ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Inzerce
Vencál Možnosti
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 8/1/2006
Lichotíte mi, ale rozhodně nejsem ten pravý, abych někoho učil nebo něco předváděl. Kdybyste mě viděli u práce, asi byste pukli smíchy Happy , dělám vše ryze amatérsky. Většina těch řezbiček vznikla v obýváku na stole, což manželka sledovala s jistou dávkou nevraživosti Laugh . Co se týká nářadí, mám dva řezbářské nože (Narex a Eben) a několi řezbářských dlátek (Eben), nejvíc ale asi používám obyč-levnej zavírák od Acronu. K řezbaření mě přivedl děda mého kámoše, který byl především soustružníkem a na stará kolena seděl celé dny v dílně a řezbařil. Bylo úžasné ho sledovat při práci, poslouchat a nasávat vůně jeho dílny. Bohužel já blbec jsem si nenašel moc času, abych za ním zajel častěji Sad
Posláno:
Štamgast
Předělávka jedné staré kudly po babičce, původně to byl dlohý nůž na dorty, teď je to takový jakoby dranžírák, prostě kudla na prasátko Happy , tak jsem ji ani moc neleštil.
Materiál starý kuchyňák, střenky švestička + nerez kolíky. Celková délka cca 28cm, max tl. 2,5mm, zužuje se ke špičce i k "prdelce" ručky.

Vencál vložil tyto přílohy:
1.jpg.jpg
CIMG0087.JPG.jpg
CIMG0097.JPG.jpg
CIMG0098.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/5/2005
Vašku podobnou kudlu ze Solingenu jsem včera vydražil na aukru.Dostane se jí náležité pozornosti.
Pěkný dřívko.Ty dírky už tam byly nebo si to převrtával?Wink
Neposílejte mi prosím PM,ale mejly.Na PM nereaguji z důvodu rozstrkané korespondence.Díky L
Posláno:
Štamgast
převrtával Sad, a hned po tom jsem musel jet do kšeftu kupovat nové vrtáky Happy
Ona ta ručka byla tak zvláštně odlehčená, byl v ní podélně cca v ose ručky odlehčovací otvor po celé délce (viz nákresek) takže jsem nejdřív plánoval dva krajní kolíky menší+jeden větší prostřední, ale pak se mi zalíbily tady na fóru ty kudle co dělal Westy s těma moc kolíkama po obvodu, akorát se mi nejevily moc praktické ty duté kolíky, tak jsem zvolil plné.
Postupně zjišťuju, že mým největším problémem je základní zámečničina - vrtání, pilování, nýtování apod.

otvor.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/19/2008
Vencál napsal:

Postupně zjišťuju, že mým největším problémem je základní zámečničina - vrtání, pilování, nýtování apod.

Ale popral ses s tím na výbornouHappy
Poznal jsem mnoho kamarádů, ale ty nejlepší v lese
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/5/2005
Možná bych prubnul rukojeť ještě trošku upravit-tak aby při pohledu shora měla směrem k čepeli takový mírně klínový profil-u čepele užší a u konce rukojeti širší.Wink
Neposílejte mi prosím PM,ale mejly.Na PM nereaguji z důvodu rozstrkané korespondence.Díky L
Posláno:
Začátečník
Připojený: 12/6/2007
[quote=Vencál]převrtával
Ona ta ručka byla tak zvláštně odlehčená, byl v ní podélně cca v ose ručky odlehčovací otvor po celé délce (viz nákresek)

Podle jednoho , dnes již umrlého PANA kováře se toto vybrání v rukojeti nebralo jako odlehčení, ale jako odpružení nože, aby více vydržel. Vysvětloval mi to jako kloučkovi , který za ním chodil okukovat do kovárny na příkladu kulatiny a trubky. Stejně silnou kulatinu, 5x těžší ohneš daleko snadněji, než trubku o stejném průměru. Trubka se chová pod zátěží daleko lépe, pruží a teprve až se přesáhne mez pružení se zlomí. Kulatina se ohne ihned.
Posláno:
Štamgast
ještě sem dlužím kudlu, kterou jsem dělal do klobouku v Lipové. Materiál 17029 (AK5), kaleno v Bodycote, 57 HRC, ručka potr. nerez, kůže, mahagon, zalepeno na trn epoxidem, napuštěno lněným olejem, leštěno včelím a karnaoubským voskem. Rozměry jsem si nepoznamenal, ale odhaduju to na čepel cca 10cm, ručka cca 12cm. Pouzdro je můj první pokus - jak vidno red face

CIMG0060.JPG.jpg
CIMG0064.JPG.jpg
CIMG0102.JPG.jpg
CIMG0111.JPG.jpg

Posláno:
Štamgast
ukázka nořířské kooperace:
starý pilník jsem "rozbóchal" u Kendy, brus já, kalení Kenda, ručka kousky kůže od Surga a Westyho, koncová stahovací matka od známého soustružníka, který na nože zatím jenom kouká, celý nápad a jak na to Petr Dohnal a jeho "rady a fintičky" a samozřejmě spousta nápadů tady z "najfu"
celková délka 24cm, čepel 13cm

Jenom mě štve ten kroužek kůže uprostřed ručky, ačkoliv jsem dělal celou ručku stejně, tak ta mrcha uprostřed je nějaká matná, tak snad se to ošahá Happy

CIMG0045.JPG.jpg
CIMG0046.JPG.jpg
CIMG0047.JPG.jpg
Cimg0050.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/26/2005
Sakra Vašku, ses nám nějak rozjel. Povedl se ti parádní kudlson.
S tou kůží se mě to taky stalo. Napajcoval jsem to několikrát mazáním na kůži a ohřál opatrně horkovzduškou a přeleštil. Řekl bych, že na tohle bude stačit finta od MELiho: napustit hodně ředěným Herkulesem a po zaschnutí přeleštit.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Emeritní moderátor
Připojený: 9/19/2005
francome napsal:
.... napustit hodně ředěným Herkulesem a po zaschnutí přeleštit.

Mně se osvědčil bezbarvý šelak Happy
Boj s lidskou blbostí se nedá vyhrát, ale člověk nesmí přestat bojovat, protože by jinak blbost zaplavila svět. (Jan Werich)
EM
Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/21/2008
...stačí vzít smirkové plátno (né papír),plivnout na tu barevnou stranu co je tkanina ,většinou to má takovej klihovej smrad a tím to orajbovat,bude to hladký a lesklý jako psí k....
"Nu, tu máš, poutníče, milý ten svět, na nějžs se podívati žádostiv byl."
Posláno:
Štamgast
Chlapi, díkec za rady, nejdřív zkusím to smirkové plátno, pokud to nezabere, přistoupím k herkulesu neb šelak nemám Cry
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/20/2005
Ale, ale Vašku, byls u mě pro kůži a říkal jsem Ti předse, že šelak mám.. Wink
a nakonec, chtělo by to stavít se někde na jedno ...
Posláno:
Štamgast
St.Nicolaus napsal:
Ale, ale Vašku, byls u mě pro kůži a říkal jsem Ti předse, že šelak mám.. Wink
a nakonec, chtělo by to stavít se někde na jedno ...

já vím Štefane red face , ale nechu Tě furt otravovat
a na škopek bysme fakt měli zajít

Posláno:
Štamgast
sice to není nůž, ale je to z velké části děláno nožem "z klobůku" od Siskina.
Sovička, bříza, cca 20cm.

CIMG0048.JPG.jpg
CIMG0049.JPG.jpg
CIMG0050.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/14/2007
To jsi řezal ze suché, nebo čerstvé břízy?
dobrý, to já neumím.

Když něčemu věnuješ dostatek času, budeš v tom MISTR. Pokud nejsi blb.
Posláno:
Štamgast
ze suché - kupodivu, mám lepčejší zkušenost s mokrou břízou, ale tohle polínko mi leželo doma min. 3 roky
Posláno:
Štamgast
předělávka střenek, je to starý kuchyňský nůž po pradědovi, který dodnes slouží v kuchyni mojí sestry, nové střenky z bubinga a lehounké přelíznutí čepele.

CIMG0267.JPG.jpg
CIMG0268.JPG.jpg
CIMG0320.JPG.jpg
CIMG0321.JPG.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 3/24/2004
nazdar Venco, pekna repase. to bubingo vypada suprove.
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum