ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Bača Možnosti
Posláno:
Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 8/1/2006
To Baca:

Olše je podle mě hodně měká, já ji používám na řezbařinu, po lípě je to nejlepší dřevo na řezbaření. Na střenku bych ji asi nepoužil, ale to je jenom můj názor.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/23/2002
Olše je sice měkká, ale používala se na rukojeti lidových "bačovských" nožů - to by tě mohlo zajímat Wink.
Rukojeti se obvykle mořily v moči, čímž se měla olše zbarvit do pěkné žluté barvy. Můžeš vyzkoušet Happy.
Posláno:
Pozorovatel
Připojený: 11/13/2006
Vencál napsal:
To Baca:

Olše je podle mě hodně měká, já ji používám na řezbařinu, po lípě je to nejlepší dřevo na řezbaření. Na střenku bych ji asi nepoužil, ale to je jenom můj názor.
4bača: Záleží na tom na co budeš ten nůž používat a taky na povrchové úpravě.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/30/2006
no urobil som sice zarez nechtom do povrchu ale mensi (plytsi) ako napr. do smreku. Shocked

[quote=Vencál]Olše je podle mě hodně měká, já ji používám na řezbařinu...
1 ovečka, 2 ovečky, 3 ovečky, 4 ovečky, 5 .... teraz tu bola !!!
Posláno:

Štamgast
[quote=Pike]Olše je sice měkká, ale používala se na rukojeti lidových "bačovských" nožů - to by tě mohlo zajímat Wink.

zopar som ich uz videl, tento styl teda nemusim...

Rukojeti se obvykle mořily v moči, čímž se měla olše zbarvit do pěkné žluté barvy. Můžeš vyzkoušet

... no a toto uz nemusim vobec... Laugh

Posláno:

Štamgast
No naco, asi na rezanie Happy, islo mi o kresbu na tvrdost dreva som tak trochu pozabudol. No ale je potrebne mat rucku z co najtvrdsieho dreva? Ked sa tam da kovova zastita/hlavica tak to nemusi byt take zle ani z maksieho dreva... no nie? Povrchova uprava taka ako vsade inde nejaky ten olej a/alebo vosk.
Este k tomu moreniu: moridla moc v laske nemam, zabije sa tak prirodzena krasa dreva, imho.

šolim napsal:

4bača: Záleží na tom na co budeš ten nůž používat a taky na povrchové úpravě.

Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/14/2005
Právě naopak, když použiješ mořidlo tak to tu přirozenou krásu a kontrasty mezi léty vytáhnne a je to hezčejší na poholed....imho
Posláno:

Štamgast
Ale ano s tym suhlasim, ale uz to nie je to prave orechove. Navyse je to len na povrchu takze ked sa do toho niecim rypne tak vyjde pravda na povrch. Happy

chichin napsal:
Právě naopak, když použiješ mořidlo tak to tu přirozenou krásu a kontrasty mezi léty vytáhnne a je to hezčejší na poholed....imho

Posláno:

Štamgast
Ma niekto skusenosti s magnetickym uchytenim noza v puzdre...?
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/10/2005
Pod ztenčenou kůží je vlepený kousek magnetu, který jsem vypáral ze starého harddisku. Celý nožík má asi 9 cm, ale je docela těžký díky kamenům na rukověti.
Posláno:

Štamgast
[quote=Karel_K]Pod ztenčenou kůží je vlepený kousek magnetu, který jsem vypáral ze starého harddisku. Celý nožík má asi 9 cm, ale je docela těžký díky kamenům na rukověti.
[/b]
To, to, to! To je presne ono co chcem urobit lebo mam presne taky isty magnet a pripada mi hodne silny na udrzanie noza v puzdre. Happy Ake mas skusenosti s magnetizaciou cepele? Mas s tym nejake negativne skusenosti?

Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/10/2005
Je to z RWL a drží to trochu magnetizaci, ale ne moc. Dá se s tím žít.

Magnet jsem nařízl diamantovým kotoučkem v dremelce. Řezal jsem pod vodou, protože tyhle neodymiové magnety teplem hodně trpí. Nakonec jsem to nevydržel a dolomil jsem to v kleštích. Zlomilo se to trochu jinde, než jsem plánoval, tak jsem to ještě trochu olámal.

Kůži nad magnetem jsem ztenčil jak to jen šlo a drží to dobře.

Přihodím ještě link na další obrázky:
album.volny.cz/karkoc/browse.php?album_id=64582&browse_page=&PHPSESSID=a0906af81e297bc39fd2a71f626a22ab
Posláno:

Štamgast
Tak som si urobil spacák pre môjho prvorodeného. Happy
Je to moja prvá práca, tak ma nekamenujte...
Koža je hrubá 3mm, šilo sa to hrozne blbo. Dierky som urobil na šijacom stroji, ale šiť som musel ručne - slabý motor na stroji.

Zišlo by sa zopár rád:
1. Z akej hrubej kože šijete púzdra?
2. Zdá sa mi to moc svetlé, mám to niečím nafarbiť? Mám moridlo na drevo, dá sa použiť aj na kožu?
3. Šije tu niekto púzdra aj na šijacom stroji? Chcem sa poradiť...

2Karel_K: nakoniec sa mi to púzdro podarilo urobiť tak natesno, že zatiaľ tam ten magnet nedám. Chcem preňho urobiť ešte jedno na skryté nosenie, tam ten magnet pravdepodobne dám. Vďaka za ukážky!

Posláno:

Štamgast
...2...

Posláno:

Štamgast
Připojený: 11/9/2005
Lihové mořidlo se na kůži použít dá, trochu ji vysuší, ale vypadá to celkem slušně. Jsou i barvy přímo na kůži, hůř se shání a jsou dražší.
Zdá se mi podle těch průchodek, že tam nemáš vložku proti proříznutí, pokud teda nemáš nějaké delší průchodky, já jsem delší jak 5 mm, nikde nesehnal.
Posláno:

Štamgast
Že někdo šije pouzdra na stroji, dost pochybuji, mám dojem, že například 9 mm, což je běžná tloušťka pouzdra, normálním šicím strojem ani neprošiješ. Kup si šídlo, drážkovač, sedlářskou nit a šij to ručně. Jednou mi tu Dany vysvětloval, jak se správně šije sedlářský steh, je to tu i s obrázkem, ale název vlákna si už nepamatuju.
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Moderátor
Připojený: 12/20/2005
Mudžahedin: stačil by mu ten článek co jsem tu psal.. Wink
www.knife.cz/clanky/zakladni_sedlarske_postupy.asp
Posláno:

Štamgast
Jo, tam je všechno pohromadě.
Posláno:

Štamgast
Mudžahedin napsal:
Zdá se mi podle těch průchodek, že tam nemáš vložku proti proříznutí, pokud teda nemáš nějaké delší průchodky, já jsem delší jak 5 mm, nikde nesehnal.
No ja som tiez dlhsie nezohnal tak som dal dve proti sebe. Prvy som opatrne rozsiril tym "udelatkom", co bolo pribalene a druhy duty nyt som dal z druhej strany a opatrne priklepol. Este predtym som tam kapol trochu sekundoveho lepidla a drzi to dobre. Skusim to s tym moridlom na kusku koze a podla vysledku aj na puzdre.

Posláno:

Štamgast
[quote=Mudžahedin]Že někdo šije pouzdra na stroji, dost pochybuji, mám dojem, že například 9 mm, což je běžná tloušťka pouzdra, normálním šicím strojem ani neprošiješ...

To nepresijem, uz tych 6 mm bol docela problem len predierkovat a nie este sit. Zda sa, ze sa rucnemu sitiu nevyhnem, chcel som si to ulahcit. Laugh
Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum