo se s tím nepárat jako já a taky to funguje mrGreen
SHÁNÍM CHCÍPLÝ PLAZY KE ZPRACOVÁNÍ KŮŽE
... TOMASRUCKER.com ... KOVANYNUZ.cz ...
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 4/7/2010
Jo, to mě taky napadlo Laugh Jaké máš s tím tvým uložením zkušenosti ? Co třeba podlaha o metr dál ? třepe se nebo v pohodě ?

Díky
Prosím o emaily na kovarna.drak (zavináč) gmail (tečka) com. Ne na ten tlačítkový.
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 7/21/2007
Posláno: 6. prosince 2012 20:44:38

Pokročilý
Připojený: 21.7.2007
Lokace: olomouc
Barret napsal:
david 75 napsal:
Ahoj poradím co dát pod šabotu bucharu a pod buchar at není tak hlučný.
Letos jsme ve fabrice stěhovali dost stroju a všechny byly puvodně na takových porezních gumách u nás se to dávalo na beton s podlitím ale na gumám to bylo lepší.Uhnil mi špalek pod šabotou tak se přemýšlel co tam dát a tak jsem koupil tu porez.gumu v rozměru 500x500x40mm za 300kč i z DPH a je to nejlepší pro uložení šaboty a bucharu co muže být.

http://www.abelpo.cz/antivibracni-desky/

ziadna ina priprava na buchr? normalna betonova klasicka podlaha - bez viac vrstiev.. nic? cisto len henta podlozka medzi beznou podlahou a bucharom?

Stačí to položit normálně na beton a krásně to dokáže utlumit stavěj se na to i 20tunové stroje a je supr žádný přenos vibrácí nebo rázu.
Když chceš tak to jde utlumit i víc dáš tam větší tlouštku a pak neslišíš už nic ale zase se už tam pak ztrácí enerie uderu beranu guma moc pruží.
Mně se osvědčilo pod šabotu těch 40mm to je ideál možná i 50mm.
Ale záleží i na tom jak máš přitáhlou šabotu k tělu bucharu ani málo ani moc musíš vyladit.

Nahoru 0
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/31/2006
tak jako kýbl postavenej hned vedle neustojí hladinku bez efektu ... ale jinak dál v pohodě ... teda kýblem neměřeno jen pocitově Laugh
SHÁNÍM CHCÍPLÝ PLAZY KE ZPRACOVÁNÍ KŮŽE
... TOMASRUCKER.com ... KOVANYNUZ.cz ...
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/2/2007
Ty desky z lisovaný pryžový drtě něco utlumí,ale stejnak,pokud není základ stavebně oddělený od konstrukce budovy,tak se do ní budou rázy přenášet.A navíc se výrazně snižuje účinnost bucharu.Fyziku zkrátka nevoch....š.Bral bych to jako provizorium a pošetřil na nějaké takovéhle řešení

http://www.schmiededaseisen.de/forum/show_thread.html?id=6897293&p=1 .

Posláno:

Štamgast
Připojený: 7/28/2006
Ahoj všem, potřeboval bych poradit. Na ocelovém plechu (deskový radiátor) potřebuji odstranit práškovou barvu na plošce o průměru cca 8 mm pro bodové navaření závitového čepu. Dosud jsme to škrabali ručně ale to je zdlouhavé a pracné, navíc občas ujede rukaSad . A jelikož jsem od přírody tvor lenivý a mám rád když za mě pracují strojemrGreen přemýšlím nad nějakým nástrojem-?frézkou? do bateriovky. Mělo by to být něco co se dá běžně koupit, nebo jednoduše vyrobit, a nějakou dobu to vydrží (očistit cca 200 plošek ).
Nejsou to nože, vím, ale je tady spousta šikulů a lidí z různejch oborů o kterých nemám přehled a tak by mohlo někoho něco napadnout.
Díky za vaše nápadyAdmire Admire Admire .
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum