ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Inzerce
Dalekohled EDC Možnosti
Posláno:

Pozorovatel
Skupiny: Člen
Připojený: 12/23/2008
Dnes jsem vzal ven svoje nové kukátko.Carl Zeiss deltrintem 8x30 vyroben mezi roky 1943-1945 je to ještě původní varianta okuláru typu Koenig .Dalekohled má první generaci jednovrstvé antireflexní ůpravy . Takže má mnohem lepší podání barev než pozdější Tm3 antireflexi. Dalekohled je na cca 82 let ve skvělé kondici a může se pořád měřit se spoustou současné levnější produkce

FALLEN vložil tyto přílohy:
IMG_20250126_140816.jpg.jpg
IMG_20250126_140847.jpg.jpg
IMG_20250126_140832.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/28/2008
Ahoj, mam ho tiez a je ozaj fajn.Podla coho sa da zistit kedy bol vyrobeny?

janick vložil tyto přílohy:
IMG_6090.jpeg.jpg
IMG_6091.jpeg.jpg
IMG_6092.jpeg.jpg

Posláno:

Pozorovatel
Podle výrobního čísla . Tvúj je z roku 1955-1956 a značka pod nápisem deltrintem značí "první"vývozní kvalitu . Je to varianta s jednovrstvím antireflexem a modernizovaným 5.prvkovím okulárem typu erfle
Posláno:

Štamgast
Fiha,tak dik,bol som v tom ze je z 80tych rokov. Ale mam ho rad,bol to moj prvy taky lepsi dalekohlad,mam aj meopta meopro hd 10x42,ten ma vernejsie farby a vacsie priblizenie,no stale si rad vezmem von zeiss..inac ten aj krajsie vonia,meopta tak plastovo😄

janick vložil tyto přílohy:
image.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 2/16/2008
Ahoj.
Nevím, nejsem si jistej tím datováním.
Kdysi jsem někde našel tuhle tabulku a podle té by pasoval tvůj odhad.
Každopádně, FALLEN, nádhernej kousek Ok

Raďas vložil tyto přílohy:
20231122_214414.jpg.jpg

K vítězství blbosti úplně vystačí zabedněnosti rádoby chytrých lidí !!!
Posláno:

Pozorovatel
Tahle je přesnější

IMG_20250126_221950.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Zaujimave,tak podla tohto to sedi na tie roky 80te. Reagoval som na Raďasa,ale ked vidim Falenovu tab. ...nakoniec je to jedno,uzivajmeWink
Posláno:

Pozorovatel
janick napsal:
Zaujimave,tak podla tohto to sedi na tie roky 80te.
opravdu je z 50 let z 80 let už by měl načervenalé atireflexní vrstvy a meopta ta je super hd skla to je krásné pokoukání
Posláno:

Štamgast
Tak to bude tak👍,kukam nan ale nacervenale skla nema veru..
Posláno:

Štamgast
O nic nejde, není to na dohadování, jen jak jsem koupil, tak prodávám.
T3M vícevrstvé antireflexy se zavedly v roce 1978.
Janickův dalekohled je pravděpodobně lehce před tím
Vycházím z informací na polských stránkách allbinos.com

https://www.allbinos.com/170.1-article-legendary_binoculars_-_carl_zeiss_jena_deltrintem_8x30.html

Odkud je ta Tvoje tabulka?

Posláno:

Pozorovatel
Oficial zeiss pokud se nepletu jde jí najít i na wikipedii. A také deltrintemi z 80 nejsou už tak běžné v té době už se prodávala ekonomická řada jenoptem která byla levnější. Podle tvojí tabulky by ten můj měl označení ddr a erfle objektiv a to nemá. Ale uznávám že tabulka v poválečných letech vypadá divně
Posláno:

Štamgast
Heleď, orientuju se jen podle toho co kde přečtu, ale wiki pro mě není relevantní zdroj informací.
Na těch polskejch stránkách mají i tuhle fotku s datováním. Takže myslím že ta "moje" tabulka celkem pasuje. Na oficiálních stránkách Zeiss jsem nic nenašel, máš odkaz?
A jak píšeš, kusy s označením 9-10000000 jsem nikdy neviděl .
Nevím kde je pravda, klidně změním názor, ale zatím mi to vychází jinak než tobě.

Raďas vložil tyto přílohy:
Screenshot_20250126_233124_Chrome.jpg.jpg

Posláno:

Pozorovatel
Odkaz už nemůžu najít .tabulku už mám dlouho a je pravda že víc než 7xxxxxx jsem také neviděl mám pocit že docter po převzetí továrny pokračoval v číslování . Ale ten můj opravdu vypadá na válečnou výrobu tak opravdu nevím .ale na čem se určitě schodnem je to že se jedná o opravdu krásné retro dalekohledy optický překonané ale pořád mají co nabídnout
Posláno:

Štamgast
Naprosto souhlasím.
Je velká spousta nádherných historických dalekohledů, které i po dlouhých letech mají až překvapivě dobrej obraz.
Proto jsem je před časem začal sbírat.
Pokud by byl zájem, někdy můžu nějaký zajímavý kousky nafotit.

Posláno:

Pozorovatel
No samozřejmě že váháš. Co říkáš na ruské dalekohledy? Nikdy jsem žádný neměl. No teď mám jeden bpc5 rok 83 na cestě. Těším se na ten pověstný žlutý obraz 😃
Posláno:

Štamgast
Není to tak dávno, co jsem zjišťoval, jestli stojí za to shánět nějakej do sbírky (8x30).
Jsou k sehnání za různý ceny, ale většinou přece jen za víc než dva tisíce.
Měl jsem zkušenost se 7x50 (zelenomodré antireflexy) po dědovi, kterej byl super a 12x45 (fialové antireflexy) kterej mě teda vůbec nenadchnul.
No, žádnou dobrou radu jsem nedostal a ani se mi nepodařilo sehnat nikoho v dosahu kdo by ho měl, abych si ho prohlídl. Ale naskytl se jeden BPC4 8x30 za slušnou cenu, tak jsem ho koupil. Ale musím říct že mě teda moc nenadchl, stejně jako ten 12x45, taky má ty fialový antireflexní vrstvy.
Jak píšeš, obraz dost žlutej a oproti Zeissovi se mi do něj dívá nějak divně.
Bude chtít trochu vyčistit, má lehkej závoj na hranolech a možná je trošku mimo kolimaci.
Uvidíme jestli se to zlepší po údržbě. Zatím mám teda jiný favority.

Posláno:

Začátečník
Připojený: 12/30/2010
Asi je potrebné sa najprv rozhodnúť či priorita je zbierka ďalekohľadov, t.j. kedy kvalita nie je prioritou (predsa ďalekohľad vyrobený pred niekoľkými desaťročiami neobstojí v kvalite v porovnaní so súčasnými). Alebo chcem ďalekohľad používať, napr. ako EDC. Potom jednoznačne doporučujem vyberať s TOP značiek (kúpiť jeden kvalitný). To či to bude model 8x32, 10x42, 8x56 ,… netreba v žiadnom prípade podceňovať! Nuiž len toľko odo mňa.
Posláno:

Štamgast
Není třeba se rozhodovat co je priorita. Sbírka je záliba - koníček. EDC dalekohled můžu mít taky.
S tvrzením o kvalitě nemůžu souhlasit, některé staré dalekohledy byly vyrobeny mnohem kvalitněji než dnešní. Pokud máš ale na mysli odolnost, tak to jsou dnešní přístroje odolnější, nároky na odolnost se časem zvýšily. Ale i tak záleží jakou cenovou srovnáváš.
A top značky jsou super volba, ale většina lidí si tu cenu sama před sebou neobhájí. Ještě že je takovej výběr na trhu.

Posláno:

Pozorovatel
Tak sovět dorazil a vcelku příjemně překvapil .obraz je opravdu dost do žluta ale překvapivě to nijak nevadí skoro si troufnou říct že pro mě je to příjemné..Ostrost obrazu je u cca 60 až 70 procent velice pěkná světlost je o maličko lepší než u mého jednovrstvého zeisse a zpracování je příkladně sovětské.Oproti deltrintem že kterého vychází je o mnoho hrubší a těžší o cca 100g ale musím uznat že vúle nemá žádné jak v ostření tak v okulárech a všechno chodí velice pěkně kolimace je příkladná a stav optiky je excelentní .Co se týká edc dalekohledu po poměrně dlouhém vybírání a koukání přes různé dalekohledy nakonec padla volba na Nikon prostaff p3 8x30.a jsem s ním velice spokojen snad až na krytky objektivu

IMG_20250128_191845_NV.jpg.jpg
IMG_20250128_191953_NV.jpg.jpg

Posláno:
Štamgast
Připojený: 5/26/2008
Já vyměnil Vortex za Vortex. Vanquish 8x26 za Diamondback HD 8x32. Líp se mi skrz něj kouká. Happy

Sidney vložil tyto přílohy:
IMG_20240823_132352.jpg.jpg

Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum