ZAREGISTROVAT   |  PŘIHLÁSIT   |
PROHLEDAT
Fórum
Bača Možnosti
Posláno:

Štamgast
Skupiny: Člen
Připojený: 11/9/2005
baca napsal:
vrtal som 1,5 mm vrtakom...
Nejde o průměr vrtáku, ale o to, že šídlo má kosočtvercový průřez a po napíchání se kůže stáhne, díry nejsou vidět a nejsou chlupatý. Kosočtverec hraje roli v poskládání stehu, stehy nejsou v jedné ose, ale jsou cik cak. Líp to vypadá, prostě pozná se ručně šitý sedlářský steh. Myslím, že pokud to myslíš s šitím vážně, bez sedlářských udělátek se neobejdeš (šídlo, drážkovač, hranořízek). Drážka se dá i tlačit, jak popsal Dany, hrana se dá rozleštit na filcáku, ale šídlo nenahradíš.
Posláno:

Štamgast
Takhle to potom vypadá.
Posláno:

Štamgast
Připojený: 1/14/2002
Mudžas má sice pravdu, ale na pravdy se, Bačo, můžeš vy... Na americkejch fórech díry vrtá řekl bych tak 50+ % lidí a šídlem to píchají jen fajnšmekři Wink. Je to divný že zrovna já tu píšu takovýhle věci ...Sad

2 Mudžas: koukám že máme stejný problémy - moc velký šídla na to co děláme. Už jsem si jedno sbrousil aby nebylo tak tlustý, a je to znát Happy. Ideální je, kduž se ty nítě dotýkají.
Lenost - matka pokroku
Posláno:

Štamgast
Připojený: 6/30/2006
balazm napsal:
Z fotky to nie je dobre vidieť, ale je vsadený medzikus kože - ako ochrana stehov ?
Ano je tam taka ista (3mm) vlozena, tam kde je este zvonku ten plat koze je 5 vrstiev.
1 ovečka, 2 ovečky, 3 ovečky, 4 ovečky, 5 .... teraz tu bola !!!
Posláno:

Štamgast
Mudžahedin napsal:
...že šídlo má kosočtvercový průřez a po napíchání se kůže stáhne, díry nejsou vidět a nejsou chlupatý...
sidlo sice mam, ale gulate nie kosostvorcove. Mam kosostvorcovu ihlu, mierne zahnutu je ale dost siroka...
Posláno:

Štamgast
dany napsal:
Mudžas má sice pravdu, ale na pravdy se, Bačo, můžeš vy... Na americkejch fórech díry vrtá řekl bych tak 50+ % lidí a šídlem to píchají jen fajnšmekři Wink. Je to divný že zrovna já tu píšu takovýhle věci ...Sad
To s tym vrtanim som tiez vykukal niekde na inete, tusim na livelyknives.com. Ona ta diera nie je skoro vobec vidno, 1,5mm vrtak je tak akurat aby to islo primerane tazko prevliect a aby tie diery nepresvitaly.
Posláno:

Pokročilý
Připojený: 11/21/2004
Zdravím.
Kľudne používaj aj guľaté šidlo je to vždy lepšie ako rozrušovanie koženého materiálu vrtákom. Ak nemáš ešte ten správny remeselný gríf - skús si vyrobiť šidlový tŕň a upnúť ho do stojanovej vŕtačky. Vŕtačka samozrejme stojí, ale tŕňom môžeš dierovať v ideálnom vertikálnom smere do kože budúceho púzdra.
Posláno:

Štamgast
dany napsal:

2 Mudžas: koukám že máme stejný problémy - moc velký šídla na to co děláme. Už jsem si jedno sbrousil aby nebylo tak tlustý, a je to znát Happy. Ideální je, kduž se ty nítě dotýkají.
Mně se to šídlo velké nezdá, je široké 2,4 a tlusté tuším 1,6 nemám ho teď u sebe abych ho změřil. Když jsem to fotil, bylo čerstvě napícháno, ještě se to stáhlo. Jinak šídla už si dělám sám, takže mám slabší i tlustší (na oplety). A jaký šídlo považuješ za ideální, na to co děláme?
Posláno:

Štamgast
Odpověď máš v citaci Wink.
Jinak podle mně to záleží hodně (a skoro hlavně) na tlouštce nitě - tlustá niť - větší šídlo, tenká niť - menší šídlo Happy.
A neptej se mně jako experta - určitě tu jsou lidi, který toho s kůží umí víc než já Sad
Lenost - matka pokroku
Posláno:

Štamgast
Já za experta na sedlařinu považuji tebe i když s tím vrtáním děr jsi mě zklamal, to je jako kdyby papež doporučoval antikoncepci.
Posláno:

Štamgast
Sice Bacovi zasíráme thread, ale ... V zásadě máš pravdu (sám jsem se divil co jsem to tam napsal Wink), ale nakonec k témuž cíli vede více cest a třeba časem Baca někdy zkusí píchat šídlem a sám příde na to, že to je o něčem jiným ... nebo ho naštve, že futrály který dělali jiní vypadaj líp ... Vlastní cestu (tedy cestu z jeho pohledu optimální) si musí každej najít sám, přičemž si holt občas natluče čenich (což asi zrovna tobě nemusím povídat - sice se známe bohužel jenom tady z fóra, ale řekl bych že jsi taky pěknej člen Happy). A to, kde si člověk ten čenich odřel si každej pamatuje do smrti.
A jak mi říkal před léty jeden Bengálec (a taky to je vlastně o Cestě)- vono je v podstatě jedno, jestli je člověk hinduista, křesťan, moslem, buddhista nebo něco jinýho, protože ti všichni bozi jsou jenom různá vtělení toho jedinýho pravýho Boha Razz
Nějak jsem začal filosofovat; asi bych měl jít na oběd Laugh
Lenost - matka pokroku
Posláno:

Štamgast
Suhlas (aj s tym obedom). Zatial take sidlo nemam, az sa dostanem niekde kde sa da kupit tak si ho kupim a potom to s tym urcite skusim. Zatial je pre mna najschodnejsia cesta to vrtanie (tie dierky su naozaj mrnave), takze zatial tak.
Posláno:

Štamgast
Dany, já jsem si čenich nenatloukl, natloukli mi ho jiní a to je rozdíl.
Baca : to šídlo ti můžu udělat, dej mi do mailu adresu strčím ho jen tak do obálky, ber to jako dárek k Vánocům, jestli to teda pošta stihne. Teda bude bez heftu, ten si budeš muset buď udělat, nebo si kup ten se svěrným uchycením, když šídlo zlomíš, jednoduše ho vyndáš a dáš nový. Takhle to vypadá www.kutil-florenc.cz/pics/sedlarske1.jpg (držák šídla). Nebo Ti tam vyvrtám dírku a heft si udělej podle ruky v nejhorším násada od pilníku, i když do dlaně by to mělo být širší (hříbek). Vyber si. Na tom obrázku je všechno sedlářský nářadí pěkně pohromadě i šídlo s heftem, já všechno taky nemám, ale postupně dodělávám, ono dát za značkovač s nějakou zmršenou roztečí tři stovky...
Posláno:

Štamgast
Mudžahedin napsal:
...Baca : to šídlo ti můžu udělat...
Dakujem za ponuku, to ma zatial cas. Urcite to casom na niektorej vystave najdem a kupim. Mam doma nieco taketo, mozno by to z toho islo urobit...

Posláno:

Štamgast
Tak sa nam trochu oteplilo.... Happy ... pokus o pulirku, 300W 1450ot. trochu mi tam zavadzia ten kondik. Pas mi zatial uteka nabok, co tam dat, gumu ci kus koberca?

baca vložil tyto přílohy:
aaa.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Dokoncena vrhacia dyka... konecne.
Ziskal som nove skusenosti:

1. pri bruseni koze narobim 3x tolko bordelu ako pri bruseni dreva
2. paroh naozaj hnusne smrdi, preto som tam nakoniec dal miesto neho drevo.

Maticku mi nekritizujte Laugh Spicku som uz musel prebrusit, lebo som necakal ze preleti doskou a zapichne sa do betonu. Ziadny zazrak, ale na vrhanie dobra. Happy

07.jpg
06.jpg
01.jpg

Posláno:

Štamgast
No a do tretice: mensi pokus o spacak pre mojho Trapera...

ddd.jpg.jpg
eee.jpg.jpg
fff.jpg.jpg

Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/10/2005
Moc pěkná práce s kůží. Nože jsou taky moc hezké. Ale ty matičky... Razz
Posláno:

Štamgast
Připojený: 12/7/2004
Ser na maticky mas to fakt dobre oproti tym mojim neandrtalcom.
Pacia sa mi tie tvoje puzdra.
Nebojím sa zajtrajška,prežil som včerajšok a milujem dnešok.
Posláno:
Pokročilý
Připojený: 3/31/2007
Skús niečo podobné. v železiarstve to stojí cc 2,50.- Nie je to síce ideálne riešenie, ale aj to lepšie ako tie matky, čo tam máš.

Inak, zabudol som napísať, že je to skrutka na nábytok.

Miloš66 vložil tyto přílohy:
DSCF1115.JPG.jpg
DSCF1116.JPG.jpg

Uživatelé v tomto tématu
Guest

Přechod na fórum