ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Inzerce
Petr Dohnal Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 5/10/2002
Děláme i "obyčejný" nože pro místní "nožomily", myslivce atd. ...

pro více info a dostupnosti našich nožů mrkněte na naše stránky, díky
dohnalknives.com
Posláno:

Štamgast
Slíbil jsem na jiným vláknu fotku nože s dutým výbrusem s klínem - tak tady je. Nůž na zakázku, celková délka 290 mm, ocel K390 (61 HRc), záštita nerez, ručka eben, nerezové nýty ..

dohnalknives.com
Posláno:

Štamgast
Kdo má rád dýky - mrkněte, dodělali jsme jednu specialitku na zakázku, dva druhy damašků, niklový damašek na všech kroužcích, záštitě i pecičce vzadu, buvolí roh. Délka 300 mm.

dohnalknives.com
Posláno:

Štamgast
Včera jsem konečně dodělal jeden nůž, který "strašil" v dílně už hodně dlouho. Ten damašek se pořád válel na stole a čekal, nakonec jsem ho vybrousil a naplánoval z něj klasické tanto - i když delší, s opletem atd. No ale jak jsem se na tu čepel díval, naskočil mi v palici jiný obrázek - no koukněte. Materiál na rukojeti Osic, celková délka 375 mm, čepel 253 mm!
Jsem do něj úplně zamilovaný Happy ...

dohnalknives.com
Posláno:

Štamgast
hahaha - žeby? Wink No přijeď se na ní podívat do Příbrami, buhužel ta černá dýka na stole nebude, přijede si pro ní majitel už teď v pátek.
Valíme teď jako magoři - měli jste nadělané čepele, které čekaly na dodělání, tak se teď střídáme a každý druhý den doděláme jeden nůž - jednou já, jednou synátor ... včera dodělal takovou mysliveckou klasiku, měli jsme dlouho na stole čepel z Damasteelu - ať máme na stole i něco z nerezovýho damašku ...
Jen nevím, kdo na to bude šít pouzdra, protože to nám jich chybí asi deset a výstava je za 14 dní ...Angry

dohnalknives.com
Posláno:

Štamgast
No pouzdra chybí už jen dvě, makáme na nějakých čepelích a já se nesral a musel jsem si něco vykovat. Zajímavej vzor - myslím.
Už se taky tak tešíte do Příbrami? My docela jo, pojedeme už ve čtvrtek k Milanovi Svátkovi - snad to do soboty přežijeme Laugh

dohnalknives.com
Posláno:

Štamgast
Tohle damaškování je na celé nožířině nejlepší ...
můj poslední výtvor - bude z toho nůž na zakázku.

dohnalknives.com
Posláno:

Štamgast
No tak to nevím, musíš to vybrousit opravdu poctivě, postupovat na šmirglech ....
Mám udělaný takový jednoduchý forichtung na ploché výbrusy. Pásovka není všemocná a ruce v tomhle nanahradí - takže upneš hrubý šmirgl a mastíš - no a krásně jsou vidět ty rýhy, o kterých mluvíš. Pokračuj na jemné - já končím za zrnitosti 800 a pak jdu na filc a pasty.

dohnalknives.com
Posláno:

Štamgast
Jó, ta podložka je z pertinaxu.
dohnalknives.com
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/26/2003
Petře,pokud si vzpomeneš,mám něco podobného z pertinaxu,na tom 3mm tvrdou gumu,a stahuju to na koncích,jako sádrokartonáři.Takže,mám to leta,osvědčilo se.Prostě,zase ručně.
Udělejte co můžete, s tím co máte, tam kde jste.
(Theodore Roosevelt)
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/22/2005
Nazdar, vím že to tu někde je ale nemůžu to najít: Jak je to s kujností d2 a jejím vložení do damašku? Mám pár plátků tak jestlivá to má cenu podělatShocked. Dík
Už nebudu nic dokazovat ani srovnávat: mým úkolem je tvořit.....
- William Blake
Posláno:

Štamgast
D2 kovat jde, zaurčitých podmínek a dodržení teplot. Kovat opatrně přesné rány, žádné střihy atd. Do damašku ji ale nedáš, při nahřátí na spojovací teplotu s ní stačí ťuknout o kovadlinu a roztříští se na padrť. 12% chromu je příliš. Oceli kolem 3% spojit jdou, Míra psal hranici 5%.
dohnalknives.com
Posláno:

Štamgast
Dnes jsem fotil všechny nové nože, co jsme dělali na výstavy i s pochvama, nějaké čepele atd. Co nevidět se vše objeví na stránkách. Přihazuji jeden obrázek, zatím můj nejsložitější a nejpracnější damašek, přiznám se, že jsem ho začal dělat po debatách, které tady probíhaly (taková vnitřní protireakce) a jsem rád, že jsou za námi Wink

dohnalknives.com
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/5/2005
HappyTož to je těžkej mazec,nářez ap.Prostě super.Happy
Neposílejte mi prosím PM,ale mejly.Na PM nereaguji z důvodu rozstrkané korespondence.Díky L
Posláno:

Štamgast
Ještě detail z druhý strany ...

dohnalknives.com
Posláno:

Štamgast
Připojený: 9/17/2005
ku.va, to je pěkná kudla, máš se čím chlubit, gratulujuWink
Posláno:

Štamgast
Díky chlapi, mě se taky líbí Wink
Koho to zajímá - je to dělané zhruba takto:
Vyskládáný paket dle obr. č. 1., spojeno, vytaženo, rozříznuto na čtyři kousky.
Další paket, cca 16 vrstev, spojen, vytažen na čtyřhránek, rozřezaán na 5 kousků. Spojeno do paketu dle obr. č. 2. Skováno, ztorzírováno, rozřezáno na tři kusy.
Další paket, vykován a pospojován klasicky, cca 500 vrstev. Nakonec spojeny nad sebe tři ztorzírované pakety a na kraje dány 500 vrstvé pakety. No a výsledek vidíte. Udělal jsem pár kravin, něco jsem hodně sbrousil, hodně natáhl, atd., chci to udělat ještě jednou - no uvidíme.
Při takovémto postupu mám vždy hrozný odpad, začátky a konce vyhazuju, navíc výsledkem byl plocháč asi 12 cm silný a já z toho zase odbrousil 2/3 pryč. Strašná spotřeba materiálu, spousta práce, ale stojí to myslím za to ... Wink
Pro zajímavost - záštita je vyrobena z kousku ztorzírovaného paketu, představte si tyčku zhruba 12x12 mm, nahřátou, upnutou do svěráku a rozmlácenou na výšku - naněkolikrát - samozřejmě. Musí to být móc dobře spojeno, aby to vydrželo takovéto znásilňování.

dohnalknives.com
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/22/2005
Shocked..krásnej nůž,tohle vyžaduje hodně pozornosti. Nechápu jak můžeš stvořit něco takovýho vždycky když tě něco sere, u mě je to naopak. Rád bych měl takovejhle ventilLaugh
Už nebudu nic dokazovat ani srovnávat: mým úkolem je tvořit.....
- William Blake
Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/9/2005
Nůž se mi opravdu líbí, záštita netradiční a vkusná, ale osobně mám radši divoký damašky. Tyhle typy působí tak trochu strojeně a ono to vlastně strojený je. Na druhou stranu věci, které si mi dříve nelíbili, dnes s oblibou dělám, takže pokud bych uměl kovat damašek, dovedu si představit, že bych touto cestou šel.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 10/26/2003
Jednoduchou logikou je jasné,že tohle vesnický kovář neutluče.Mosaiky jsou přinejmenším krásné,a pracné,ale netuším,jak to mění vlastnosti,jako ohebnost,řezivost v damašku?Zkoušeli jste někdy čepel na ohyb?Když ve starých zkazkách se damaškové meče daly ohnout to kruhu?
Udělejte co můžete, s tím co máte, tam kde jste.
(Theodore Roosevelt)
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum