ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Stroje, zařízení, technika I. Možnosti
Posláno:

Pokročilý
Skupiny: Člen
Připojený: 4/13/2012
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/20/2011
Válcovací stolice.
Spíš mě zaujalo, kdože to válcujeGrin
"ALEA IACTA EST"
Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/2/2007
Tady jsou k válcně plány http://www.slackdot.org/RollingMill.pdf
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 4/4/2013
Zdravim . chlapi cim by som mohol vyvvrtat diery do rukovate ? material je ocel z cinkularkovej pily. treba nejaky lepsi vrtak alebo v domacich podmienkach to nevyvrtam ? dik za rady
Posláno:

Štamgast
1mato250 napsal:
Zdravim . chlapi cim by som mohol vyvvrtat diery do rukovate ? material je ocel z cinkularkovej pily. treba nejaky lepsi vrtak alebo v domacich podmienkach to nevyvrtam ? dik za rady

Zkus tohle,
http://www.zelezarstviandrlik.cz/product/vrtaky/vrtak-do-nerezu/vrtak-1-cz004-na-nerez-a-ocel/612

a když to nepůjde, tak tohle.

http://www.stimzetvsetin.cz/data/monolit-vrt_cz.html
"ALEA IACTA EST"
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 4/4/2013
diky moc. skusim ich zohnat u nas v zeleziarstve
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/9/2002
Nebo bys mohl zkusit vrtáky ARTU, na Slovensku je mají v nabídce třeba tady. Vrtají trošku větší díru, než je průměr vrtáku. Nechladit, podložit kovem, ideálně tímtéž, co vrtáš, ne dřevem.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/7/2007
gregorius ahoj, a co myslíš tahle spojka ROTEX http://www.spojky-ktr.cz/rotex-standard
Ta by snad taky šla?
Lord,je to čerpadlo k lisu.
Posláno:

Štamgast
Opeth napsal:
gregorius ahoj, a co myslíš tahle spojka ROTEX http://www.spojky-ktr.cz/rotex-standard
Ta by snad taky šla?
Lord,je to čerpadlo k lisu.

Nechci Ti do toho kecat ale na to nepotřebuješ žádnou extra spojku, natož drahé řešení. To Ti přenese i guma z holínky. /obrazně/ Pokud to máš ale jen k čerpadlu na lis, tak to máš teda zbytečně motor jako prase.
Pokud Tě to ale netrápí, tak je to jedno. Nedávno jsem dával pryč hydraulickou jednotku. Bez motoru ale zase byla zadarmoHappy Mohls to mít bez práce.
"ALEA IACTA EST"
Posláno:

Štamgast
Motor je tak akorát, jde o kovací lis. A u té spojky,nejde jen o přenos,ale o vibrace,nerad bych zničil drahý pístkoví čerpadlo.
Posláno:

Štamgast
Opeth napsal:
Motor je tak akorát, jde o kovací lis. A u té spojky,nejde jen o přenos,ale o vibrace,nerad bych zničil drahý pístkoví čerpadlo.

Tož to ja. Já myslel, že to máš na dílenskýHappy
"ALEA IACTA EST"
Posláno:

Štamgast
S technikou a bez techniky.
Dělal jsem dva stejné nože z elmaxu.. Každý jiným způsobem. Jeden ručně. Vyříznuto, vypilováno, ošmirglováno, vyleštěno. I ostří jen pilníkem. Chvilka času a je hotovo.
Druhý, nechal jsem si za třicel kaček vypálit tvar na laseru, doma jsem to přejel na magnetce a hotovo. Ten první způsob je trochu řemeslo, ten druhý, to už není ani zámečničina a ani to moc nebaví. Jen vybrousím ostří, zakalí to kalírna. Bez přidané hodnoty. Takže asi nejvíc práce dají střenky.
Kované nože, to už je jiný kafe. Tam je práce od samého začátku. Pokud člověk není úplný tele, stačí pilník a šmirgl a má nůž.

Lord vložil tyto přílohy:
1.JPG.jpg
2.JPG.jpg
3.JPG.jpg
4.JPG
5.JPG.jpg
7.JPG.jpg
6.JPG.jpg

"ALEA IACTA EST"
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 11/12/2008
Ahoj, Opeth: Tuto spojku bych použil, podle mně je výborná.Pístové čerpadlo je vynikající volba-jaké máš?
Posláno:

Štamgast
Díky vezmu ho. Je to čerpadlo Meraris Ma10v(S)O 18.
DIO
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 10/2/2007
Lord napsal:
S technikou a bez techniky.
Dělal jsem dva stejné nože z elmaxu.. Každý jiným způsobem. Jeden ručně..........

Jak to šlo ručně? Zajímal jsem se o to, ale bylo mi odpovězeno, že pilníkama to nezvládnu, ale když jiné možnosti nemám a vidím, že Ti to šlo tak opět mám chuť to zkusit.
Posláno:

Štamgast
Teď asi někoho možná naštvu ale asi takhle. Celý to není nic jinýho, než zámečnická práce. U pevných nožu lehčí, zavíráky jsou víc na preciznost. Nicméně je to jen obrobení kusu železa do nějakýho tvaru. Kdo se vyučil ve strojírenství, tak už v prváku dělal složitější věci pilníkem, než nůž. Dělal se např úhelník, s příložníkem, úhloměr, kružítko, posuvka atd. Takže obrobit do tvaru nůž je proti tomu triviální věc. Samozřejmě jak pro koho. Já mám strojní vybaveni, magnetku, dva soustruhy, horizontku, brusku na kulato, stojanovky atd. Takže vyrobit nůž vidím asi jinak, než někdo jiný. Ale tak to prostě je. Někdo musí do servisu se svíčkama, jiný si vymění doma klikovku.
Ale k věci. Neposlouchej, že to nejde. Ruční obrábění těchto materiálů je skvělé, nepatlá se to jak nějaký bláto. Nepotřebuješ ani flexu. Stačí pilka, pilník a šmirgl. Jde to i bez svěráku. Stačí svěrka a stůl, nebo deska. Toť vše.

"ALEA IACTA EST"
DIO
Posláno:

Pozorovatel
Připojený: 10/2/2007
Lord>> Jednalo se mi o to, že ELMAX je mnohem houževnatější a lépe drží ostří, než jiné nožířské oceli a právě kvůli té houževnatosti bych to pilníkem nezvládnul. Pilníkem jsem zatím zkoušel AK 9 a RWL 34 a v pohodě. Díky.
DIO
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 11/13/2012
Je to krásné no, ale spousta lidí nemá například přístup ke kalírně, což je dle mého největší brzda na celém procesu vyrábění nože pro někoho nevybaveného.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/9/2012
já bych snad jen dodal, že zrovna elmax je naruční šmrdlání - a tím myslím finišování - celkem otěruvzdornej, ale samozřejmně to jde. Výbrus pilníkem zvládneš taky. Zato třeba N690 je na ruční zpracování lala...

Gohan: Myslím, že většina z nás nekovářů si nechává kalit jinde než doma. Jen s tím prostě musíš při plánování práce počítat. A kalírna je u nás na každým rohu...

A abych se držel tématu vlákna:
Děku Jiřím u Kokštejnovi za kontakt, ale p. Burian je pro nás celkem dost z ruky. Nicméně, vedení se u nás nějak dobře vyspalo a vrtačku nechají zpravit. Výměna vřetene na VS-20, nám i s prací nacenili na 6500,- a to bych řek že jde. Je to prý origo servis od nynějšího výrobce. Kdyby byl zájem o kontakt, zjistím ho.
KONTAKT JEN MAILEM!!!!!!!! na PM nebudu více reagovat.
Posláno:

Štamgast
No je to ocel. Není to dřevo. Ale pokud jde o zpracovatelnost, můžu říct, že elmax jde dobře. Teda mám nový ostrý pilníky. Když vezmeš starej, bude to klouzačka. Kdo někdy piloval finiš a nějaký dobrák mu přejel prstem plochu, ví o čem mluvím.
Jinak k té kalírně. Nevidím to jako problém. Já mám kalící pícku a stejně jí nepoužívám. Když potřebuju zakalit majzl, tak ho zakalím doma.
Jinak když potřebuju zakalit nůž, tak ho doma dělat nebudu. Zabalím, pošlu do Medinu a je to na 100% a dvě zimy.
Na to je mi líto práce abych zkurvil nůž, když to udělaj za pár kaček.
A kalírna je jedno kde je. Pošta doručí.
Navíc vím, že když chci 61 hrc, tak to je 61.
Ale to je můj pohled na věc. Jsem pragmatik. Pokud to někdo má jako hoby a chce zkusit všechny operace, tak samozř. Pokud jde o náklady, samozř. Prodraží se pošta, kalení. Ale ono pokud to člověk dělá pro zisk, je to nesmysl. Na uživení to není. Je to taková zábava. Pokud to člověk nechrlí, tak je to sem tam stovka. Jednoduchý počty. Hlavně při té kupní síle.
Tož tak.

"ALEA IACTA EST"
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum